15 May 2013

Couscous ganti nestum baby. FREE dari segala bahan perasa.

assalamualaikum..


Hoyeeeaaaahhhhhoyeeeeaaaahhh.. alhamdulillah,  aku berjaya tak bagi adelia makan nestum.


Sebab apa? Sebab aku ganti nestum dengan couscous. Couscous ni dalam kumpulan kabo..sama macam pasta cuma dia haluih2 ja. Just rendam dalam air panas mendidih pun dah masak.


So itu lah penganti nasi dan nestum kalau aku xsempat masak.


Couscous ni biasanya aku akan campur dengan virgin olive oil. Susu fm dia kadang2 campur juga..tapi aku xmasuk dalam botol la..aku suap. Masuk dalam botol,bodoh namanya. Tak boleh hadam aku kalau ada lagi orang zaman sekarang campur nestum dalam botol bagi anak mnum sambil baring n suka tgk anak tidoq nyenyak lepas mnum nestum dalam susu sambil baring. Meh sini..aku nk buat sebjik macam hg buat dkt budak tu. Apa rasa mnum moi nasi sambil bring?..lullllzzzz



Kalau travel mana2 pun aku suka bawa couscous ni..susah basi dan mengenyangkan.



Couscous ni boleh beli di giant(bahagian pasta) @ beli dkt tesco(bahagian makanan organik).


Couscous ni halal dimakan. Jangan risau ok. Ada cop halal yang diitiraf.


Kalau google boleh tengok macamana rupa couscous. Orang belah2 eropah gitu makan macam makan nasi.


Aku kadang goreng dekat adelia juga..tapi b4 goreng kna renda air panas dulu. Kecuali kalau masak sekali susu or sup. Tak yah dah rendam.


Ni contoh kotak couscous yang ada dekat giant n tesco.





Ini rupa couscous punya kotak.


Balik kampung aku bawa ni ja. Travel pun angkut 1kotak bawa. Mudah.


Harap membantu.

Bye.



12 comments:

Chekgu Azrine said...

Ok.nti blh cuba.tq for sharing

Siti Nursyamimi said...

dik, cous2 ni utk baby umur bpe bleh start mkn ek?..menarik gak ni..
sy pun tgh mncari mknn baby sampingan selain bubur n nestum..

mOoN said...

tak penah try...rasa cam nak try jugak... sesuai untuk bekal ke taska jugak rasanya kan sis?

With Julia said...

Good idea...sharing is caring :)

nurul said...

untuk org tua pun ada. kuskus jenama babas saja. =)

Siti Sakinah said...

piya, umo budak brape bln boleh bg hat makan ni..?

maaf..sy budak baru belajar..hehe

Rinah said...

sgt membantu..thanks :)

safiyyah osman said...

Kak sya start bg adelia 7m gitu...

safiyyah osman said...

Umur 7m gitu sya bg pda adelia. Dia kak nk blend bleh xblend pun bleh sbb dia mmg dh halus..kalau kacau2 mmg jd mcm bubur

Anonymous said...

kak piya dkt kotak tu dia da tulis kena masak kan? kalau rendam jer pun boleh yerk???

mRs mysarah said...

Nk cmpur ngan apa ek piya couscous ni? Selain susu la. Akak dh lama beli tp tak tau nk masak hahaha

safiyyah osman said...

Akak bleh msak mcm2..goreng buat mcm nasi goreng bleh..hehehe.. buh dlm sup boleh...buat mcm pasta bleh.. :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016