30 May 2013

Adelia dijangkiti HFMD.

assalamualaikum..


P/s : gambar dlm entry ini hanya utk rujukan ibu2 lain,kalau nampak tanda2 mcm dikulit adelia ni pda anak kalian,cpt bawa jmp doktor..jgn ingat ruam bisa biasa.




HFMD adalah penyakit dari virus cox-sa-ki. orang2 kita sebut sakit kaki tangan dan mulut. Aku memang terkejut gila.. xsangka ok.. sebab adelia duduk dalam rumah ja.. keluar weekend gitu ja..

Dah masuk seminggu dia sakit. Tapi harini dah ok..luka semua dah sembuh dan kering. Ulser dalam mulut pun dah ok..


Simptom pertama yang keluar :-
1.aku perasan ada merah-merah macam air bisa pecah dekat private part dia..tapi aku ingat ruam lampin biasa tu.. aku pun sapu krim ruam lampin tu macam biasa..

2. Perasan ada 1ruam ada air bisa dekat kepala lutut dia. Satu ja. Eli picit bagi pecah.

3.masuk hari ke3 aku perasan pasal ruam lampin dgn ruam dekat lutut dia tu,malam tu dia badan panas..kepala panas..kaki panas. Ingat demam. Tapi pelik kenapa kaki dia pun panas..

4.aku jelum dengan air asam jawa malam tu..xtidoq ok..terlelap 2jam gitu ja.. panas on off..kena air asam jawa ok sat..pastu panas balik..kaki xsejuk..


5.pukul6.30pagi aku mandikan adelia..takut sawan..pukul7.30 terus pergi banting jumpa pakar kanak2.


6. Klinik jam10pagi baru buka. Time tunggu klinik buka,aku tengok area kaki adelia naik ruam2 kecik tapi dalam kulit..dua2 kaki ada..n adelia LANGSUNG xminum susu dari pukul 12mlm semalam.


7. Dekat area perut ada naik bji2 ruam ada air bisa. Kecik kecik ja naik.

8. Kami orang 1st jumpa doktor,adelia aktif tapi nampak dia macam penat sebab xtidoq sangat dari semalam.


9. Doktor india tu check,n cakap adelia kena virus cox-sa-ki. Katanya virus ni dekat malaysia xbahaya dan xmenyebabkan kematian. Dia ada 2jenis..1menyebabkan kematian..1xmenyebabkan kematian.

10. Aku tanya doktor,macamana boleh kena..adelia aku jaga..bukan letak dekat nursery..sebab habuk dirumah ke dapat sakit ni..or sbb toilet ke..

11. Doktor kata BUKAN MULA DIRUMAH. Mayb masa aku bawa adelia keluar ada budak yang memang sakit HFMD ni sentuh adelia.


12.POP!! terus aku ingat.. aku ada jumpa 1family dekat kdai makan area kg baru,aku tengah tunggu meja lepa.. n duduk sembang dengan perempuan tu...aku tegur anak dia..sebab aku ingat anak dia campak..sebab seluruh muka n tangan anak dia ada macam bekas2 campak..dia pun lumur bedak sejuk kot dekat area muka n mulut semua.. dia kata bukan campak..penyakit lain..tapi langsung xmention HFMD ka apa..aku pun .owwwh jala..even anak dia dok pegang2 adelia..aku buat bodo ja..aku pun xterpikiaq langsung pasal HFMD.

13.depa blah aku terus duduk meja depa. Patut la lepas tu adelia macam nak demam..tapi bagi ubat homeopati..dia xdemam..cuma selesema n batuk sikit..dalam masa yang dekat..


14. Bila cerita dekat doktor,dia kata kemungkinan berjangkit dari budak tu..sebab xlogik sangat .dok terperap dekat rumah boleh kena.


15. Doktor check mulut adelia semua tengok ada ulser..patut dia xmau susu langsung. Sedih tau tengok adelia time ni..

16. Masa dah sampai rumah..tengok dah makin banyak naik.. adelia dah tergaru2..


17. Doktor bagi ubat sembur dalam mulut untuk legakan ulser..bla spray ,mulut adelia akan kebas 15minit gitu.. so dia minum susu..doktor bagi juga cream untuk sapu..ubat untuk hilangkan bengkak,sakit dan demam.


18.share dkt fb,ramai anak yang pernah kena..ramai bagi petua.. aku ikut mana yang mampu..macam beli aiskrim vanila dengan lotion caramine(boleh beli di farmasi).


19. Bagi makan ubat,sapu lotion..adelia makan juga aiskrim vanila tu..tapi sikit gila..dia xsuka benda manis.. tapi selera makan tu makin ok sebab kerap sembur mulut dia.


20. Aku memang rasa marah...tambah bla tengok adelia tergaru2...kenapa la ada manusia bodoh totok sangat..anak sakit berjangkit boleh bawa p tempat orang ramai...ohhhhwhyyyyyy so moron motherfucker!!


21. Petang hari yang sama,bawa juga adelia ke bangi untuk ambil homeopati. Time ni pun rasa bersalah..jangan la ada budak yang sentuh dia..terpaksa la apak dia dukung xbagi orang sentuh dia orang pegang dia..


22. Ubat homeopati standby untuk kick out semua virus yang masih tertinggal. Aku lepas habis makan ubat doktor,aku terus continue bagi homeopati plak..untuk buang semua sisa2 virus yang still ada dalam darah adelia. Moga2 xakan jangkit kali kedua.

23. Nie gambar2 adelia masa mula2 sakit n tengah makan ubat.























Tengok!!!
Sedih tau...bila bagi mandi dia  menangis...sakit.

Tu belum aku tunjuk gambar punggung dia..lagi teruk..sampai dekat lubang bontot naik ruam air bisa ni..
Sedih sungguh.

Aku memang rasa marah gila..bodoh taqa mana sangat...xakan baca dekat internet langsung bila anak sakit..
Xakan xtai penyakit ni berjangkit melalui sentuhan.
Dan boleh menjadi WABAK!!!

xboleh hadam aku bila jumpa orang2 bodo ni..


Aku up status pasal ni.. pasal adelia tergaru2.. so ada kakak ni share pengalaman dia n ajar aku sikit2..

Penting untuk  bagi private part dia kering.
So akak tu suruh aku buka pampers adelia.. just tap pelekat pampers tu sikit ja.
Aku pun buat.


Dalam 2hari mcm tu adelia kurang minum..makan ok..so kencing mmg sikit gila..aku takut sangat dia kurang air dalam badan.


Masuk hari ke 4 5..adelia dah ok..aktif macam biasa..makan minum pun ok..cuma ruam2 tu tengah dalam proses nak kering n kecut.


Doktor kata,adelia cepat baik sebab cepat juga bawa ke klinik..masa check mulut dia..baru ada 1ulser..

So pada siapa yang anak ada ruam dkt private part..cepat terus bawa ke klinik pakar kanak2..


Itu antara salah satu simptom penyakit HFMD.

Getaway kami 1family ke bali terpaksa ditangguh...kalau x 30hb dah fly ke sana..tapi..biar la adelia betul2 sembuh n aku xmau mudaratkan budak lain..sebab aku xsanggup nak tengok budak2 lain besaq adelia kena. Serius sedih n kesian.. makan xlalu..minum xlalu sebab ada ulser..mandi menangis...kencing menangis..sedih.

Semua customer aku ,aku larang bawa anak ke rumah. Takut berjangkit. 


Kita hidup xboleh pikiaq diri kita ja...kna pikiaq diri orang lain juga kalau boleh mudaratkan orang lain.

Tambah budak2.
Kesian tau.


Ni gambar latest adelia.
Hehe
Sibuk ja nak masuk dalam gambar .
Hehehe.


Bye.

22 comments:

Anonymous said...

Ksian nye..truk sgt tu..nauzubillah jgn la trkena kt ank sy..hehe..pampers adelia besar dr kaki d..hehe

Ros Anis Rusli said...

kesian adelia..nmpk trk sgt..ya allah...mcm2 pnyakit skg...

amirah amirrul said...

hmmmmmmmm kesian nye adelia... :( :(
moga awk cpt sembuh adelia.....
amin......!!!!!!!!
akak tlg peluk cium adelia utk kite !!! <--- amaran keras.
heheehehehee
-hija

Chooyaya! said...

bodoh piang la sapa yang dah tau anak sakit macam tu and still bawak keluar rumah. if bkn hmfd pon takyah la bawak keluar. kesian baby n kesian pada babies lain yanga da around. untuk adelia sayang, get well soon. :)

ctmah said...

sedihnya tengok 1 badan adelia kena ek..get well soon adelia..

LisaLisut said...

kesiannya adelia... get well soon.

mama ila said...

Ya Allah..memang teruk jugak nie Adelia kena..kesian nya..semoga Adelia cepat sembuh yer..thanks jugak sebab share..kita xtahu kot2 terkena kat anak.. anak saya pun baru jer baik demam..n dalam mulut still ada ulser..asyik menangis sbb xboleh makan n minum..dia fobia sebab sakit..skang nie dah ok sket..ila pun bagi dia yougurt untuk budak ganti susu..sbb sejuk..tu jer dia boleh makan masa mula2 kena

With Julia said...

Sepatutnya ank yg kena infection atau baru baik dari bekas infection jgn lah dibawa keluar public...sbb nanti berjangkit dgn anak org lain...kesiannn adelia...hrp sgt cepat sembuh syg...

promises_promises said...

adoi kesiannye adelia..cepat sembuh syg..tuh laa kan piyah kdg2 takut nk bwk anak keluar merata sejak mcm2 wabak ade nie..budak2 antibody mana kuat lagi...take care! get well adelia syg.aunty doakan cepat sembuh ok.

Mimy Hamid said...

sian adelia teruk sgt nampak gatal dia..seriau nengok...pic last best..sibuk je tau nak masuk pic

cplud miera said...

Kesiannya adelia.. hrp cepat sembuh yer. mcm2 penyakit sekarang nih. pasni kene hati2 org nak pegang n maen ngn ank2 kite..

-cinta soFiaSafiya- said...

ngeri nyaa pia tgk adelia...
kesiann sangat ngan dia.... adoilaa zamanlaa mcm-mcm penyakit ngeri dokada..sobbbb

Hana Soffelia said...

gws adelia comel...

Misz Pinkie Winkie said...

subhanallah kesiannya adelia...cepat baik yer sayang..tak sampai hatie kalau budak tak sihat nie.

ct shah said...

salam,

saya ada gak pengalaman anak buah kena HFMD.mula2 si adik kena,tapi tak teruk sgt.adik dia umur dlm 2 tahun camtu.pastu berjangkit lak kat abang umur 8 tahun.tapi si abang punya HFMD mmg horror giler.teruk dari adelia lagi.sebulan kitorg tak balik umah mertua (sebb mertua jaga budak 2 org tu) sebagai prevention.
nasib adelia dh ok.:-)

intan said...

Ya Allah teruk jugak ye. Amani pon br baik dr hfmd tp xde la seteruk ni.. kesiannya Adelia. Teruk tu. Amani ada 5-6 bintik je kat kaki n tgn dia itupon i dh nangis2 cuti seminggu huhuhuhuhu

Nurul Aziz said...

Kesian adelia.. teruk tu.. kenapalah ada parents yang anak sakit pun stil nak bawak keluar.. huhuhu dahtahu pulak tu sakit berjangkit.. hmm.. manusia yang jenis pentingkan diri sendiri..

sabar k? harap adelia cepat sembuh!


lagi 1, nak cakap tq.. sebab share pasal hfmd ni.. sebab sebelum ni memang pernah dengar-dengar pasal ni, tapi tak amek port and taktahu macam mana rupa bila kena sakit tu.. ni dah share gambar, baru tahu.. huhu..

Anak Lebah Comot said...

sabar e piya..get well soon adelia...

Lissa Salfarina said...

kesiannya tengok adelia.. saya pun ada anak kecil umur 7 bulan.. anta kat babysitter sbb sy bekerja.. tak dpt bayangkan klu anak kecil kena ruam2 mcm campak pun ada.. aduhaii tak sanggup betul.. apsal la zaman canggih cam skrg ada juga mak apak yg tak alert pasal penyakit berjangkit.. tak kesian ke tengok anak sakit pastu nak bg jangkit kat anak orang lain.. takde kesedaran sivik langsung.. sedih la.. sy kalau bab anak mmg sgt berjaga2..

Sharz said...

kesian kat adelia...kite doakan adelia cepat sembuh tau...

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Salam perkenalan..I dah follow sini..
Baby I pun doc diagnose coxsaki..sebab suhu demam dia tinggi 40+ and ada bintik2 mcm yg u mention tue..

safiyyah osman said...

Hope ank u cpt sembuh..jelum dgn air asam jawa jga tau..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016