30 April 2013

Salmon with peas puree untuk Nur Adelia.


assalamualaikum..


Lama dah xmasak yang sedap2 dekat adelia... so kemarin saja la masak best-best sikit untuk dia...


Aku biasanya selalu beli ikan salmon dengan ikan tenggiri ja.. itu ja ikan fresh yang senang dapat. Lagi pun ikan salmon kaya dengan omega..


Nak buat senang ja.. xqenyah pun.. cuma perlu ada bahan-bahan seperti dibawah.

-salmon (potong kiub n buang tulang,buang kulit)
-bawang holland (cincang)
-bawang putih(cincang)
-serbuk oregano
-kacang peas(rendam dan buang kulit)
-pure olive oil.


Nak buat dia senang ja..ikut suka nak gorng atas pan atau nak masuk dalam oven. Aku masukkan dalam oven.



Cuci bersih ikan tu,jgn la cuci lama sgt smp pucat ikan.. masukkan dalam bekas pastu masuk pure olive oil, INGAT! jgn guna virgin olive oil ok if nak goreng or bakar.. kena guna PURE OLIVE OIL.



Satukan ikan dengan pure olive oil,masukkan bawang holland,bawang putih yang kita dah cincang tu ..masuk sekali serbuk oregano..sukatan tu agak la..jgn sikit sgt,jgn byk sgt.. just nice ok..



Pastu oven suhu 180..bakar la dalam 10min gitu atau 6-8min.. agak ikan masak..jgn masak lama sgt..nnt ikan jdi kering.. settle bab ikan.


Peas puree pula lagi senang.


Kacang peas ikut suka nak banyak mana.. sedap oi.. rendam kacang peas, buang kulit.. pastu stim..nak rebuspun boleh..tapi rugi la rebus. Habis nutrien kan.. aku stim.. kacang peas ni aku beli frozen punya..pernah beli yang fresh..tp biji kacang kecik2 sgt...huhuhu


Stim sampai dia masa bebetul ok.. pastu blend halus. Kalau ada unsalted butter,masa nak blend tu cepat2 buh..mcm aku xletak sbb adelia xberapa suka butter.





Dah siap boleh la hias comey2..letak tomato ka brokoli ka..atau makan dengan pasta atau mashed potato.. adelia xda kabo..sebab dia sembelit..makan la protien dgn serat2 saja.


Menu ni boleh bagi dekat baby yang dah lulus makan ikan.


Tomato tu bukan aku hias saja2..adelia memang makan sayurn tomato segala.licin dia sapu tomato..


Hope sampai besar la dia suka makan sayur.
Benda ni aku intro pada dia since dia start makan..
Xpernah mis letak sayur.
N jadi habit bila kluar makan memana,b4 ada gigi lagi tomato,salad memang aku dok bagi pada dia.
Now dah ada gigi keluar mkn mana2 bagi fries or nasi putih atau ratah la salad.. hahhaha


Cuma adelia kurang makan buah.. itu aku punya kelemahan. Kurang bagi dia mkn buah. So far buah kiwi jala dia suka.


Ok la.
Bye.








10 comments:

Chekgu Azrine said...

tq for sharing..mmg nmpk sedao..sat g umminya yg mkn klu bt utk aish ni..hehe

Qiela said...

ya allah, comelnya adeliaaaaaaaaaaa.....

LisaLisut said...

nice recipe :) thanks for sharing.tp i nk tye sbb confuse, knp extra virgin xboleh ye? sbb i terbli yg extra virgin oil aritu huhu

faizura razak said...

awat adelia tgn hitam2 tu....hehhe

safiyyah osman said...

Lisa : virgin olive oil awk gna untk dressing mknan saja...xboleh guna utk mengoreng or tumis sbb nnt jdi toksik dlm bdan.. nk tumis or nk gna utk goreng ke bakar ke gna pure olive oil...

safiyyah osman said...

Hehehe dia men ink rubber stamp

Riana said...

comelnyer adelia..geram..

Cik Puan Rara said...

kalo mak nya pulak xsuka tomato cane nk bg anak tomato eh.hmmm

Anonymous said...

Bestnye tgk adelia mkn...nyum nyum nyum....bagus la bg tomato good for her eyes...teringt kecik2 dlu i suke mkn tomato sapu dgn garam..hehe...tp better u buang biji tomato tu tau sbb biji tu x blh hadam...

safiyyah osman said...

Anon : yeke.ok2 lpas ni i makesure bji suma xda... tq!!!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016