19 April 2013

Istanbul trip : Penginapan sepanjang di Istanbul dan pertukaran wang disana.

assalamualaikum..


Aku kalau bab buat title entry panjang2 bagi ke ku la.. hahahaha..

Aku stay dekat apartment under hotel hali( hali hotel).. apartment di dok dekat tengah2 antara sultanahmet dengan chimpelas.

Dekat gila kot nak p aya sofia,blue mosque,topkapi palace,musuem mozek,islam museum,grand bazaar... memang dekat..jalan kaki dalam 5min gitu ja untuk ke jalan besaq.. memang dekat lah!

Area apartment tu memang banyak hotel2 lain.apartment kami duduk ni ada 2bilik,1toilet,1dapur..dekat dapur dia ada sofa yang boleh buat tilam tu.. harga dalam RM2000 untuk 6hari 5malam...aku p dua family.. so tong2 sorang 1k.

Selesa gila. Ada peti ais,mesin,free wifi( password : istanbul),pinggan mangkuk,sudu garpu,periuk belanga,kettle...

Dekat juga dengan kedai runcit. Murah pula tu..sapa yang p kedai runcit yang macam 7e tu jgn lupa minta kad diakuan dekat cashier tu..cakap kata tourist..tapi beli lq barang banyak2 sikit.. hahaha.. eli memang hari2 beli roti dekat situ..air mineral..murah ok. Bila dapat kad diskaun tu lagi murah.

Before nak checkin masuk apartment ni kena p dekat lobby hali hotel tu dulu...nanti dia akan bawa kita p apartment dia.. kami xbook pun..sampai ja terus p..

Bagi yang p ramai2 berbaloi la kan duduk apartment.

Aku banyak duk apartment dari berjalan2..maybe sebab badan xtune dengan cuaca dekat sana n waktu dekat sana beza 6jam kot. Malaysia pukul 9mlm..sana baru pukul3 tghari.. zzzzZzzZZZZZzzzz..

Aku xberapa nak excited pasal travel ke istanbul ni maybe sebab aku banyak mis musuem yang sepatutnya aku nak p.. sedih. Tapi nak buat macamana..next time ler repeat.

Pastu bab pertukaran duit. Aku tukar ke euro dulu... rasanya xda pertukaran wang terus ke lira(TL).. kena tukar euro dulu.

Based dari pengalaman kawan2 eli yang pernah p istanbul.. lepa cakap tukar dekat malaysia dulu dalam 1k gitu.. aku tukar 2k ke euro..

Pastu dekat sana cari rhb bank kot xsilap kalau nak bawa keluar duit. Lagi untung katanya... kena cas Rm12 ringgit setiap kali bawa keluar cash dari atm.. dekat sana ada rhb bank punya mesin.. pandai2 la cari ye.. n lagi satu atm hsbc kot.. semua kot2.. nanti aku double confirm dengan eli.. (if aku xedit apa2 kira betul la rhb n hsbc)..

Dekat sana pun lepa xakan terima duit malaysia.. tempat money changr lepa pun xkan ambk duit malaysia.. lepa hanya terima euro sahaja untuk tukar ke lira(TL).

So aku dekat sana cucuk duit dekat atm rhb ,sekali harung ja.kira sekali cucuk terus bawa keluar 1800 gitu.. rm1800 x 1.70sen time tu.. lebih kurang dalam 600tl gitu la.. fyi duit lepa ringgi dari kita.

Lebih2 duit euro tu aku tukar juga ke lira...depan stesyen tram  chempelas nak menghala ke grand bazaar ada money change.. aku tukar situ..

Tepuk dada tanya selera ye. Rasa mana mudah..jgn lupa aktifkan kad bank. Makesure cip kad bank xda problem...

Harap membantu sikit2..aku xpandai nak tulis formal2 sangat.apa2 nak tny email pun ok.. boleh tlg aku tlg..sbb apa2 aku refer eli..hehe

Tq. Bye.



P/s : maaf bilik tidur xdapat nak share sbb sepah gila ..hahaha.. blik tidur dia standard bilik biasa mcm dkt malaysia..queen saix..ada heater/aircond..meja solek..almari untuk gantung baju..

2 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. nanti bagi total semuanya. mana tau iternary awak leh digunakan :)

Siti Shuhadah said...

bestnye pia... teringin ok nak kesana...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016