3 May 2013

penjelasan dari aku tentang entry di blog carutan jari yang cuba nak sabotaj bisnes kecil aku.

assalamualaikum..


Kebanyakkan online shop barang baby kalau kita beli barang yang mudah pecah,mudah patah..kebanyakkan kalau sampai dekat kita barang patah..owner online shop xakan gantikan yang baru kan.


Tapi kalau beli dengan aku,sebarang kerosakan pada romper,rocker fishes price atau apa saja barang yang aku pos atau ambik by hand rosak.. aku akan ganti baru dan kos penghantaran kali kedua akan aku tanggung.


Selalunya kalau barang macam rocker fishes price..rompers,bathtub baby...semua barang yang fragile memang aku akan ganti baru. Sebelum ni aku guna pos malaysia untuk pos rocker,sebab murah banyak gila dari pos laju..


Tapi nak di jadikan cerita,customer aku dekat penang dapat rocker patah dan packaging pun dah qelai..bila aku call pos malaysia,katanya aku xakan dapat tuntut ganti rugi sebab aku salah. Aku just balut dengan kertas minyak tanpa bubble wrap.


Aku redha ja..sebab sebelum tu memang aku dok pos via pos laju pun balut gitu juga. Bila aku tanya kalau wrap dgn bubble wrap barang boleh confirm xakan pecah ke?..orang pos tu pun xbleh confirmkan.. wuwuwuwuwwu..


Tapi xpa..aku ganti yang baru pos via pos laju tanpa cas apa2..tapi tu la..customer penang tu baik sgt..dia tong2 juga dengan aku kos postage..


Ada juga customer yang ambk dekat rumah..sekali pasang patah..aku ganti baru. Ada yang tempat gantung mainan tu macam longgar..aku ganti baru juga. So jangan risau ye kalau nak order barang fragile dengan aku.


Aku xsuka buat customer kecewa.. duit memang senang cari.. tapi nak cari duit tu.. aku faham.. so xapa la aku rugi dua tiga ringgit pun..janji puas hati.


Macam tu juga kalau beli rompers dengan aku.. kadang ada yang inform dapat rompers koyak.. yala aku sekali ambil 100pack gitu..xsempat sungguh nak check satu-satu..pada yang inform aku memang akan pos yang baru.. aku nak customer tu rasa best..  rugi belakang kira even untung aku bukan la besar mana pun..


Ada juga yang dapat silap saiz dan silap design..nak boy tpi dpt girl..wahahaha.. ini pun tetap aku ganti.. biasanya aku sedekah ja yang silap tu dekat customer..ada yang return semula pada aku..


Apa pun aku nak customer aku puas hati. Sebab dari tu baru la aku xputus2 dapat order dari regular customer... syukur alhamdulillah..


Tapi aku pun manusia biasa.. xboleh lari dari rasa marah bila ada customer yang aku respek pada mulanya tapi dia kurang ajar dengan aku..



Xada peniaga yang akan kurang ajar kalau customer xkurang ajar dulu... zaman sekarang dah xda term customer always right.


Nak di respek,kita msti respek orang yang respek kita..


Aku senang, kalau aku respek tapi xrespek aku.. aku akan pulangkan balik duit beliau..even time tu barang dia dah ada dekat tangan aku.



Simple.











Dan fyi, aku bukan la bodoh xpernah belajar.. aku xpernah sesekali panggil customer aku balaci. Lain kali sila baca status fb aku baik2.. jngan sebarkan fitnah, atau ada niat nak tutup periuk nasi aku...allah tu ada.. kalau sungguh aku gelar customer aku balaci,sila buktikan dengan attach print screen pada manusia yang anda hantar email itu. Jangan putar belitkan apa aku tulis.. sebab aku bukan bodoh, aku syak red rapunzel ni buta..dia xnampak ada customer yang tegur suruh aku sabar. Aku bukan la sebodoh itu nak gelar customer aku sampai tahap tu.



Update status sesuka hati??.. dah fb saya wahai puan red rapunzel... xakan saya nak update ikut suka hati anda pula puan red rapunzel???...kenapa saya perlu ikut apa yang puan suka????... puan red rapunzel dok bayar duit line hf saya ke???



Kalau bab customer, aku akan cukup marah kalau ada yang backout buyer jenis berjanji nak buat payment..minta aku dulu kan duit aku.. sekali barang dah ada ditangan dia menyepi... aku xpernah marah pada customer yang bagitau nak cancel order/back out... aku faham.. aku akan marah bila berjanji nak bayar.. tapi diam.. janji sungguh2.. salah ke aku marah????.. tp bkan aku marah tahap maki hamun..




Aku cuma akan warning untk orang lain,klau nak back out bagitau awal.. aku xakan marah..jangan tabur janji cakap nak brg n nak bayar.. aku sampai tahap dahulukan duit..last diam membisu..



Ni antara email dan sms yang aku terima untuk cancel order.






Xada sekelumit pun perasaan marah bila ada customer nak cancel order.. atleast lepa inform n xjanji palsu..



tapi xapa,rezeki datang dari allah... bukan dari manusia-manusia busuk hati macam ampa.. orang yang dengki khianat pada orang lain, xakan pernah berjaya uoll..



Allah ada. Rezeki dari dia. Itu aku pegang. Bulan ni aku ingat customer akan xada dah yang akan order barang pada aku atas sebab ada pihak yang up entry pasal aku dikatakan panggil customer aku balaci...


Pada yang nak tau cerita sebenar boleh add fb aku : bajubaby atasrak dan boleh scroll status2 awal tahun ni dan baca status2 aku hingga status bulan april.














And 1more thing, aku tak di ajar makan duit haram.. segala duit customer aku xpernah xrefund if barang xada..or ada yang xdpt barang.. semua duit aku akan refund. Xpernah aku makan.


Walaupun mak ayah aku bercerai,tapi aku xterdidik untuk ambil atau makan duit orang secara haram.


Pada puan red rapunzel,kalau sungguh la puan ni otak xsenteng macam saya,puan akan direct komplen pada saya kalau sungguh la puan nak saya ubah perangai saya yang berniaga xikut adab nabi.. puan ikut adab nabi ke????..TROLLOLOLOLOLOLOLOLOL..




saya xnampak dekat mana rasionalnya tindakkan puan email pihak yang tiada kena mengena dengan saya dan bisnes saya.. untuk pengetahuan puan,raina tu bukan la parner bisnes saya yang puan perlu email dia untuk komplen tentang servis saya..kenapa xtunjuk sikap puan yang kononnya profesional... saya bukan la tahap hati busuk sampai xakan pos romper yang puan order kalau puan menegur silap saya.


Puan lain kali nak komplen,tolong jelaskan lebih detail,print screen status pasal balaci tu.. bila puan menulis xdetail, ia akan menimbulkan fitnah. Membuat orang lain bersangka buruk terhadap saya dan bisnes saya.


Dan saya juga tak dapat nak hadam bila puan xsudah2 mention pasal istanbul,jakarta dan bali.. fyi puan saya belum jejak kaki ke bali lagi.. tapi saya nk ucapkan rivuan terima kasih atas doa puan ... rezeki allah, insyallah bulan 6 nanti saya akan ke bali bersama suami dan anak saya. Terima kasih kerana mendoakan saya untuk ke sana.


dan Kalau sungguh puan sangat bagus ikut segala adab nabi, puan xakan tulis email mengumpat saya pada pihak lain.


Siapa puan nak judge rezeki yang saya terima xberkat????... puan dah mengalas tugas tuhan ke???..


So persoalannya siapa otak senteng sebenarnya???... kenapa ada customer yang lebih muda dari puan malah lebih muda dari saya boleh direct komplen pada saya tentang servis saya???






Ada nampak xrespon beliau pada saya?
Ada saya memaki hamun beliau bila beliau komplen pasal servis saya???



Last yang saya nak cakap pada puan,semoga anak puan tak ikut perangai mak dia yang cuba menbuatkan orang berprasangka buruk pada orang lain dan menimbulkan fitnah. Semoga anak puan juga dijauhi dari sifat dengki khianat pada orang lain.



Aku bukanlah orang yang xboleh terima komplen orang lain..tapi bukan komplen dengan cara p mengumpat aku pada orang yang langsung xada kena mengena dengan bisnes aku.
Wajar ke email orang yang langsung xada kena mengena dengan aku??..
Anda nilai lah sendiri.


Apa pun niat lepa pada aku..
Allah ada.


Itu saja yang aku nak tulis.
Tq.

oh pada yang tertanya-tanya siapa penulis blog carutan jari ni, ini penulis2 dia..
Dan tak ada salah seorang pun antara depa ni ada urusan bisnes dengan aku. Lol.


So pada yang berminat nak order barang baby,boleh refer pada sticky post ye..


Order ditutup pada 8mei nanti.. barang akan sampai malaysia pada 12mei..aku akan start pos pada 14hb hingga 18hb.


Payment pula boleh start buat pada 23hb hingga 8mei.. boleh order dulu,payment kemudian.



Terima kasih pada yang email dan PM  di fb..t

Terima kasih juga pada semua regular customer.




~~~~~


My next getaway,insyallah...



Terima kasih sebab mendoakan aku dapat ke sini. Lol



Bye.












23 comments:

Shakina Farhan said...

sokong..kina pun akan ganti baru kl pecah atau patah..xsuke sgt kl customer ckp 'sy bukan nk beli brg patah'..mcm la kite ni nk jual brg yg patah kan..respect org..baru org respect kite..kina pun sggup pulang duit kl org tu byk songeh sgt..

fiqkbe said...

tabik spring kat sis ;D

Azwin Nalisa said...

akak ad bce psl tut tut pnye entri. ttunggu gak nape piya tak up entry lain utk clear kan semua ni? huhu. dia tu, macam tak pernah insaf kan?

nadyahkamil said...

biasa la piya. dia jeles tgk piya boleh pg merata.
doa naca ayt kursi selalu utk lindung kita dri hasad dengki org. k?

nxt trip p Australia ek?ke new Zealand?
pakteh nad pun keje mas kargo.

silap2 kenal hihihi

Anonymous said...

hihi sian awk.. sabar la eh piya.. one day nk try jugak beli barang dkt awk sbb murahhhhh. hihihi

Veelara Shamsyul said...

Sabarla piya.org y knal piya taw kot piya jnis camne....

Sokong piya ckap...rezeki dtg dr Allah.insyaa Allah

eRzA said...

Ya Allah...mcm2 prangai org yg dengki ni...mmg byk dugaan lau nk biz...sbr ye..btl tu rezeki kt tgn tuhan...jgn isau..utk pembaca yg len..safiyyah penah la slh anta rompers lengan pendek padahal sy order lengan pjg..tp ble bgtau dia terus pos yg betul pnye...xde extra charges...yg slh tu dia bg je..ckp sedekah kt anak sy...mmg xptt la spe dok fitnah dia...sy rse dia peniaga yg jujur....

Anonymous said...

mmng tak pernah insaf manusia tu.
takut pulak dia? terus remove blog tu.

Pieka said...

Abaikan ja piyah, dengki la tu hidup awak getting better every day. DIA lebih mengetahui. chill k ? :))

ROS ANIS RUSLI said...

org dengki mang gitu piya..abaikan ja..rezeki kita ditangan allah..bukan di tgn dia...

Anonymous said...

Salam, just nak inform sy pernah beli brg baby sekali ngn safiyyah. rupanya postage brg tu melebihi postage yg safiyyah tulis kt blog. saya nak tanggung cost extra charges postage tu tpi safiyyah insisted tak kasi. katanya rezeki anak saya.ye, safiyyah ni mungkin nmpk ganas tapi dia bagus. sy suami isteri doakan business safiyyah terus maju. Amin.

Anonymous said...

Setuju 150 juta kali
especially bab adab nabi tu
bkn main tegur siap sebut psai adab nabi,tp y dia p email kt org len yg xda kne mgena knp?
Awt xkomplen dpn2

ni namany BATU API.
Amacm?syok dak laga2kn org
Mesti rasa PUAS HATI sgt kn

atw piyah,akak ada tnampak red repanzel ni kt fb.

Anonymous said...

Salam Piya,

Hurm... bila baca post dekat dua-dua blog, boleh relate. Tapi, maaf yer nak tanya, entry tu tak sebut nama Piya kan? tak perlu risau pon. Mungkin Piya, mungkin orang lain. Bila Piya buat entry macam ni, macam bagi justification pulak, implied that YOU ARE the subject. Relax sudah. Macam Piya cakap, rezeki di tangan Allah, tak payah layan perangai orang2 yang tak matang, dan tolong jadi lebih matang.

safiyyah osman said...

Anon: salam akak.. saya xakan up entry ni kalau xda yang bertanya secara personal pda saya... ramai yang bertanya.. akak boleh add fb sya dan bleh bca komen org yang bertanya... so saya ada hak nk clearkan benda ni. Kalau ikutkan saya malas nak up entry psal ni pun sbb tau apa niat org y up entry tu.. tp xapa la.. sya up utk clearkan semua.

Anonymous said...

Huhuhu.. sbnrnye yg buat entry psal piya tu, sy xtau cmn dia buat ayat.. xbrape nk phm pe yg dia kata sbnrnye.. mmg dia yg senteng kot.. hihi.. sabar ye piya.. :)

mamadhia said...

Sy dah beli bnyk kali ngan piya. X Penah ada masalah. Piya mmg best. Blh lebey kurang, baik sgt. Puas hati dgn sume brg yg beli ngan dia.

Sabar ye piya. Jgn dok lyn org pikiran senteng ni. Nape lak nk kaco piuk nasik org. Kalo direct terus kt piya apalah salahnye. Ish..mcm2 perangai.

Shuhada Shah said...

Huhu, saya pun ada sekali dalam senarai customer yang pulang balik.

Betul betul Sis Piya ni memang baik. Kalau orang lain memang tak la bagi pulangkan tapi saya bagi tau sis yang saya dah ada baju yang sama kaler tu terus Sis Piya kata ok and akan bayar duit balik

Apa pun berharap sangat yang peplum ada balik. Please punya la semangat siap tudung dah beli nak matching dengan baju.

Out of Topic pula. Hehe hopefully Piya terus maju, kalau ada baby tak sabar nak beli barang kat Piya. :)

Normala Bte Kasim said...

Beli ngan Safiyyah sangat berbaloi-baloi! mane lg nk dpt murah dari die..reger borong tu even beli 1pcs! servis terbaikk..apa2 dia inform melalui SMS, sgt komited! Recommended Seller..

o/s: Suke blog die sbb anak die chumelll..ahaks!

Anonymous said...

Salam..Piya xperlu risau sbb ramai customer puas hati dngan servis yg piya bagi. Kire terbaik la! Saye pun pernah beli..follow up, tanye sume ok ke! Sukses!Sukses!Sukses!

Anonymous said...

saje la bukak blog carutan jari tu. tetiba dah bukak semula. tapi ada post pasal email redrepanzel yg berkaitan biz piya ni je. seriously rasa sangat tak patut. mcm sengaja nak cari gaduh. contra dengan apa yang dia tulis dalam blog dia sendiri. yang kononnya dah berubah.

Anonymous said...

utk yg batalkan order rasanya disebut back out buyer kot... apapun sabar banyak2 dik. kalu layan org mcm tu buat sakit hati ja.

Anor Anom Aziz said...

as salam...sabar ye piya.....memang agak menyirapla bila baca email manusia yg sgt"beradab" itu....
tapi itula antara cabaran dlm business ni....ada yg suka ada yg tak suka...
tp memang patut piya clearkan....i salute u!

Anor Anom Aziz said...

terus tabah hadapi cabran dlm business....i salute u!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016