4 April 2013

Istanbul trip : Budget dan tips ke ISTANBUL.





harga tiket ke Istanbul :: 
 Sebenarnya,budget p istanbul untuk orang macam aku xmahal..sebab eli staff MAS..so setiap tahun dapat tiket free untuk ke mana-mana saja.Aku ke istanbul haritu guna tiket foc,cuma bayar airport tax saja..xingat plak berapa airport tax kena bayar.



Duit shopping&Duit Poket(makan&transport) :: 
Duit poket aku cuma standby RM1800 saja..sebab niat nak p tengok tempat ja bukan shopping.Makan sehari 1-2kali,makan agak mahal la bagi aku...1kebab harga 3-9tl..so sekali makan kos 12tl..duit malaysia lebih kurang 24inggit..tu belum masuk minuman..sekali makan kira lamsam RM30 duit kita..tu untuk dua orang la.

Kalau makan nasi,seorang 9-13tl..selama 6hari dekat sana 2kali ja makan nasi. Nak kemana-mana selain dari kawasan sultanamet,just naik tram jangan naik teksi..naik teksi peratus besaq nak kena scam...Dari apa yang aku tengok dkt scam city,istanbul kaya dengan scam duit palsu terutama pemandu teksi...dia akan claim kata duit kita bayaq dia tu..duit palsu..So nak selamat naik tram..sehala hanya 3tl saja..Rm6+- duit kita..macam kami..kami beli 1kad tram..just topup ja bila xckup...kalau p 6orang..jgn la semua pakat beli..beli satu ckup. Senang n jimat..tong2 topup..Naik tram xsusah...just kena tau hotel/apartment kita dekat kawasan mana ja...
Aku masa sampai airport,terus beki tiket naik tram...kalau naik teksi kena cas 45euro ye...naik tram lagi bagus...3tl ja hahahahha..



kos tempat tinggal ::
 Kami dekat sana dok apartment 2bilik..sebab kami p dengan 1family lgi..kos apartment tu saja untuk 5malam RM2000 gitu...Sorang 1k.


Kawasan yang cun untuk Stay :: 
Dekat sana,kalau nak best duduk area sultanamet atau chembelitas(lupa ejaan betui dia),boleh jalan kaki ja ke haiya sofia dgn blue mosque..dekat juga dengan tokkapi palace..nanti aku story pasal apartment aku duduk tu ye.
Kad untuk tram boleh beli dkt airport..tempat nk naik tram..kad ni ikut suka nak bayar berapa..kalau dua org start 10tl pun boleh...



Stroller VS Carrier :: 
Better bawa carrier,kalau bawa stroller leceh..nak naik tram..nak naik bukit..nak naik tangga..soooo leceh. aku sepanjang dekat sana memang guna carrier ergo ja.


Vvip tiket untuk musuem :: 
Nak masuk museum pula,sila beli vvip pass dekat kaunter haiya sofia...72tl untuk 3hari...memang jimat.dan xpayah beratur panjang-panjang pun..tunjuk kad ja..
Macam aku,hari pertama sampai dah p beli sesiap kad vvip tu..senang..n jimat banyak dari beli satu2 tiket musem ye...boleh masuk 8museum...private musuem dapat diskaun if tunjuk kad tue...


Breakfast sepanjang dekat sana :: 
Aku breakfast dekat sana,beli roti yang panjang2 tu cicah instant sup kimball tu ja...adelia aku bawa pasta...before keluar isi perut kenyang-kenyang dulu.
Sana roti panjang mcm dkt giant tu 0.80sen ja...mineral water 0.50sen...pisang,epal,kiwi RM1-3inggit ja... apartment aku duduk dekat dengan kedai runcit ala-ala 7e.



Tempat untuk Shopping :: 
Shopping pula kalau weekend jumaat sabtu ahad memang tepi jalan belambak kedai kaki lima buka murah2...murah banyak dari spice bazaar dgn grand bazaar..Macam aku xtau..p beli baju dkt spice bazaar 15tl...tengok dkt kaki lima masa weekend lepa juai 5tl ja baju yang sama!!!!!!

mak tertipu nok!!

So sapa yang dok sana time weekend,tahan nafsu sat...usha dkt kaki lima dulu...i love istanbul 5tl ja dkt kaki lima...spice bazaar aku beli 15tl na...Sana baju kita kena ambik 1saiz besaq gitu...
Keychain dgn magnet fridge dekat sana 3-4tl...5tl pun ada...beg kecik buh syiling tu 1tl gitu..aku beli la juga buat bagi adik beradik...Dekat aku,aku shopping handbag sebiji..45tl after bargain..


ni tips dari aku...kalau nak barang murah,beli dekat kedai-kedai area belakang2...pastu BARGAIN!!...tapi kalau kaya xyah bargain hahahaha.
Handbag aku beli kdai belakang tu letak 65tl..last dapat 40tl...aku tengok beg yang sama sejibik beza corak ja..kedai area depan2 jalan letak 125tl!!!!...tengok...mahal oi kedai depan2 tu
Ada 1beg tu..kedai depan letak 125 gitu...p jalan-jalan area kedai yang dok belakang-belakang tersorok...letak 25tl ja weiiii...sama jeneh..sama material....tu kalau bargain dapat 20tl ja tu..hahahahahahaa


Dekat sana,jgn segan-segan nak bargain...kadang harga lepa melampau2 sebab tau kita ni tourist..aku dgn eli muka stock bargain kaw2...hhhahaha.. :p
stress orang yang juai tu..
kakakakaka



Apa yang perlu di istandby masa dekat Istanbul :: 
Standby duit 1tl banyak-banyak,sebab senang nak beli makanan tepi jalan macam jagung bakar,jagung rebus, roti buh nutella harga 1-2tl ja...Masa aku nak beli jagung rebus dekat depan spice bazaar,ada minah salleh dok bertengkaq dengan mamat turki juai jagung tu pasai duit..minah tu kata dia bagi 20tl...tapi mamat jagung tu kata minah tu bagi 10tl ja...so duit balance 8tl balik la...lama gila bergaduh,aku dok tepacak ja tunggu depan lepa..tuptup ada minah turki ni mencelah kata,dia pun tgk minah saleh ni bagi 10tl ja...terdiam minah saleh tu...Nampak???...


so better biaq ada standby 1tl syiling banyak2...senang nak beli makanan.rugi wei kalau xcuba makanan tepi2 jalan depa..besttt... dan makesure ada 1tl banyak2 ok..kita pun terhindar dari di tipu..

pastu sila standby cili sos banyak-banyak,bawa dari malaysia,sebab dekat sana depa xmakan guna sos,depa makan guna chili flakes untuk bagi pedas..aku masa mula nak makan kebab depa,ras janggal gila..sebab aku jenis makan pedas..menyesal xbawa cili sos..


Standby Megi,kimball soup banyak-banyak...brahim banyak-banyak..kot2 jeneh jimat..boleh sep duit..hahaha


untuk anak kalau bawah 1tahun or b4 2tahun,boleh bawa couscous, couscous ni kita senang bawa kemana2..just tambah air panas ja..tunggu kembang..suap anak..better dari bagi bubur or nestum yang ada perasa tambahan..




Benda Wajib cuba masa dekat Istanbul ::
 Dekat sana wajib try segala jeneh makanan kaki lima lepa hahaha..jangan pikiaq panjang.nampak ja makanan baru,TRY!!.jeruk sayuq...aiskrim turki,ayaq fresh oren...ayaq buah delima...subbahanallah...sedap ya amat..kecuali jeruk sayur hahahhaaha...jeruk sayuq dia kuah pedas weiii...pedih mulut aku.1st time aku makan jeruk rasa cabai..makan sikit ja..pastu sedekah dekat tong sampah..sebab memang xboleh telan..selamat murah..2tl ja..


Mana nak cari jersi bola team GALATASARAY ::
 banyak official kedai yang juai ori punya jersi...dekat taksim square ada...dekat spice bazaar pun ada...119tl utk home xsilap...89tl utk away...


Persiapan untuk adelia(budak bawah 1tahun) ::
 Untuk adelia pula,bab pakaian dia aku bawa 30keping pampers,6hari ngam2 habis..atas flight minta juga..sbb habis...kalau rasa nak bawa banyak xrugi pun...janji xjadi merah2 dkt area pp dia...tempat sejuk anak mesti kerap kencing ye dak...kalau rasa nak bawa sikit nanti nak beli dkt sana pun ok...tapi rugi duit...pampers pack kecik ja 13tl ok..lebih kurang rm26 gitu...Aku tengok kualiti pun xbagus...so better bawa banyak..xrugi pun...



Adelia sepanjang dekat sana ::
 Aku masa sampai suhu 7c..sejuk wei...cakap keluaq asap haha..adelia aku bagi pakai dua lapis romper lengan panjang,tight,stoking,sweater n boots dgn snow cap...Masuk hari ke4-5 sampai ke balik suhu 26c...aku just pakaikan adelia dua helai romper,tight,stoking boots.. itu saja.
Dia sejuk kalah aircond...angin dia tu y bahaya huhuhu..xtahan wei.. adelia kulit kering gak la bila balik sini..


Standby ubat untuk anak & diri sendiri ::...
aku bawa homeopati.. ubat bontot,coolfever...semua ni untuk adelia...bila bersin ja.  Aku bagi homeopati setiap 15minit...adelia selesema juga..n bkahak.. tapi xteruk la sbb aku xstop bagi homeopati..Banyakkan buat susu ye pada anak..tekak lepa sure kering...
Kalau dok hotel nak mudah,standby couscous sebab couscous kita bancuh dengan air panas pun dia dah kembang..  macam aku xpa la dok apartment..memang pagi2 before jalan2 aku masak pasta untuk adelia..letak olive oil..mudah n berkhasiat.



ok,itu ja..
aku teringin nak repeat p istanbul balik..
sebab banyak tempat xdapat pergi..
kalini kalau repeat,aku nak p 3beranak ja..


semoga termakbul la untuk repeat balik.amin.



Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016