6 April 2013

Istanbul trip : Grand bazaar & spice bazaar yang osem!

Osem ke?..boleh la..aku niat ke sana bukan nak shopping pun..lebih kepada nak tengok museum2 dekat sana.


Hari kedua kami jejak grand bazaar dulu.masuk ada la 30-40minit gitu..grand bazaar ni macam mall dekat nalaysis ja..ada butik2..banyak butik juai baramg kemas...silau mata aku.ahahaa
Dekat sini ada banyak juga kedai pakaian,jeans,beg...harga pun mahal.. peniaga dekat sini xfriendly sangat..


Grand bazaar dekat area sultanahmed..aku dari apartment jalan kaki ja p grand bazaar..dia dekat kawasan chimbalitas..chimbalitas(maaf ejaan betui aku lupa),grand bazaar ni dekat la dgn stesen tram chimbalitas ni..ikut map ja..tapi memang dekat .


Area luar grand bazaar pun banyak kedai-kedai..n murah sikit..macam FM dalam grand bazaar 4-5tl..susah gak nak bargain..
Tapi dekat kawasan luaq dia,ok..penjual pun ramah tamah gitu...tapi aku xbeli apa pun dekat grand bazaar ni.


Lepas grand bazaar,kami naik tram ke emanunu..sebab spice bazaar depan stesyen tram emanunu saja...bosporus cruise pun area emanunu..


Spice bazaar best!!!murah!!!bargain pun boleh..pastu penjual dia peramah gila...
Dekat sini aku beli juga..replika bangunan haiga sofia,grata tower,blue mosque..lagi satu replika bangunan apa ntah..bargain ok..bargain!!hahahaha..Dapat la 58tl free FM sebijik..
Penjual dekat sini,barang yang kitq beli dia akan packing elok2 sebab tau kita tourist.. pack dalam kotak eelok2 takut pecah...rasa selamat weiii nak bwa balik...kalau pecah,menangis aku..wuwuwuwuwwu..



Dekat sini aku beli t shirt.. i love istanbul dekat orang yang pesan dengan duit...yang pesan xbagi duit pun aku beli if jumpa saiz..cutting tshirt lepa kecik wei...so kena ambik 1saiz -2saiz besaq...
Thirt 15tl..bargain juga..dpt la murah sikit..tp best la sebab penjual dia baik2...rasa mesra tu ada..
Macam penjual grand bazaar serius2 sgt..hahaha..nak tanya harga pun aku takut...huhuhu..
Spice bazaar ni kecik ja..jauh beza dengan grand bazaar...area sekitar spice bazaar ni cantik juga..
Mengadap laut...angin dia best...banyak burung merpati...boleh beli dedak untuk bagi burung..2 ka 5tl ntah 1piring makanan burung.


Orang pun ramai...tapi xsesak mana la..boleh la..just nice gitu...
Lepas lepak spice bazaar kami pun gerak balik semula ke sultahamed....
So pada yang nak ke istanbul if nak shopping fm,barang hiasan..memang boleh beli...harga memang ok...tapi tshirt, yang mana ampa nampak dalam spice bazaar,if duduk istanbul hari jumaat,sabtu,ahad..better beli tepi kaki lima sepanjang chembalitas..berbaloi2..only 5tl ok...




Gambar dekat bawah ni,gambar kami ke grand bazaar dan spice bazaar..if jumpa monumen yang tpacak eli dgn adelia tu..itu tandanya dh dkt dgn grand bazaar...






















Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016