7 March 2013

resepi baby to toddler :: homemade spaghetti bolognese versi baby to toddler.

menu ni untuk baby 11bulab ke atas. atau pun tengok anak dah pandai menelan dengan baik kira ok la.


adelia aku bagi start umur 11-12bulan gitu.kira lambat la juga.


ni aku mainbelasah ja buat.hehehe..warna pun xberapa nak cun sebab aku guna tomato fresh tu bukan guna pes tomato.


bahan yang kena ada :-
pasta
tomato(cincang pastu blend/tumbuk)
brokoli,saderi,carrot(cincang)
bawang holand,bawang putih(cincang)
isi ayam(cincang)
susu segar
minyak pure olive oil/butter unsalted


nak masak dia senang ja.panas minyak(api maxsimum kecil),tumis bawang sampai naik bau..masuk isi ayam.kacau sampai ayam masak,masuk pes tomato yang diblend..tak payah tambah ayaq dah sebab tomato dia akan keluar air sendiri.


agak kering sikit air tomato,masuk sayur yang dah dicincang tu.pastu masuk freeh milk.agak macam berkuah..tunggu mendidih.tutup api. siap!!


macam adelia,dia suka makan makanan yang lemak2 susu..so kalau xmau buh susu pun boleh..nak buh pun xpa..ikut selera anak kita..


sayur pula,aku memang alan cincang sayur..sebab itu salah satu taktik nak bagi adelia makan sayur n xjakun..hahaaha..

kadang nasi putih,sup ayam,aku rebus brokoli n kacang peas,cincang2..aku suap sekali nasi.so automatik dia akan makan.


maybe adelia xcapai usia yang dia pandai nak cerewet bab makan.aku doa harap dia xreject sayur.aku n eli suka sayur.


aku kalau p makan kedai makan,aku akan order tomato n salah untuk adelia.tp minta dalam portion kecik la..bagi dia makan salad n tomato..kadang dia makan juga sikit pastu main banyak..

tapi xpa la kan..asalkan dia biasa.

lagi satu,aku kalau rebus brokoli n kacang peas,aku sejat panas2 potong laju2..aku campur dengan unsalted butter..sedappppp...dressing dengan virgin olive oil.

itu saja yang nak share.


bye.




2 comments:

sabar dubai said...

Br mencari2 resepi utk baby...thanks 4sharing yer

Chooyaya! said...

tak sabar nak tunggu shein 11 bulan. nanti rujuk sini jer. banyak resepi best arrrrr.....!! share banyak2 lagi tips ye? Tenkiu

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016