25 March 2013

Adelia dah pandai.

adelia dah setahun sebulan..berat dia just 7.7kg only..tinggi 79cm..aku risau mula tu masa nurse timbang...tapi bila tengok graf dia,graf naik cantik..still dalam kawasan putih..dok dkt tengah2..kira balance kata nurse..so aku lega.

adelia ni aktif..makan banyak..tapi tu la berat xke mana..maybe ikut gen apak dia kot..family mentua aku semua stock kirus2 gitu..mak mentua aku selim melim..padahal anak 5kot..tapi badan maintain selim..


adelia now dah pandai hisap straw,pandai minum susu dalam kotak..semua dia terer..buat pala pun terer haha..

ada yang tanya macamana nak bagi anak suka makan sayur,aku adelia memang suka sayur..maybe sebab aku jeneh xajaq dia makan benda manis..aku dalam setiap masakan memang akan letak sayur berlambak-lambak..aku pun jeneh suka sayur n xsuka benda manis..apak dia pun sama..

adelia aku suap la sayua apa pun,buat masa sekarang memang dia makan..kadang petang-petang aku goreng brokoli celup tepung..bayam celup tepung...carrot celop tepung..dia makan habis..


kalau ke kdai makan,dari dia umur 8-9bulan aku memang tiap kali p kedai makan,akan bagi dia makan salad,tomato or timun..kadang dia makan habis..kadang makan sikit..kadang main ja lebih..

aku xpernah la lgi bagi adelia hirup sup kedai makan ka apa .sebab tau ajinamoto belambak..abeh kuat nasi putih..isi ayam goreng..xpun nasi putih saja huhuhu..fries xda garam,tauhu goreng kosong..itu jala menu dia kalau dkt kedai makan..n air mineral..


sebab tu sama la kot adelia xjakun kalau aku bagi tomato ka..salad ka..dia makan..aku memang harap gila la dia xreject sayur..


aku sekarang pagi-pagi,bancuh susu buh cornflake suap dia makan..xpun dia ratah cornflake tu saja ja..


berak kencing adelia so far ok..kadang jadi gak sembelit kalau dia kurang minum air kosong..bila jadi sembelit,kesian gila aku tengok..sebab dia menangis2..xmau orang pegang...aku kesian..aku tarik gak dia bagi baring,aku buat kaki dia macam tengah kayuh basikal..urut-urut tapak kaki dia..

adelia sekarang minum susu enfa A+ step 3..aku ambik perisa original.aku memang xmau lidah dia biasa dengan benda manis..biaq lidah dia natural..semua boleh terima...


adelia dah makan telur,n dia xda alergik..semua boleh makan..aku baru sekali bagi dia cuba daging...rasa macam nak tunggu dia umur dekat 2thun baru nak bagi dia makan daging lagi kot..sebab takut la nak bagi...huhuhu..ritu aku bagi daging batang pinang..lembut..tapi still rasa takut..

biaq la dia banyak makan ikan,telur n ayam..ayam pun aku bagi yang organik..tapi susah la juga nak dapat...mahal xkisah...cuma payah nak beli...stock salu sangat xda..


adelia xboleh jalan lagi...cuma dia dok meniti gitu jala..tolak kerusi...gigi ja dah banyak..ada 8batang..ni tengah tunggu gigi depan naik lagi sebatang...


n adelia sekarang dah jadi susah tidoq..tutup lampu gelap gelemat pun dia boleh bangun main dalam gelap.. T__T..


adelia dia suka menari..apak dia baru sebut "tayo..tayo.." dia dah gerak badan kedepan kebelakang hahaha..pantang dengaq music..mesti badan goyang-goyang..


adelia dia mau dekat semua orang..cina supplier aku ambik barang pun dia nak if cina tu nak dukung..tapi adelia takut dengan orang suara kuat...dia gerun kot...


adelia kalau kumpul2 dengan bebudak sebaya dia yang lain..or dengan budak umur bawah dari dia,dia kalah...kalau spaa mai umah aku bawa baby..jangan risau..adelia xakan pelepuk baby tu...dia jeneh xbuat..dia tengok ja...hahaha..aku pun xpaham kenapa dia macam tu..

sebab ada cus yang datang rumah bawa baby umur 3bulan..dia terkejut adelia xbuat anak dia hahaha..sebab biasanya anak dia memang kena pelepuk kalau jumpa budak2 yang baya adelia ni..hahaha..adelia cuma akan cakap bahasa alien..pastu jerit2 tunjuk baby tu..kalau pegang pun,dia guna hujung jari ja hehehe..


tapi kalau adelia dok dengan budak baya dia,memang keja nangis jala..sebab dok kena..kena cakaq la..kena jolok mata la..


xpa besaq nanti,mak ajaq kamu jdi gengster hahahhaa..

bye.



p/s : berminat untuk order handbag mng n guess ori,klik previous entry ok..boleh bayar dua kali.





3 comments:

Ros Anis Rusli said...

sopannya..duduk bsimpuh...

Cheyan said...

comel adelia ni..pandai dai dia isap straw...hehehe..

orangbiasa said...

adelia sama perangai ngan anak akak...jenis tak usik org..die tgk je baby, tak pun cuit hujung jari pastu pandang kite senyum..kite pun xriso sbb ank xganeh..haha

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016