5 February 2013

Adelia dah nak setahun,so ini persediaan aku.

i is bz..ni curi2 update status.huhu..

adelia lagi berapa minggu dah nak masuk 1tahun. sat gila aku rasa wei..rasa gerun,rasa sakit nak beranak pun dok rasa lagi..dia dah besaq dh..


so far adelia sehat alhamdulillah,aku harap allah pinjamkan dia pada kami lama.


dia mulut memang bising gila..ada saja dia nak bersembang.pantang dengaqc lagu..nak menari ja...

24.2.2013 ni genap la umur dia 1tahun..aku xda buat birthday party pun..tapi aku plan benda lain untuk dia..maybe bawa dia p makan angin..insyallah.


so aku dari adelia dalam perut memang dah ada azam nak sediakan makanan yang sedap-sedap..nak jaga makan mnum dia sebaik yang boleh..

until now,dia bebas dari makanan yang di awet.nestum apa semua aku memang xbagi sebab dia sampai sekarang stick dengan homeopati.

fyi,bila amalkan perubatan homeopati,sumber makanan kena 100% tanpa bahan pewarna n bahan pengawet..

aku pun dah xcucuk adelia dgn vaksin..memang 100% guna homepoati..vaksin ni y aku baca dari research kawan ayah aku dan aku sembang dengn doktor/ustaz hassan..yang aku tau dalam vaksin ada merkuri..ampa bleh google bahaya merkuri..merkuri ni boleh jadi penyakit dan boleh jadi ubat.

tapi kita ada choice lain untuk avoid benda tu..choice lain adalah dengan perubatan homeopati..ikutkan negara maju dah lama pun amalkan perubatan homeopati..

apa pun kepercayaan masing-masing.ayah aku kata apa pun kita kena yakin.dan penyakit datang dari allah.

selama adelia dengan homoepati dia susah la nak demam..ada sekali kot masa umur 3blan..pastu selesema sat masa umur 7-8bln..sekarang syukur alhamdulillah sehat.aktif.cergas.

anak bila selesema,pastu makan homeopati,effect pada anak memang kesian..hati kena kuat..bersin memang xyah kata..hingus jadi macam air paip..batuk kong kong..bila batuk,dia akan keluarkan kahak tapi dia akan telan balik..kahak yang dia telan tu akan keluar ikut najis..adelia selalunya aku akan pantau tidur dia..bunyi ka dak masa tidur..


if bunyi,tu maknanya ada kahak..so aku akan bagi homeopati setiap sejam..kalau dia pada masa yang sama selesema,-aku bagi setiap setengah jam..ni atas arahan doktor hassan.dalam masa 3-5hari adelia akan sembuh.selesema hilang n kahak pun hilang.


untuk umur dia setahun ni,aku nak intro ke dia makanan yang pepejal,selama ni aku still bagi bubur kasar-kasar..xda blend ka apa..aku xkonpiden lagi nak bagi makanan pejal..takut dia tercekik.


aku satu ja,aku follow hati kecil aku..follow tahap konpiden aku..bila hati rasa konpiden nk bagi makanan pejal,baru aku bagi..aku xmau buat apa benda ke adelia dalam keadaan waswas..


n aku sampai sekarang,dalam setiap makanan dia xpernah aku mis renjis dengan olive oil..

persediaan aku kali ni,agak makan modai..tapi aku spend sikit-sikit..dari adelia dalam perut lagi aku dok beli benda alah ni..

pantang aku nampak daiso aku beli hahahaha...tiap kali masuk daiso,aku akan limitkan dalam RM30-RM50..


dapat la koleksi untuk buat bento pada adelia...xsabaq ni...hehee..


umur setahun,adelia still xboleh gula garam..ajinamoto adalah dilarang..

cuma aku nak ajar dia minum susu dari kotak..tapi kena tunggu dia pandai hisap guna straw..


adelia sampai sekarang minum enfalac A+..now langkah dua..berak kencing pun so far ok..aku kalau dua hari dia xberak,aku akan bagi dia makan rolled oat+olive oil..insyallah hari tu juga dia akan berak..hehehe..makan nasi ni kan kadang sembelit..


pada yang nak beli barang-barang untuk bento boleh cari di daiso atau bli online dkt bento craft..tapi aku suka daiso lagi..


teringin nak p daiso sunway ..ntah bila eli nak bawak...huhu..


now boleh kata lengkap dah la barang untuk create makanan yang cute-cute untuk adelia..

aku dah beli penyepit,pisau khas n alat nak bulatkan buah..mould macam-macam jenis ada..now aku tengah nak haunting pans bentuk mickey..bentuk minnie...


good luck pada semua yang anak tengah nak membesar ye..

bye.
safiyyah osman


13 comments:

amal said...

untung adelia. mama dia sgt rajin! hehehe..cepat kan masa berlalu.. shaheem pun nak masuk setahun dah :)

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

fifi said...

Dulu ingatkan bento ni makanan.rupanya dia acuan utk buat makanan cm org jepun buat tu eh..comel!

veesakura said...

comel sangat! ish kalo camni, auntie pon nak satu la bento, buleh ka adelia? hehehe

mommy aisy said...

samaaaaaa mcm aisy. hihi. harap rajin la nti...

Anak Lebah Comot said...

Bento!! Rajin tul piya. Firas minggu dpn masuk sethn tp xde besday party bagai tp dganti dgn kenduri doa selamat. Hihihi

Gadis said...

untung adelia..
mesti sentiasa ceria bila nak makan..eppy je tgk makanan dier..

dah berangan nak buat untuk darwisy jugak nnti ni...=)

Mummy Damia said...

lepas ini boleh post pasal bento pula... share lah ...

Chekgu Azrine said...

bagus la u sis..beruntung ank sis..

D Yatie said...

Alhamdulillah. Piah dapat sediakan makan untuk Adelia dari kecik sampai la. Semoga dipermudahkan ye Piah..

btw, Akak pun tak buat parti untuk Arissa. akak bawa dia g bukit tinggi. sebab... konon2 buat parti bukan arissa dpt makan pun.. hihihihi...

AMANI JIBRIEL said...

Wah... ank kita sebaya ek... ank sy insyaallah 12.2.13 dia... x lama lg... x plan buat party... juz bg adiah then kuar g mkn2 jer kot... n myb nk tngkap gmabu studio... tu jer...ape slamat membesar adelia...

Mimy Hamid said...

the best mum...yeahhhhhhhhh.....kalau piya sebelah umah akak dah lama duk ngecek bagi Fayel ehehhehe

nanakimie said...

xsbar nak ngk hasilnya nanti,mesti cute2 je:)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016