24 February 2013

Homeopati.

ramai yang tanya pasal homeopati ni..ada yang aku jawab ada yang aku xjawab..sebab soalan sama.so up entry jala senang hehehe..


homeopati ni xda kandungan dadah,ni kira iktiar aku untuk adelia dan aku percaya dengan perubatan homeopati ni..sapa rasa xyakin xpercaya..xyah ikut aku punya cara..tiada paksaan pun..

bagi aku,jadi mak bapak ni ikut apa kata hati,apa yang hati kita percaya..jangan follow cara orang..maybe cara orang xngam dengan anak kita..

ni aku ambik homeopati,dia pun nak ambik..pastu anak jadi teruk nak salahkan aku..nak salahkan ubat homeopati..kebodohan apakah??!!..hewhewhewhew..


adelia since umur 3bulan aku dah bagi dia homeopati,sebab start umur 3bulan dia baru start selesema,batuk,demam,tidur bunyi..


aku bawa pergi wad kecemasan putrajaya..lepa suruh balik..pergi pakar kanak-kanak,doktor just check dan aku bernasib baik dapat doktor yang bukan jeneh pikiaq duit.dia siap bagitau aku..baby bawah umur 2tahun xboleh diberi ubat batuk,selesema dengan antibiotik sebab ubat-ubat ni boleh matikan otak masa lepa tidoq..omg..aku scary ok..

balik google.dan ada la jumpa few blog yang share benda yang sama pasal ubat batuk semua ni..

masuk hari ke4 kot xsalah adelia punya selesema makin teruk..dah naik hijau-hijau dah warna selesema..demam batuk tidoq bunyi jangan cakap la...

sampai la terlintas dekat kepala otak aku...pasal perubatan homeopati..baru la teringat pesan ayah...ayah memang sah pesan suruh stick dengan perubatan homeopati..jangan cucuk-cucuk(ambik vacine)..ayah bagi aku baca hard copy research yang kawan dia buat..

tapi time tu aku pandang sipi ja pasal homeopati ni..hewhewhew..sampai la kes adelia selesema teruk tu..makin lama makin susah dia nak nafas..

aku google cara tepukkan yang nak release kahak tu..last google klinik perubatan homeopati...jumpa la satu blog cerita pasal klinik hassan homeopati dekat bangunan PKNS bangi.


start dari jumpa doktor hassan la..mata aku lagi terbuka pasal homeopati ni..cuma eli dia 50-50.aku banyak la bertanya pasal homeopati ni ke dr.hassan. kenapa xyah ambik vaccine semua..dia explain panjang lebar juga.


dia anak 20orang..dua bini..anak dia susah sakit.antibodi kuat.xada seorang pun dia cucuk vaccine..

dia candet aku "buat apa nak masukkan najis dalam badan anak.."


wakakaka..aku gelak jala..dia cakap dalam vaccine ada mercury..boleh jadi racun,boleh jadi penawar..


aku pun pikir,bila mana aku ada boleh buat pilihan..better aku pilih pilihan yang insyallah selamat.


samada homeopati atau cucuk vaccine or ubat hospital...bila allah dah takdirkan mati..tetap mati.. xgitu? hehee


so aku tawakkal jala..atleast aku tau anak aku selamat dari dadah.dari mercury..

macam aku cakap,ni kepercayaan aku..ini yang aku rasa terbaik untuk anak aku.


baru-baru ni masa nak balik kampung raya cina hari tue,adelia selesema jangkit dari aku.

aku balik jumaat petang,adelia dah sokseksoksek..sepanjang perjalanan,setiap setengah jam aku bagi ubat homeopati..hingus memang meleleh-leleh macam air terjun..time ni xda batuk lagi..kalau batuk pun sikit ja..bersin ja lebih..

dalam kereta dia meragam juga sebab xselesa...aku bagi homeopati sampai la dah sampai kampung.cun-cun habis ubat homeopati.


esok dia bangun pagi,selesema ada sikit lagi.tapi xheavy...aku dengan husband p klinik homeopati dekat parit buntar.beli ubat selesema,demam n batuk.

continue bagi..dalam pukul3 gitu gerak ke bertam..time ni syukur alhamdulillah adelia punya selesema dah kering...yahuuuuuuuu...seronok wei..

tapi aku still continue bagi dia makan ubat.start petang sikit dia start batuk..batuk yang stock ada kahak tu..bila dia batuk,dia telan balik..


berlanjutan la sampai hari ahad,hari kami balik sepang dan accident tu..adelia still batuk..n still continue makan ubat homeopati..


esok tu,terus bawa adelia p klinik dr.hassan..ambik ubat dr.hassan pulak sebab ubat homeopati yang parit buntar tu xmanis..kelat..adelia xberapa suka nak makan..


habis satu botol ubat homeopati malam yang sama p ambik ubat dr.hassan tu..esok tu adelia dah sehat wallafiat.

tidur xbunyi...selesema hilang..batuk pun lega.mak apak dia lagi lega...


takut wei bila anak selesema,demam..batuk..tidur bunyi..sebab semua-semua penyakit yang mulanya xserius ni..bila kita lambat..dia akan jadi penyakit yang serius.


jangan buat main dengan selesema,tidur bunyi n batuk sebab takut nanti jadi broncitis(betul ka eja hahaa),sesak nafas..


bila start dengaq anak tidur bunyi..bersin berkali-kali..dalam kepala dah kena get ready ubat..sebab tu semua permulaan nak batuk n selesema.


ada email tanya bila makan ubat homeopati ni..makin teruk ka jadi..

ya..akan makin teruk..batuk dah serupa orang tua...hingus dah serupa macam banjir..tapi kita kena kuat hati la...kalau tengok jadi teruk..bagi setiap 15minit ubat homeopati..itu apa yang dr.hassan ajaq la..

macam kalau anak demam suhu jadi tinggi,bagi setiap 10-15minit..jelum anak..jangan pakaikan baju..sama macam batuk..kalau kong-kong batuk stock macam nak termuntah tu..bagi ubat 15minit sekali.

adelia batuk stock nak muntah tu bagi aku petanda baik..sebab aku tau dia nk muntah kahak..tapi xpandai..dia telan balik..nanti memang akan keluar kot najis..najis jdi lembut n lendir-lendir.


ubat homeopati ni dia kick out keluar virus-virus dalam darah yang penyebab demam,selesema suma..sebab tu kalau anak dia dah biasa dengan homeopati..dia susah nak jangkit.


apa pun yang penting,keyakinan n kepercayaan kita.kalau rasa yakin anak kita selesa dengan ubat doktor..continue saja...


jangan ikut orang...kalau orang tu xmau ambik vaccine..kita pun nak ikt xmau ambik..pastu gelabah....nak follow orang pun biar diri kita ni ada ilmu...so kita xgelabah...


kalau rasa ambik vaccine ok..continue ambik..jangan gelabah nak follow orang lain yang dia tau sebab kenapa dia xmau ambik vaccine..


ajal maut,sakit sehat semua ditangan allah.kita ni hanya dapat iktiar apa yang terbaik n tawakal saja.


lagi satu,ubat homeopati ni murah..dan ada juga yang mahal..dekat dr.hassan ubat 3botol RM16 saja.dekat parit buntar tu RM6/sebotol.


n bila makan ubat homeopati,kena pantang makan..xboleh 100% pantang atleast 40-50% pun dah ok.


harap menjawab la pertanyaan anda yang bertanya di fb,email ye.


selebihnya boleh google n masuk forum yang sembang pasal homeopati ni..belambak.


bye.

2 comments:

Anonymous said...

salam,homeopati ni sbnrnya bagus..dia macam rawatan semulajadi.tp rawatan dia bukan makan ari ni esok baik terus mcm makan ubat hospital..kalau yg jenis sakit lama tu amik masa jgk la...pastu xsemua orang tahan dgn rawatan dia sbb dia macam cuci badan kita dgn segala toksik dan segala racun yg lama ada dlm badan kita...kalau rajin google boleh dapat mcm2 maklumat...kat penang ni xbyk klinik homeopati...klau ada pun mahai nak mampus..pastu bukan melayu yg buka...klau belah kedah tu byk la..tp jauh sgt...tp dia la ubat yg paling bagus sekali berbanding dok makan ubat yg bubuh mcm2 bahan beracun yg kita xtau...

Faz_me said...

Kat mana ea belah parit buntar?..apa nama pusat prubatan tu?

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016