21 February 2013

resep baby to toddler :: Homemade Pasta creamy yummyumm untuk adelia.

kalau kalau ikut hati nak buat sendiri pasta..tapi xterer la aku bab uli-uli tepung hahahaa..so beli pasta yang dah siap.


aku beli pasta ABC(refer gambar) dekat tesco,jenuh juga cari yang hienz punya..tapi nan ado..so ambik yang biasa nie...


1st time nak bagi adelia merasa pasta,aku dupdapdupdap gak..takut dia xsuka..


aku buat pasta abc creamy yumyum hahaha..licin dia makan wei...syok gila aku...


resepi untuk pasta abc creamy yumyum ni senang ja..pejam mata boleh buat.

1.bawang holland(ambik sikit ja,cincang halus)
2.bawang putih 1ulas(cincang)
3.isi ayam fresh/organik(cincang)
4.brokoli(cincang)
5.carrot(cincang)
6.fresh milk
7.pure olive oil(untuk tumis bawang) /boleh ganti dengan butter without salt kalau xda pure olive oil.


tumis bawang sampai wangi,masuk ayam..gaul-gaul sampai ayam masak..masuk carrot,masuk brokoli...kacau-kacau..agak dah cun..masuk fresh milk..masuk agak-agak 1gelas/setengah gelas..masak sampai agak-agak likat or susu dah tggal sikit.sepanjang masak..api MESTI maxsimum kecik.


siap! kalau buat dekat anak umur 2-3thun buh la gula garam.macam adelia aku xletak apa perasa..sebab dari pasta sendiri dah ada gula garam...dari susu..


adelia makan memang banyak gila,maybe 1st time rasa pasta..bila letak susu..dia ada lemak-lemak..adelia pun so far aku dah bagi dia minum susu dalam kotak tu..nak bagi dia biasa..sebab senang bila nak p jalan-jalan.


bye!







3 comments:

Cik Puan Rara said...

wow comel pasta tu.xsbr nk tgu princess besar.leh mamam ni/

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. sedapnya! nak buat untuk diri sendiri lah. hee bagusnya. baby awak dah makin berselera makan berjenis rasa kan hee happy for you!

UMIE SUE said...

tenkiu!
mau cuba jgk

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016