20 February 2013

homamade fish balls untuk adelia.

adelia dia xberapa suka ikan,kalau aku masuk dalam moi ka spa.dia kurang makan...

haritu terlintas nak buat fishball untuk dia...p tesco beli ikan tenggiri 1block/ketui.


buka buku resepi hahaaha..bila tengok resepi alahaaaaiiii..pejam mata boleh buat wei..


just kena ada :-
isi ikan tenggiri
tepung jagung
tepung gandum(guna 1sudu ja)
carrot

tapi aku tambah dengan carrot.kalau nak tambah brokoli semua boleh..atas kita la kan.


maka bermula la operasi buat fish ball.dupdapdupdap jantung aku wei..takut xjadi..kita kena pandai agak tepung...agak janan adunan tu lembik sgt...kira kalau adunan tu lembik n boleh buat bulat dah ok..jgn adunan keras sbb tepung banyak..


syukur alhamdulillah jadi.tepung gandung guna 1sudu ja..kalau adunan still cair-cair or lembik just tambah tepung jagung.


ikan tu makesure xda tulang..cincang pastu gaul dengan tepung..nak blend pun bleh..


buat bulat-bulat.budak-budak besaq adelia buat bulat-bulat kecik pun xpa untuk elak tercekik...adelia jeneh makan sbijik -sbijik..sekali hadap 6biji licin.


dia suka.aku pun happy hahaha..buat masa ni syukur alhamdulillah adelia suka makan.tapi kena buat benda baru..macam nasi dia kureng sebab maybe selalu sangat aku bagi sekarang.


selalunya aku rotate nasi,couscous,rolled oat..tapi rolled oat n couscous habis xbeli2..dok bagi nasi jala..dia boring kot..

kemarin aku start bagi pasta ke dia...dia suka!!!!nanti aku share resepi ye.resepi aku mudah ja.pejam mata boleh buat hahahaa..


ok.
bye.







10 comments:

Misz Pinkie Winkie said...

Wahh..nampak mudah jerk...bleh try nantie..neway cantikla pencucuk tue..comel!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. jadi ibu ni kena kreatif kan. bestnya ada anak. hee. kak, bagus lah buat sendiri fishball. anak pun sihat :)

Fauziah Mohamad said...

ai laa rajin nih mak dia wat sendirik fish ball

Anonymous said...

Salam kak..sy silent reader blog akk..sy suka sgt baca blog akk..nk tnye..carrier baby tu akk ada jual x?brapa ye?ni email s aziepejal@gmail.com

Ejatt Hasan said...

salam..piya..sticks comel tu beli kat mana?daiso ke?

safiyyah osman said...

ejat: aa daiso :)

sweetlavender86 said...

cm besttt je!nk try kah nnti.klu ikan lain boleh xpia?sedap x ek..susah sket la nk jmpe ikan tenggiri.huhu

safiyyah osman said...

sweetlavender: akak bleh ja..gna ikn merah or salmon..sya tenggiri snang jmp..tmbh dkt tesco

Anonymous said...

piya nak tnya fish ball tu pas blatkan stimkan ke?or rebus?

safiyyah osman said...

anon: saya rebus sis...y lebih saya simpn dlm peti ais tingkt y biasa tu.try smpn dkt tmpt sejuk tu dia keras pastu bla dh sejuk jdi berair..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016