19 February 2013

Adelia adli dah selamat di khitankan.

khitan,khatan sama maksud dengan sunat dalam bahasa kampung.


adelia telah selamat disunatkan.kalau tak asyik dok pop-up dalam kepala otak ja bab sunat adelia ni..

lega.
aku takut sebenarnya..masa dekat rumah dah pesan siap dekat eli,aku malas nak masuk..tapi tu la..ibu adalah manusia yang paling buat anak rasa tenang.


adelia masa masuk dalam bilik tu dah nangis sikit-sikit sebab kena paksa baring.tapi apak dia dah pandai rasuah dia dengan sudu aiskrim..so dia qalit dok gigit sudu tu sambil-sambil mata dok tengok doktor hahahaha


aku bawa adelia sunat dekat klinik an-nur putrajaya,klinik ni dekat flat hijau putrajaya.tak ramai orang langsung.tak payah buat temujanji.

dia cas RM35.klinik bersih.cantik.doktor dengan pekerja dia pun friendly.


mula tu susah juga doktor maria nak buat,sebab dia cakap adelia dah besar,pastu adelia dah pandai kemut nak tutup pepek dia..struggle gak la pekerja doktor maria kunci kaki dengan paha adelia.

mak apak adelia dok buat-buat acah adelia..padahai aku dengan eli ketaqqqqq...nampak plak doktor maria pegang gunting..ayoyoyoyyo..aku memang tak tengok.


adelia masa doktor sapu ubat yang sejuk tu,dia nangis.pastu doktor gunting sikit isi dia..dia memang menangis jerit-jerit.


sat ja.pastu doktor maria panggil aku n eli suruh tengok,memang ada berdarah dekat kelentit adelia.

aku pun cakap, "eh sikit ja???"

doktor maria pun explain..

"aaa sunat orang perempuan sikit ja,just berdarah n luka sikit,bukan macam sunat orang lelaki.."


so paham la aku..kalau google memang dapat la baca info n hukum hakam pasal sunatkan perempuan..sunat untuk perempuan xwajib,tapi sunnah..ada pahala.


settle bab sunat adelia.lega.


lepas doktor potong tu,doktor letak iodin..kena tunggu sejam baru boleh buang.

aku balik tu biaq ja..masa nak mandikan adelia baru buang.adelia pun ok ja..aku basuh pepek dia semua..xnangis pun.lega i tau...


so sapa yang nak bawa anak p sunat..bawa la dari awal..lepas bersalin dua-7hri tu bawa ja terus p sunat...senang..jangan tunggu besaq macam adelia..susah nak handle..


aku ada tanya doktor maria,seeloknya umur berapa yang elok untuk sunat..doktor maria cakap,lagi awal lagi bagus.


so apa lagi..cepat bawa baby p sunat hehehe..jangan takut.xada apa pun sebenarnya..adelia lepas sunat aktif macam xada apa pun hahaa..

bye.

5 comments:

luvDriGhtOne said...

sy sunat qaleesya mse dia 5m..tu pn sbb my mom da suh sunat..kalau x,mngkin sunat same2 adelia kot..hehe..5m tu pn dia da pndai nk struggle..kte sbgai mak ni yg ngeri lebih kn..hehe..cayalah adelia..da besor.=)

Anonymous said...

relax...saya sunatkan my 3 boys and 1 girl masa diorang umur 3 ke 10 hari... memang senang, especially penjagaan luka..the boys baik dalam masa 7 hari je.. jgn takut dan risau...

Anonymous said...

muka berlagak je dah kena sunat.keke.cute adelia

LisaLisut said...

hehe i pn bwk hannah sunat masa dh 2bulan.sbb org tua2 kata br2 luka sng skit sembuh.tp xde ape pn.igtkan ade pantang xle basuh ke xle mandi ke apa.rupanya bape jam lps tu dh ok.kire kuat jgk bdn baby2 ni kan thn sakit kene potong tu wpn skit.xpela demi kebaikan :)

sweetlavender86 said...

wuwuwuwuu..takutnyee nye.xde experience lag.sbb anak2 sume lelaki.diorg pun tunggu beso bru sunat.haha..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016