26 January 2013

Tips nak PREGNANT dengan jayanya..

Wahwahwahwah..ada tips2 bagai...sakgi ada yang menganjing aku plak dekat blog..eh! Maybe "dia" tu dah xmenganjing sebab dalam mode ustagajah..wakakaa..


Aku xda la tips apa pun...aku masa tengah plan nak pregnant pun memang merata alam aku tanya orang..ni aku cerita based pada pengalaman sendiri la ye..harap dapat bagi manfaat sikit-sikit ye..


Tapi yang paling penting adalah tabiat permakanan kita dan hormon juga..


Macam aku period memang tetap.28-30 gitu cycle period aku...n mesti ada yang tak tau kira waktu subur kan?


Aku pun xtau kira juga dulu masa baru kawen,tapi aku belajaq la dengan orang yang pakar..

Meh aku ajar ye..ni apa yang aku faham..kalau salah betulkan aku ok..

Katakan mai period pada 2.1.2013(hari pertama),habis period pada 8.1.2013(hari ke-7)..esok tu 9.1.2013 akan jadi hari ke-8..

Jangan p kira 9.1.2013 tu hari pertama...faham?..dalam kiraan yang betul,9.1.2013 adalah hari ke-8,10.1.2013 adalah hari ke9...etc.


Biasanya,pada sapa yang period dia teratur..dia akan subur pada hari ke 12,13,14 gitu...maksudnya pada 13.1.2013 adalah hari ke-12..period akan mai balik pada 29.1.2013 @ 30.1.2013..

Aku selalu memang kena la dengan tarikh aku jangka..dan lagi satu..nak tau kita subur ka dak..ni teori aku sendiri..hahahaa

Kalau masa bersama suami tu,miss V keluar banyak air/lendir..itu bermakna kita suburrrrrrrrrr...kalau rasa kita bernafsu kuda...tengok suami kerja nak terkam ja..itu memang salah satu tanda yang kita tengah subur wakakakaka..ini teori aku tau..xtau betoi ka dak..muahahaahaa


Kalau yang period xteratur tu,kalau rasa lendir2 banyak try la make love direct seminggu...aku biasa kalau nak mai period,memang miss V jadi kering kontang..make love memang xsyok..


Itu satu.satu lagi..aku dulu xmis makan asid folic...dua minggu lepas aku kawen memang aku terus makan..sebab memang time tu aku nak baby...so terus makan..


Lagi satu..jangan la ingat makan asid folic ni untuk senang pregnant...makan ja awal-awal even merancang sekali pun..sebab asid folic ni fungsi dia bukan untuk nak bagi mengandung semata-mata..

Asid folic ni dia kuatkan rahim kita....so insyallah if lekat baby..xsenang gugur...

Pastu,dia tambah darah...so kita akan rasa bertenaga...xrasa badan penat...


If kata kita pregnant,tapi xsedar..asid folic ni akan menghindarkan janin dari cacat...

Banyak khasiat asid folic sebenarnya..dan org xkawen pun boleh makan..kalau rasa xlarat..makan la asid folic..kadang kita rasa badan letih..cepat nak rasa pitam sebab darah rendah...makan xjaga..


Asid folic ni murah ja..untuk sebulan baru RM3..p farmasi abaq ja kata nak asid folic..


Lepas tu..aku xminum air gas..aku xmakan jajan..kfc mcd aku makan juga tapi jarang la...bab air gas n jajan..Ka apa memang aku pantang..buah jambu,buah nenas durian semua aku xmakan masa aku tengah dok pulun nak pregnant...

Tiap-tiap bulan doa minta jangan mai period kahkahkah..tapi lani..tetiap bulan minta mai period hhaahahhahahhaa..


Pastu,kalau boleh elakkan buat or angkat benda berat..dan yang paling penting,anak dara yang tak kawen lagi..jangan amalkan jamu...sebab jamu panas...dia akan kecutkan rahim..


Pasal jamu ni,aku tau sebab dulu aku kan kerja kosmetik..aku p kursus mengurut..so aku tau la sikit-sikit...aku boleh urut payudara...urut Penis...urut segala-gala la...sebab dulu bos aku hantar p kursus dekat seberang jaya..


So laki aku jimat...xpayah p urut batin..aku boleh urut..kahkahkahkah..terpesong plak..


Yang aku tau jamu yang anak dara xelok makan..jamu perapat..jamu yang ada kandungan mirifica..ada women lobata..

Women lobata elok untuk payudara..n untuk seluruh badan juga..

Pytonatalcaku xsure anak dara boleh makan ka dak..yang aku tau benda yang aku sebut dekat atas tu jala..

Kalau nak makan pun,make sure 23-24tahun ke atas kot..lupa dah..


Aku masa anak dara xmakan jamu-jamu...gamble ja..


Habis bab jamu..


Pastu aku google posisi untuk nak bagi senang lekat..ada yang aku tanya otai-otai..lepa ada la ajaq..


Kalau google pun boleh dapat..n aku permah share juga dekat blog..

Posisi untuk hamil ampa boleh try banyak posisi...try tu jangan la sekali dua...ulang-ulang la..

1. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil. Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirahat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama.
Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul dibelakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung degnan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja.


Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma keluar dan hanya tersisa sedikit sperma yang mencuba berenang ke arah sel telur.


Jangan Banyak Bergerak Setelah Melakukan Hubungan Seks
Kerana sebenarnya sperma sudah berada di dalam servik - rahim - sesaat setelah ejakulasi. Namun adalah digalakkan agar anda memberi masa untuk sperma berenang ke servik seperti yang diterangkan sebelumnya. Anda juga diingatkan agar tidak membersihkan vagina anda dengan cairan pembersih vagina setelah melakukan hubungan seksual kerana cairan pembersih vagina adalah bersifat toksic untuk sperma.


Or boleh juga try posisi yang aku list ni ok..kalau nk tengok gambar..google image ja..ahahhaa


Berikut adalah beberapa posisi atau gaya bercinta yang tepat supaya cepat hamil, seperti yang dimuat oleh The Times of India.



The missionary position
The missionary position atau posisi pria berada di atas adalah sebuah gaya atau posisi terbaik supaya wanita cepat hamil. Sebab, posisi ini membuat penetrasi (masuknya penis ke dalam vagina) paling dalam agar sperma bisa mudah mendekati leher rahim.



Raise the hips
Menaiki paha dapat anda lakukan dengan cara menempatkan sebuah bantal kecil di belakang pihak wanita. Posisi ini dapat membantu anda karena akan membuka leher rahim dengan maksimal untuk memberi jalan kepada sperma untuk masuk ke dalamnya.



Doggy-style
Rear-entry position di mana seorang pria memasuki vagina wanita melalui belakang. Dalam posisi ini, sperma akan dapat terendap pada daerah leher rahim, karenanya akan sangat membantu meningkatkan kemungkinan kehamilan.


Side-by-side
Posisi gaya ini dapat memberikan peluang dalam penyingkapan maksimal dari leher rahim untuk menerima sperma.

Orgasme
Saat usaha yang dengan posisi seks tetap sulit, ada penelitian yang mengatakan bahwa pentingnya orgasme bagi wanita untuk kehamilan. Menurut beberapa kajian, orgasme wanita dapat memungkinkan adanya sebuah kontraksi yang dapat mendorong sperma lepas menuju leher rahim.


Pesan aku,kalau make love untuk dapat anak,buat posisi yang aku list tu dalam kaedah islamik..doa-doa dulu..selimut jangan dilupakan...tutup lampu biaq cahaya samar-samar..


Wah gitu....macam pakar plak aku..hahhaahhahahaa..good luck ok..jangan give up,jangan stress...insyallah rezeki akan ada cuma waktu yang berbeza..


Yang penting jaga makan ok.


Dan lagi satu,pada yang kawen dah bertahun-tahun..try p klinik perubatan homeopati...xkisah la dekat mana..try minta ubat untuk pregnant...benda ni aku ada baca dekat forum...try la ye..sapa area bangi,kajang,sepang boleh try p jumpa dr.hassan dekat tingkat 2 bangunan pkns bangi.


Selamat mencuba!!aku doakan ampa murah rezeki...


P/s : xsalahkan iktiar...usaha..insyallah allah bagi ..

9 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak, thanks for the tips. hee malu plak rasanya baca entri ni. tapi nak dapat baby punya pasal, saya rela membaca. hehehe.

Siti Shuhadah said...

kak shu pon kalau boleh nak anak cepat..umur dah dekat 30 ni...huhu...

-cinta soFiaSafiya- said...

hahahahaha pia, knida bc entry ni sengeh-sengeh jaa.... tetiba kalot nak studi jugak.....
walhal anak dua dh...

laa lambat mai period susah hatiii wehhhh....ketaq kepala lutut..kekekekekek :)

Vitamom Liana said...

Thanks berkongsi.. :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set ingin hamil, bersalin, menyusu & set kecantikan :)
http://thevitamom.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

Linz Shopee said...

Nice info...even agak xx tp ok la untuk ilmu dan perkongsian bersama kan..insyaallah selagi kita usah pasti akan ada jalan penyelesaian nya..yang penting bak kat tuan tanah..JAGA PEMAKANAN dan KENALI TIME SUBUR kita baru la menjadi. Kadang ornag lian miss understanding waktu subur ni bila sebenarnya :)

Info yang sangat2 bermanfaat unutk semmua ni

Noorhidayah Noor Din said...

Huhu...nak baby,wlpon bru kawin 8 bulan xp xsabar nk jd mama..thanks sis tips yg berguna,sy dah jmp doc 2bln lps..xp still xde lg..nk g bli asic folic pl...

hyde dea said...

hahaha..suke entry ni.bukan sbb info die tp cara u tulis info...gambel gile... haha.btw, thanks for info. nak buat baby next year. yeay!

irah said...

Ye sy suka cra sis tulis tips2 ni...simple n stylow wooo mmg power hehr..tq kak... Lg satu..ustaz ad jgk pesan..niat lam hti y kta mau bby cpt2 n istighfarlah sbyk y mgkin wlu ape pun kta lakukn..insyaallah niat ikhlas kta tu akn trmkbul :)

mummyweeya said...

Terbaiklah tips2 ni sis

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016