iklan berbayar. 50/month






Perubahan besar Nur Adelia Adli.




Adelia dah masuk 10bulan,24.1 ni jadi 11bulan..24.2 dah setahun...sat ja masa berlalu..kadang xterkejar..
Makin besar adelia makin lain rutin hidup aku.




Adelia sekarang ni dah pandai..pandai bebai..pandai merajuk..pandai cari perhatian..dan paling best pandai jadi PAk LAWAK..hehehe




1.adelia bila aku cakap "bye"..pandai angkat tangan dan pusing tangan lambai..hehehe..ingat lagi masa mula ajar dia lambai..dia angkat tangan tegakkkkk ja..lama-lama ajar dia boleh follow..hehee...tapi ikut mood..kadang dia buat derk ja..




2.adelia waktu tidur malam dah kurang susu.memula dia minum juga 3-4oz..tapi start kemarin pagi pukul7 baru dia akan bangun menyusu..kalau tengah tidoq dia merengek,aku buat susu memang dia minum la 3-4titik..pastu lepas botol tepi..memang style..dok besa dia susu tiap 2-3jam sekali..sekarang dah lain sangat..




Pasal kurang menyusu ni aku ada baca di baby center..memang normal..sama macam kita..kita waktu tidurkan kurang minum air...so xyah risau apa-apa.



3.bab makan adelia xmemilih..tapi yang aku perasan dia suka makan moi ayam(nasi+ayam)..aku baru perasan yang bila kita masak moi(bubur nasi) buh batang saderi,moi jadi sedaaaaaaapppppp wei..sumpah sedap.adelia makan memang belambak..
Menu adelia now xbanyak pun yang aku buat.telor pun aku xintroduce lagi ke dia..rasa xconfiden..tunggu la besar sikit.



Adelia bab makan ni syukur alhamdulillah la,xda lagi istilah xlalu makan..syukur.



4.gigi..now dah ada 6batang..aku dok tunggu lagi 2batang bahagian atas tu tumbuh..dah nampak putih-putih dah.cepat gila gigi adelia tumbuh..aku syak dia makan brokoli banyak..hehehe..aku memang xpernah mis buh brokoli dalam setiap makanan dia..
Tapi aku xbuh la satu jambak tu..aku buh ada la buh besaq dalam 2-3inci..brokoli ni yang aku tau dia satu-satunya sayur yang tinggi kandungan kalsium..tapi kalau letak terlalu banyak boleh buat perut baby meragam..sebab ada kandungan asid yang tinggi.
Brokoli aku bagi ke dia umur 7-8m xsilap..masa baru-baru dulu memang xberani nak bagi..



Hope cepat la gigi penuh...boleh ajaq gosok gigi hehehe..aku mandi memang selalu tayang ke dia aku gosok gigi..biaq dia hadam dalam otak.



5.kaki.kaki adelia dah kuat...dah pandai berdiri,duduk dengan sendiri..walaupun duduk tu terkial-kial tapi dah boleh support badan dia..xtungging2..



Adelia dah pandai panjat-panjat sofa..turun naik sofa..aku memang xboleh lengai..kena sentiasa tengok dia..sebab sakgi qalit ja..ada saja dia buat aksi macam-macam.



6.dah pandai menangis bila tengok apak dia p keja..menangis nak ikut...haahhaa..kesian pun ada..eli sebelum p keja kena dukung dulu..buat gedik-gedik dulu..pastu baru boleh p keja..


Adelia bab buat muka kesian no.1 hehheehe..


Banyak lagi nak cerita,sambung nanti la ;)


Bye..
Safiyyah osman.



P/s : siapa pakai smartphone boleh download sosialcam..n bleh tengok video nur adelia ^__^*