3 January 2013

Macamana nak budget dan jimat masa kawen??




Aku ada terima email dari fieyqa..print screen sesiap takut lupa.


Aku kawen memang jimat cermat.untuk belah aku just habis RM8-9k gitu ja.


Aku dengan eli terbalik.belah eli yang buat besaq..yala duit dia kan..suka hati dia la nak buat besaq..hahahaha..


Macam aku,aku malas nak buat besaq sebab kesian dekat eli.time tu pun aku nak jimat ja..aku nak rumah aku lepas kawen perfect dengan barang keperluan.

Peti ais kena ada,tv kena ada,kabinet tv kena ada..nak perfect ok..aku xmau rumah macam orang xda life..hahahaha


Tapi aku tau,xramai yang pikiaq macam aku. Yang lepa pikiaq nak buat majlis besaq-besaq..nak habiskan duit laki ke pelamin ribu-ribu..baju ribu-ribu..


Kalau kawen anak dato xpa..atau pun kalau kawen mak apak suport all in xpa la..ni kawen dengan orang biasa-biasa yang nak kena kerja separuh mati kumpoi duit kawen..hewhewhewhew..


Kenapa nak habiskan duit hat laki bagi untuk pelamin ribu-ribu,yang hanya tahan 3-4jam sja??????


Baik hat ribu-ribu tu ampa laki bini p beli peti ais..hahahahaha..


baju pengantin kalau baget cukup makan xpayah la demand nak baju baru dari mak andam...pilih ja baju yang ada..yang lawa-lawa..dari demand baju baru yang mak andam cas 1-2k baik ampa p beli tv ..


Aku?..persiapan aku xda la cincai boncai..tapi persiapan aku memang save budget.

Hantaran eli bagi RM8500..RM500 tu mas kawen.Rm8000 tu termasuk catering,kad,hantaran,doorgift segala.


1.catering.
Maybe bab catering nasib aku baik.aku dapat murah sebab makcik catering tu baik dengan aku dari aku umur 8tahun.sekepala dia bagi RM6.50 xsalah.

Dan aku pun buat makan 600 orang ja..so dekat catering tu habis dalam 4k gitu la xsilap..khemah dua khemah ja aku buat.Meja makan beradap semua makcik katering bagi..


Aku amalkan sikap,"aku ikut budget aku". Kalau mak aku demand nak ramai orang,dia kena tambah duit.budget aku just untuk 600 orang makan.

So memang mak aku tambah duit pun sebab dia panggil lagi 200orang makan.

Kita kena tegas even dengan mak ayah kita sekali pun.ikut kemampuan bakal suami kita..ikut duit poket dia nak lambak dekat kita banyak mana..

Explain elok-elok dekat mak apak kita.insyallah lepa paham..tapi kalau xpaham..just ikut mana yang mampu.


2.hantaran.
Orang tua-tua suka suruh beli emas.sebab???nanti kalau apa-apa hal senang nak p pajak.seriously?????..hahahaahha


Aku xbeli langsung emas.tau dak cina kedai emas tu bohong ampa ja..emas ciput besi hat banyak hahahaha..kalau nak beli emas,p beli jongkong emas terus buat aset.xpayah dok beli cincin emas ka rantai..tu kalau nak buat aset la.


Aku cincin dua ja..satu masa merisik..satu masa tunang..masa nikah eli sarung semula cincin masa tunang punya..hahahahaa..

Eli nak beli cincin baru..tapi aku xmau..buat apa la nak cincin belambak-belambak..baziaaaaaaqqqqqq..macam lepas kawen xboleh bagi..


Aku hantaran letak apa ja..blacberry(letak kotak ja),videocam(letak kotak)tuala(rembat mak punya)kasut kawen(letak kotak) ,perfume(barang),innershine( kotak dan botol kosong)...etc


Semua 9 .balas 7..lupa dah..bekas hantaran pun aku guna hat tunang punya..belah eli ja tempah baru..tu pun RM500 kot xsilap untuk 7dulang.




Hantaran ni better beli sikit-sikit.kumpoi..lama-lama jadi banyak hehee..


Hantaran aku habis dalam 1.5k gitu ja kot xsilap..videocam HD brand sanyo Rm500,blackberry (AP set)RM700..kasut kawen brand nose RM109 kot..perfume RM100..


3.mak andam.(baju nikah,baju kawen,makeup 2kali)

Ni belah aku saja k..aku lepas nikah p butik fasha tukar baju plak.

Aku special kes.harga fasha bagi memang murah gila ke aku..xsampai 900-1k pun..hehe


Sekarang dah xboleh la dapat harga macam aku.rata-rata starting price semua 1k keatas dah.


Baju aku bukan baju baru.baju nikah ja tempah dekat fasha..tapi buat kurung biasa ja.


Baju nikah laki perempuan fasha buat.








Baju kawen ni aku ambik baju lama..aku mana la nak mampu demand nak baju baru..hehee..tapi kalau pandai pilih baju lama pun nampak best hapa..


Pesan aku satu ja,kalau nak berkerjasama dengan mak andam,ampa jangan la belagak demand cakap baget 2-3k..memang ampa kena kapak la hahahahaa..

Aku masa p dekat fasha..aku abaq sesiap..aku baget kecik..apa dia boleh bagi ke aku..





Makeup just light2?..ok on...baju nikah just boleh buat baju kurung besa n baju melayu jenis biasa??..ok on...


Jangan la baget kecik tapi demand serupa baget 3-4k..sedar diri ye..hewhewhewhew


Contoh nak mula ayah bila p jumpa mak andam..

"Saya budget RM1.5k-2k..apa yang saya boleh dapat dari u.."


So mak andam tu mesti akan explain.so pandai-pandai la cakap.


Butik fasha vogue ni depan kilang sharp dekat tesco sungai petani baru tu.memang terbaik wooo..



4.OP
Ni last minute.aku hire bf classmate aku masa dekat poli.ONLY RM500.tapi xdak album dan unlimited shoot.gambar lepa edit siap.


Aku mula tu memang xmau ambik sebab xcukup baget.tapi last minute eli tambah duit..


OP ni kalau rasa xcukup baget just hire ja minta lepa snap dan bagi soft copy.nanti ada duit lepas kawen p cuci sendiri.hehehe..


Aku sampai la xcuci-cuci lagi..huhuhu..


5.kad kawen.
Kada kawen mak yang buat.aku baget kad dalam 0.60-1.50sen ja..kad aku memang simple.hehe..jadi la kan..buat kad ala-ala fairytale bagai..

Bagi dekat orang kampung ja..yang 100% lepa buang dalam tong sampah.hahahahhaa..duit ok duit..

RM1.50 pun aku dah rasa mahai...kalau nak baget gila-gila ampa buat ja dekat kertas A4 warna warni hahahahhaa..jimat beratus kot..


Aku kalau mak xcampur tangan masa buat kad kawen memang aku dah buat dah guna kertas A4..heran apa aku orang nak mengata..janji boleh sep.hehehehe



6.doorgift
Aku beli bunga telur yang biasa-biasa ja dekat nilai3,hat 5kotak RM100 kot xsilap.


Pastu kawan-kawan sponsor sikit.pastu aku DIY sendiri.

Ada setengah aku buat kotak sendiri letak coklat.ada yang aku balut dalam plastik ayaq tu..aku balut elok-elok la..hehe..



7.perabot dalam bilik pengantin.

Perabot xdak sebijik pun yang aku beli.semua aku re-use balik.


Aku cat bagi kaler putih semua.bab perabot ni idea mak.mak la yang cat semua balik.termasuk pasu yang aku nak letak ranting kayu.semua mak yang cat putih.

100% aku guna balik hat perabot lama.

Tema masa kawen putih biru..











Frame putih aku beli dekat kedai RM5 ja..lampu putih beli dekat ikea.




Ni la pelamin DIY..hahahaahha..nampak kerusi dua biji tu..ha tu la pelamin aku..hehe..








Pasu tu dulu wana hitam..pastu sofa tepi tu dulu warna koko kayu..mak cat putih..




Meja kayu yang di cat putih..





Meja makeup..di cat putih juga..





Masa majlis berlangsung..



Jimat banyak wooo bila xyah beli perabot baru..huhuhu..


Langsir aku beli 2layer..satu hat kain jarang tu..satu hat biru tu la..beli kain cikai ja..murah gila hahahhaa..


8.inai.

Inai aku guna inai kampung biasa ja.xdak masa la aku nak p perabih duit lukis inai hat tahan 3jam hahahahhaa..tahan 3jam tapi kena bayar sampai RM150++

Sungguh membaziaqqqqq..duit tu kalau p cavenzi silap-silap dapat beli kabinet tv hahahahahaha..



Itu jala kot..entrt ni ditujukan pada yang nak kawen tapi berbudget..


Atas diri sendiri juga sebenarnya..kalau rasa nak belagak masa kawen tapi jadi papa lepas kawen buat la besaq-besaq..


Xsalah nak buat besaq..tapi make sure bakal suami anda anak orang kaya atau anak dato...

Tapi kalau bakal laki anda tu anak pesawah,anak cikgu..n bakal laki anda pun keja biasa-biasa..gaji setakat 2-3k xpayah la jadi bodo nak buat majlis macam anak dato.


Xkesian dekat bakal suami,kesian dekat diri sendiri dulu.


Macam aku,belah aku memang kecik..tapi belah eli 7biji khemah...aku xkisah dia nak buat besaq sebelah dia..


JANJI aku nak lepas kawen dia boleh beli aku PETI AIS,TV..CASH! Xmau hutang hahahaha



Lepas kawen lagi banyak duit nak kena dam..Rumah sewa,barang dalam rumah.aku syukur alhamdulillah.


Lepas kawen kami dapat beli peri ais,tv,perabot,sofa...yang penting bukan berhutang.tapi cash.


Huhuhu..


Tepuk dada tanya duit poket hahahaa..buat apa buat loan puluh ribu pastu habis sekelip mata..baik buat loan beli barang keperluan untuk mula hidup baru.


Bagi aku,agak bodo sebenarnya buat loan kawen pastu p buat pelamin ribu-ribu..makeup ribu-ribu..duit loan habis untuk benda yang sehari ja ada depan muka..wkakaakkaka..why so stupid???...


Ok la harap membantu awk ye fieyqa..pikiaq hidup lepas kawen.majlis kawen ni xpenting pun so jangan habiskan banyak duit.huhu.


Aku rm9k habis pun aku dah rasa sayang ya amat.huhuhu..


Harap dapat la nampak sedikit sebanyak macamana nak jimat..xpandai nak bagi tips hat formal-formal..


Satu ja nak pesan,jangan takut pandangan orang.lepa nk mengata majlis kita macam orang xdak duit ka apa..lantak p..janji lepas kawen kita xsuffer..



P/s: entry ni sesuai dibaca untuk org yang hidup sederhana serta berbudget..bukan untuk bacaan anak orang kaya ye @ kawen nanti guna duit mak bapak. TQ.



Bye.





Safiyyah osman.

13 comments:

Rina Ellisa said...

kak, meja solek tu antik.. sy suka :)

cik puan aini said...

best2..
sama la kita..
janji lepas kawen, bahagia.. :)

che_puang hafiza said...

terbaik!

kak kenduri dulu pun memang sep gila.
sebab mak kak cakap, belanja ja duit hantaran tu untuk buat kenduri.

jadi, buat saja takat mana hat kita mampu.

cuma 1 saja la yang kak rasa macam membaziaq, baju nikah kak kain saja harga RM400 T_________T

Yong Baiaah said...

akhirnya .saya baru nak tanya kak piya pasai ni . sekarang dh terjawab . pikiaq gak camana nak save time kawen .plus abah saya ni mmg jeneh x mau buat kecik kecik .risau gak nnt . dia kata buat kecik2 sat g tak abeh kawan dia jemput kawan dia kecik ati . susah gak ada ramai kawan ni . aleh2 saya rasa nak buat nikah ja dulu . kenduri nanti2 .hahah . thanks akak :)

zoora qushairi said...

yeaa setuju sgt2. majlis kita pun habis sikit2 je. dan lepas kawen alhamdullilah lengkap semua barang2 peti ais mesin basuh tv segala tu tanpa hutang.......

ukur baju di badan sendiri ;)

FARHANA said...

gud info!kn tekankan lg..zaman skang ni sume kawin nk gah2..lepas kawin sume pk hutang..pls la..nk kawin,tolong jgn berhutang..biar sederhana dan ikut kemampuan...lg bgs kalau pk selepas perkhwinan..bukan pk semasa perkahwinan yang hanya berjalan selama beberapa jam je...kan?

fifi tiez said...

suka giler entri ni..

dieLa said...

bagus entry awak kali nie safiyya..
da ramai kat luar sana y suka membaziaq teruk time nak kawen.

Jgn la suka membaziaq nanti lepas kawen duit lagi banyak nak guna.kawen mgkin hanya sekali tapi nak hidup lepas kawen tu lama ooo..duit banyak mau guna.

D Yatie said...

kita serupa...hahahah...dan yang obvious sama ialah...gambar kawen sampai la tak cuci2 lagi...kui3... :p

actually benda kena mula dari awal...dari tunang lagi..skrg tunang pun dah mcm kawen...huhu...sy tunang sarung cincin dpn mak n bakal mentua je...dengan baju tdo lagi..kellasss kau! hahahaha.

eRzA said...

betul..akak agree ngan awk..akak kawen dlu pun jimat gile...smpai kad kawen gune kertas A4 yg warne warni tu je...mmg ade yg mengata...tp xkisah sbb tau last2 kad tu dibuang je kat dlm tong sampah...eheheh..

fieyqa said...

Thank you so much safiyyah!

mmg blur mula2 nk start planning utk kawen ne, mcm2 pmintaan dr famili. tu yg serabut & tgat majlis awk yg simple & saved.

:)

tq again, akn dijadikan pnduan! :)

fieyqa

deno said...

best3! jimat3! :)

Ana said...

salam safiyyah...gambar nikah awak tu perempuan yang baju biru tue kakak ipar saya:) dengan anak dia hakim..:)salam kenal

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016