30 January 2013

Cara aku tidurkan adelia waktu malam.

Adelia dah umur 11bulan++..xlama lagi umur 1tahun.


Now nak tidur malam memang susah gila..tapi aku jeneh paksa..hahahahaa..


Kalau ikut dia,24jam dia nak main..xmau susu..keja nak main ja..

Tapi bab tidur memang aku tegas sikit la.sebab kalau x memang susah dia nak tidur..


Dari dia umur dalam 3-4bulan,memang aku akan tutup lampu bila nak tidurkan dia..just buka lampu tidur ja..so jadi malap-malap gitu..dia pun makin lama makin biasa..bila aku tutup ja lampu buka lampu tidoq..susu sebotol lepas tu memang dia akan tidur..


Tapi sekarang ni...lampu malap ka..susu 4botoi pun belum tentu dia tidoqqqqqqqqq...


Mula tu aku layan juga..even tutup lampu pun dia nak keluar p main dekat ruang tamu..


Aku biaq ja sebab nanti dia akan mai masuk bilik sendiri...tapi bila lama-lama macam melampau plak hahahaa..


Terus aku tukar plan..


Now bila aku nak bagi dia tidoq,aku tutup semua lampu,biar gelap gelita...haaaaa! Baru dia lena...


Tapi dia pusing sana..pusing sini..susu satu botol..terus tidoq...astaga...hahahaa


So sekarang ni memang aku buat macam tu,time balik kampung haritu pun terpaksa tidoq dalam gelap gelita..xda satu pun sumber lampu..

Aku tengok dia nyenyak tidoq,baru bangun p buka lampu tidoq..masa nk bagi dia lena ja aku tutup abeh lampu..

Selamat menjadi.


Baby bab waktu tidoq,kita kena jaga..takut nanti siang dia dok lena malam dok men..jadi xnormal hahaha..


Semoga adelia sentiasa di beri kesihatan yang baik.amin.




Safiyyah osman.

6 comments:

MissRhana said...

hye babe. my Iman pon same gak. dari umur 11 bulan haritu kdg2 susah btol tido mlm. sibuk nak main. huhu. dugaan btol

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak, comelnya adelia. betul2, kita kena ajar anak kita jadi normal. kalau tak ajar, nanti terbiasa pula heee

MiYOKO SuKi said...

comei tu adelia ni..geram tgkk...
pndai mama piya jg noo

Siti Nursyamimi said...

sama cara ngan i..coz my baby pun jenis yg ssh tido..nk main je keje dia..

Nurul Aziz said...

Hi..
Samalah caranya, nak tidurkan kena matikan semua lampu.. Bila dah tidur baru la boleh bukak balik lampu (kalau nak buat kerja apa-apa lah kan).. kalau tak, tutup jela.. sebab mmg tidur dalam gelap ;)

deno said...

ha'ah kan.. dneo pun sama.. kalau cerah susah nak tido.. anak buah deno mcm tu jugak, bila gelap sepenuhnya baru la betul2 lena :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016