12 January 2013

Botol susu plastik adelia dah selamat berada dalam tong sampah.

Now aku dah pakai botol susu kaca.jimat.selamat.



So aku dah jimat.jimat duit xpayah beli botol susu 6bulan sekali..huhuhu..Cuma kena tukar puting botol ja 3bulan sekali.



Macamana aku boleh nak ganti dengan botol kaca??..aku terlintas pasal bahaya botol plastik pada anak sebenarnya..



Terus google..termasuk dekat satu website ni cerita pasal botol plastik..even BPA free,mudarat juga if kita xtukar botol..chemical plastik tu boleh terurai..


Dan aku sangat paranoid takut company botol susu plastik tu menipu kata botol lepa BPA free hahahahahaha...padahal stock lama tapi di packing semula..huhuhu :p


Even kita boleh beza warna botol yang BPA free kan..tapi ntah la..still rasa was-was.


So aku mula la search pasal botol kaca..servey harga..servey brand..jump dari satu website ke website yang lain...



Sebelum tu..aku test adelia dulu.dia mau ka dak kalau puting bentuk lain..sebab sebelum ni dia dok besa pakai botol TT kan..





Aku beli botol brand Bebe..RM8.90 sahaja.BPA free.
Memula hari 1st bagi,adelia reject.aku jeneh paksa hahahaha..tapi paksa dalam iman.hehe..



bila dia reject..aku try cara sulam..aku akan bagi dia hisap botol bebe tu time malam masa dia merengek nak susu..



So seminggu aku buat macam tu..pastu masuk minggu kedua,aku try sulam waktu siang..tetengok...dia dah xreject!!!...happy ok..




Lepas cukup sebulan aku test puting jeneh biasa tu..baru la aku beli botol kaca...



Jangan la jadi bijaksana p beli dulu botoi kaca hahahaa..test dulu ke anak guna botoi murah..janji BPA free..politik sikit..trick sikit..budak-budak akan terpedaya juga..hehehe




Tapi jangan cepat giveup..kena semangat!!! Try sampai dia pasrah dan terima hehee.. :p



Jadi masa aku nak beli tu..aku ada la search beberapa brand.dari hat malaysia sampai hat brand luar.



1.lifefactory
2.dr.brown
3.pigeon
4.1st year
5.aarygreen
6.coddlelife
7.silikin



Banyak juga aku cari..bukan hat kaca saja..hat stainlessteel pun aku cari juga..



Ramai akan tanya..botol kaca xsenang pecah ka???..



Sini i nak bagitau..botol kaca ni bukan dia buat dari material botol kicap,botol sos ye...kaca botol susu ni material dia adalah kaca yang berkualiti tinggi... Nama saintifik dia borosilicate glass.



Nak tau detail pasai borosilicate glass sila google na :)..



Botol kaca ni boleh pecah.tapi if mak bapak yang bagi pecah..kalau anak terjatuhkan insyallah xpecah..kecuali terjatuh dari tempat yang tinggi sangat...



Dah tu ada yang takut.."anak i lepas susu dia campak buang botol susu.."



LOL..taqa mana sangat kuderat anak nak campak buang botoi susu sampai pecah berderai..hahhahaha..lawak-lawak..



Aku dah test bagi jatuh botol kaca ni..setakat tinggi adelia botoi jatuh xpecah apa pun..



Jangan la dok saja-saja p baling..itu kerja bodo namanya..



Percaya la..setakat anak umur 2-3tahun ke atas atau ke bawah..insyallah xpecah...


kekuatan anak nak baling or jatuhkan xsama macam kekuatan kita..



Adelia pun hisap susu jeneh dah licin dia buang ja terus ke tepi..tolak ikut dan ja..



Tapi aku xtau la kot wujud budak hat hardcore jeneh lepas susu terus baling botoi susu kena dingding kuat-kuat..



Tapi aku yakin,botol kaca ni selagi aku xjatuhkan..selagi tu xakan pecah.



Dalam banyak-banyak brand,aku pilih lifefactory.satu botol 4oz RM60 xsilap..kalau 9oz RM75 kot..





Aku beli yang gift pack..ada 2botol 9oz,1 botol 4oz..RM200 untuk 3botol tu..dapat la free gift tudung tempt hisap air 2pcs.



Ingat next month nak beli brand aarygreen pulak.sejibik macam lifefactory..harga botol 4oz RM39.90..



Pastu nak rembat botol stainlessteel plak..invest untuk jangka masa panjang.


Bila pikiaq balik jimat kot.huhuhu..



Cuma xbest botol kaca dia berat sikit.so better budak umur 6bulan ke atas ok..



Brand aary,lifefactory ni dijual sekali dengan sleeve dia..hat lain kena beli asing sleeve dia..



Dan yang bestnya,bila pakai botol kaca,bila kita basuh..xda bau sabun...kalau botol plastik kita basuh lama pun still lekat bau sabun...




Aku rasa lega dah sekarang..senang hati bila pikiaq adelia dah bebas dari sebarang chemical dari botol plastik..



next entry aku review pasal lifefactory punya botol ok.


Bye
Safiyyah osman.

3 comments:

menn said...

Minat jugak botol kaca lifefactory ni..

Dah fikir kalu ade anak nak bg guna ni jugak..hihi..

Verangan xhengat

deno said...

kiut je adelia minum suus... penuh kusyuk tu minum! hihi^^

cikcoklat a.k.a Haiza said...

besnye tgk adelia minum susu botol..ilham guna tommie tippee,tp dia guna kt nursery ajo..kat umah nak melekap aje...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016