18 January 2013

Apalah guna jadi isteri kalau malas masak untuk suami.(warning entry)

assalamualaikum..


tudiiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaa...


aku nie surirumah..malu la kalau malas masak ye dak..kalau orang hat kerja xpa la..xmasak sebab faham penat..stuck dekat jem...penat-penat..


aku nie kan duk saja ja dekat rumah..so WAJIIIIIIIIIIBBBBBBBBBB masak.lagi pun aku memang suka masak..hihihi

haritu direct aku masak.nak jimat sama sebab ada plan baik punyaaaaaaaa..hihihi..


nie apa yang aku masak sepanjang seminggu dekat rumah.tapi ada juga sehari gitu keluar makan luar..now memang mode jimat turn on dah... ^_^


husband aku nak kata cerewet tue..ada la dalam 5-10%..kalau ikutkan dia suka jeneh western-western gitu..tapi aku suka masak hat melayu-melayu punya..hahaha..nasib laaaaaaaaa...


ni roti macam capati..orang panggil apa ntah..
aku beli yang ready made dekat giant.
aku suka.
dia ada banyak jenis,aku suka ambil yang rasa bawang putih.


nak buat roti wrap nie ada banyak resepi.
aku salu buat pala ja
hehehe

kalau nak buat style simple..
daging beger
salad(carik besaq-besaq)
baby tomato(potong)

panas kuali,xyah buh minyak..
pastu buh roti tue atas kuali..
agak dia panas..
jgn garing tau sakgi pecah..
agak panas..
angkat
buh mayonis..
sos
daging beger tue goreng pastu cincang sederhana besaq..
gaul dengan sos..
buh atas salad yang ada atas roti..
pastu wrap!
siap!

satu lagi cara..yang nie qenyah sikit..
daging beger goreng..
pastu angkat..
cincang..
gaul dengan sos spaggeti..
pastu masak dengan bawang holladn yang dipotong dadu..
buh garam.
sayur plak,ambik timun,carrit,potong halus n cincang..
gaul dengan virgin olive oil.

pastu buh atas roti..
wrap!
siap!

senangkan??
^_^



bawah ni aku masak soto,
kebetulan meang ada bihun dengan nasi impit..
ayam ada..
kira semua bahan lengkap la..
so jadilah soto..
siap dengan bergedil lagi..

resepi aku follow resepi ini(klik la saya)
aku memang suka soto.
dari zaman sekolah lagi..
dulu mak selalu masak..
aku tukang carik ayam..
pikah tukang ratah ayam..

sambal dia aku ikut sejibik..
dia suh goreng dulu
aku tumbuk ja xblend pun..
biasa aku xgoreng pun cabai tue..
ni pure cara johor kot.


toge.
aku xcelur dah.
basuh dengan rendam ja..
aku hantu toge
seddddappppppppppppppp..


isi ayam yang telah dicarik.
isi ayam nie aku masak dengan rencah sup semua.
pastu baru angkat..
sejuk.
baru carik.
dapdapdapdap.



suhun goreng.
ada yang tak tau kan nak goreng suhun?
nak goreng suhun,buh minyak kalau boleh biaq banyak.
biaq tenggelam suhun pun xpa.
sebab kita nak bagi semua part masak.
suhunkan melekat-lekat.
minyak sikit sakgi dia xkembang.



bawang goreng beli.
malas nak buat.
hehe


yummmmyyyy!!!



bergedil aku nampak suci ja kan..
hahahha
bahan xbanyak dan xlengkap sebenarnya.
tapi aku buat juga sebab eli suka makan.

ni aku cuma buh udang kering,cabai merah..
aku goreng sekali..
ubi kentang aku goreng juga..
gaul sekali.
buh garam gula..

ampa follow resepi yang ada dekat atas tue k..
sedap bergedil dia..


esok tue aku masak pula nasi tomato,ayam masak merah,acar timun.

nasi tomato bogel.



acar timun yang aku call tanya kak haslina hassan dulu.
tapi la dah pakar..
ahahahahhhaa



ayam masak merah.
curi sikit kacang peas adelia...
wakakaka

ayam aku goreng garing juga..
aku dah tau macamana nak bagi sambal jadi..
sebab sebelum nie aku bodo sikit kalau buat sambal..
selalu sambal xmasak..
ramai yang ajar..
now dah ok sikit la sambal aku..
aku lebihkan bawang..
cabai kering tue ada la 1sudu lebih sikit ja aku masuk.
bawang selalu aku buh belambak..
8-9biji bawang merah
3-4biji bawang putih..
1sudu cabai blend.
minyak 8sudu..
memang jadi pecah minyak elok.
alhamdulillah.
^_^



esok tue plak aku masak nasi daging!!
habeh diet aku wei..
ahahhhha.



daging rebus.
daging rebus dengan halia,bawang kecik 2biji,bawang putih sebijik.
habuan nak bagi hilang hanyir daging.
daging masa basuh jangan la basuh sampai pusat.
habeh manis daging hilang.
basuh sekadar darah tu xdak..
tapi jangan la sampai pucat.



^________________^



ayaq asam aku ikut resepi kak haslina hassan.
boleh p tengok blog dia ok..
ada di sidebar.
sedap ayaq asam versi kak ina.
aku memang jatuh cinta.
xyah buh gula dah..
sebab manis tue kita akan dapat dari kurma..
blend cabai pun xyah buh ayaq..
blend dengan ayaq asam terus ja..
buh belacan..
buh kurma..
seddddddddddddddddddddddaaaaaappppppp!


bawah nie pula,nasi ayam.
nasi ayam memang selalu buat.
ada resepi dalam blog.
boleh google..
"nasi ayam safiyyah osman"
ahahaha
aku ada ajaq step by step gitu..
mudah ja sebenarnya.
xqenyah pun..

nak makan berdua ja sebenarnya..
tapi aku hantu sayuq..
eli pun suka timun tomato..
potong macam nak makan satu taman..
hahahaa



ayam aku rebus dulu sampai masak.
pastu perap dengan kicap maneh buat mee tue..
kicap masin kipas udang
sos tiram..
ambik sikit sup ayam..
gaul rata..
simpan dalam peti ais.
lagi lama lagi bagus.



kuah kicap dari bekas perapan ayam.
masak atas api kecik.
sampai nampak pekat.
tutup api.
siap.



sup ayam.
sup ayam nie ambik sikit buh dalam nasi.
lepas tue masak sekali lagi,
masuk garam
gula..
kalau makan ajinamoto masuk ja..
gula xyah dah.
pastu buh daun sup potong kasaq..
siap!



cabai merah nie aku selalu fail.
xdapat warna macam dekat kedai..
sapa ada petua??
ni aku guna cabai melaka warna merah tue..
boleh beli dekat giant..


bawah nie aku masak mee rebus tulang.

malam tue dalam pukul9 aku dah rebus tulang.
esok pagi pun sambung lagi..



bahan nak masuk dalam mee.
toge aku celur.
sawi celur
limau potong macam biasa.



teloq rebus.


tomato.


mee kuning,rendam sat lepas tue baru celur.


daun bawang dengan cabai merah.


ubi kentang,rebus.



kobis


tauhu.
aku biasanya akan rebus dulu tauhu.
pastu baru goreng.
sebab xmau masa potong dia pecah.
tap tauhu aku,pecah juga..
sebab potong masa panas-panas.

mee rebus ni ikut resepi mak tok zana.
tapi xfollow 100% sebab banyak bahan xdak.
tapi nak try juga nanti buat ikut betui-betui resepi maktok.


pastu dah xtau nak makan apa..
aku buah homemade beger sajo.
paling senang.
tapi terkial-kial.
eli demand nak beger special.



semalam pulak aku masak
ala-ala siam gitu.

sotong goreng tepung
sup tulang ala siam
daging goreng kunyit.

sotong goreng tepung tu,aku bancuh telur,buh tepung jagung 1 genggam
pastu biaq dalam peti ais dalam 30minit
pastu masa nak goreng,golek plak atas tepung jagung.
tapi aku rasa xgolek pun ok.
sebab kalau golek jadi macam tebal sangat lak..

sup tulang siam tue..
rebus tulang sampai empuk.
buh serai masa rebus tue..
buh halia sikit.
dah empuk,
ketuk cabai melaka dalam 4-5 biji..
masuk dalam sup
api slow ye..
pastu potong saderi..
(saderi penting,kena ada)
aku balas saderi adelia..
haahahha
pastu perah 1biji limau nipis.
tomato potong la 4.
bawang holland.
agak sendiri la ye..
pastu masuk garam gula
biaq mendidih
siap!


daging goreng kunyit tue..
buat macam nak goreng ikan la ye..
hihih
tapi rebus dulu.
aku daging tue rebus sekali dengan tulang..
pastu angkat keluar.


ini saja la hidangan aku.
aku keja dok ulang masak benda yang sama ja..
hihihi
makan nasi putih hari-hari pun boring.


selamat rajin masak!
bye.






14 comments:

che_puang hafiza said...

cabai nasik ayam, kalau ikut mak metua kak,
dia buh

cabai burung (hat merah kecik2 tu)
tomato
cuka
gula
garam sikit.

blend skali.
ayaq takyah buh dah, satgi cayaq, pasai tomato banyak ayaq dah.

sedappp..

lebihan cabai tu, kak buh dalam wrap.

perghhh..!! terangkat tergedik-gedik.
sedap!

che_puang hafiza said...

cabai nasik ayam, kalau ikut mak metua kak,
dia buh

cabai burung (hat merah kecik2 tu)
tomato
cuka
gula
garam sikit.

blend skali.
ayaq takyah buh dah, satgi cayaq, pasai tomato banyak ayaq dah.

sedappp..

lebihan cabai tu, kak buh dalam wrap.

perghhh..!! terangkat tergedik-gedik.
sedap!

sweetlavender86 said...

wahhh sedappnyeee..bleh tiru niee..i kdg2 smnggu ade la 3-4 kali je msk..blik keje dh lewat..kalu dh penat tu xlrt nk msk.mood pun kelaut.hahaha..kdg2 tu blur xtau nk msk ape.haha..thanks for sharing!

Ann@zanyra said...

waaaaaa....sambil scroll telan air liur..hebat2!kena try la resepi2 yg ade ni..menyelerakan tgknye

Mimy Hamid said...

terbaik...semua resepi akak copy paste..nak tiru...memasak weekend kata ko...heheh

ina khairina said...

perghhh!!caya la piya....mcm ni baru bangga nak mengaku suri rumah kan..

lahaii terlioqnya kak ina tgok soto tu,my peberet jugak....x kira,piya blk nti kena masak utk k.ina!hehe

Fatimah Ali said...

Weh, pandai hg masak! Aku haram taktau masak apa apa selain maggi. Hahaha.

safiyyah osman said...

Fatimah: nnt hg ada suami hg pun msti pandai masak huhuhu

zarith said...

nak jadi suri rumah gak!! adeh...
Seronok dapat masak hari-hari. Saya kadang-kadang pagi masak brekfast n lunch tapau gi opis. Balik dari keje masak dinner pulak.. Masak tu takpe lagi, nak kemas dapur tu tak larat. penat wooo..

D Yatie said...

nak sgt jadi surirumah, belajar masak2 (sebab tak pandai) supaya boleh masak macam piah..hehehehehehe...sy jarang msk yg hebat2 sebab weekend je masa dengan suami pastu suami ajak makan kt luaq..hehehe

cikpingu said...

leh follow nih

mother of A's said...

kami wat lagu ni..
cabai merah, tomato, bawang putih, blend lumat..
pastu masak atas api, boh gule merah sket, boh sos tomato sikit saja, sos cili, garam.

dapat la macam dalam gambaq sini
http://duabelas12sepuluh.blogspot.com/2013/01/chuyamasak-instag.html

Anak Lebah Comot said...

Amboi piya..jeles tau. Nk kene rajin gak masuk dapur nih

nadiahkamil said...

pia beger home made tu ada resepi?

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016