iklan berbayar. 50/month










Wajarkah beri kemewahan pada anak?

Wajarkah?..bagi aku..wajar.anak kita memang memerlukan kemewahan dari kita,sekadar yang kita mampu.

Bagi aku xsalah.xtau la orang lain.

Kalau anak dah besar sikit,dia minta sesuatu yang luar kemampuan kita,itu kita kena cakap baik-baik..explain kenapa kita xboleh bagi..

Aku kalau boleh xmau anak jadi teringin..tapi takut nak abaq..so pendam sampai ke besaq...

Aku xmau anak aku set dekat minded dia yang aku nie mak yang selalu mengecewakan dia.

Macam aku.aku memang dah set dekat kepala,yang aku malas nak minta apa-apa or teringin apa-apa..sebab nanti jadi kecewa.

So apa aku rasa bawa ke besar.teringin apa-apa pendam..pastu struggle cari duit nak beli benda yang aku teringin tu.

Masa aku form3,aku ada bekenan baju warna hijau lumut ada gambar skull..baju tu dalam the store cs,tiap kali aku p cs,aku akan p tengok baju tu..sebab aku takut baju tu sold out.

Kumpui duit belanja sekolah sehari 2ringgit,p beli..bila dapat beli syooookkkk ya amat.p mana aku keja dok pakai baju tu ja..ahhaha..

Sebab tau..kalau minta duit xkan dapat,ikut nasib..banyak xdapat dari dapat.hihi..dekat ayah memang xminta,sebab ayah orang susah.kesian nak minta.

Habis spm,keluar result spm,sementara nak tunggu sambung stdy,aku p cari keja..sebab tau..kalau dok kangkang dekat rumah xda dit.

Keja,memang lagi 100% xminta dekat mak ayah dah..bleh bayaq moto sendiri,beli almari..beli keperluan diri tanpa minta sesen pun pada mak ayah masa aku kerja..bagi duit lagi ada la dekat mak ayah..

Benti keja,masuk poli,Masa poli sem1,dok asrama,mak ayah xbagi duit belanja..ptptn xminta masa tu..buat kerja partime jaga kedai kosmetik..khamis,jumaat..

Pastu aku suruh mak buat laksa,buat mee kari,aku bawa balik asrama tiap petang sabtu..aku juai..mak or ayah mmg xbagi duit belanja dah.kira duit belanja dapat kalau orang beli mee kari tu dgn laksa.

Ketuk setiap pintu bilik asrama perempuan..lepas 1blok,ke 1blok.aku xmalu..janji aku ada duit nak makan..nak print assigment.

"Kak..saya ada juai mee kari..laksa..sebungkus RM2.00"

Aku sedih dalam hati..kenapa aku perlu buat sampai macam tu?..sebab mak mampu nk sara..huhuhuh..tapi aku positive..maybe dengan cara tu aku boleh berdikari.

Sampai kela aku boleh terbayang,macamana aku dgn kiah and tiyah angkat bekas yang ada mee kari naik tingkat by tingkat.

So aku memang berazam,aku xakan bagi nur adelia rasa susah dan payah.

Selagi aku mampu nak sediakan,nak bagi apa yang dia perlu,memang aku akan bagi.

Anak,xsepatutnya rasa susah tahap melampau.kalau anak rasa susah tahap melampau tu tandanya mak ayah dah gagal.

Lainla kalau xmampu.itu cerita lain.kalau mampu,tapi buat anak hidup susah melampau dari sepatutnya..memang anak akan dendam la.

Tipu la xdendam.aku tau la aku rasa.

So aku xmau adelia rasa apa aku rasa.

Xmau anak aku rasa "eh mak ayah aku mampu..tapi kenapa aku perlu hidup macamni.."..

Aku xmau dia rasa macam tu.siapa manusia dalam dunia ni yang nak hidup payah..hidup susah.orang gila pun nak hidup senang.

Aku nak bagi yang terbaik untuk nur adelia.aku akan cuba buat dan cuba jadi yang terbaik.insyallah.

Tata.


P/s: part cerita dkt asrama semua,aku dh pernah story..tapi aku memang manusia yang suka bercerita benda yang sama byk kali.sebab benda tu bawa maksud y gila babas punya touching dlm hidup aku.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wishlist's nur adelia :: bumboo baby seat and play tray.






Syukur alhamdulillah.berjaya beli untuk nur adelia.^_^

Apak adelia yang bagi duit.Aku beli on9 sebab xsempat nak p alamanda semua.

Aku beli dekat online,bbworld..dia ada buat sale..harga asal RM249.90..sekarang tinggal RM199.90 sahaja..dapat sekali tray ok..

Setengah tempat tray jual asing..tray saja harga RM49.90..bumboo seat saja RM200.00..

Now tinggal RM199.90 saja weiiiii!!!!hurry up!!

Aku ambik warna lime.if ada warna merah darah memang rembat dah..huhuhu..

Nak guna bumboo seat nie,kena tunggu kepala baby kuat..kira dia dah boleh dongak and xtersengguk-sengguk..

Adelia lagi 1minggu,2minggu insyallah dah boleh 100% dongak.

So,dah tercapai wishlist adelia.lepas nie aim untuk beli blender n steamer panasonic tu pulak.hat ni kena tong-tong laki bini..hihi..sebab RM400..

Siapa yang nak beli juga bumboo baby seat nie boleh tengok dekat bbworld or mothercare,sebab sekarang mothercare tengah sale.

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Nur Adelia dah 4bulan. yihhhhhhhhhhaaaaaa.

assalamualaikum.. hye peeps.

sat ja nur adelia dah umur 4bulan.rasa macam baru beranak ja dekat dia...hihhii..sehingga kehari ini nur adelia still bf..^_^.setiap hari,bila makan..niat biarlah makanan yang aku makan menjadi makanan yang berkhasiat untuk adelia.sehabis baik cuba untuk hindarkan rasa stress.

husband p outstation 4hari pun,aku cuba try tak mau stress sebab tau yang ada girl join..kahkahkah..aku nie cemburu boleh tahan ok. T__T. tapi demi nur adelia..aku cool ja..sebab aku tau..bila aku stress..nanti susu xda..kesian dekat adelia nanti susu xkenyang.

so tolong jangan buat aku stress..kena bagi aku happy ja..hihhihi.. ^_^

apa perkembangan nur adelia??..

1.dah boleh capai barang.bila aku baca kata MENGAPAI BARANG adalah perkembangan yang penting pada anak..memang aku selalu cuba-cuba sua mainan dekat nur adelia..nak tengok dia capai or tak...masa xmasuk 4bulan..kira masa awal 3bulan memang dia xmencapai..sua p la...tapi bila hujung-hujung umur 3bulan,dia dah mula mencapai...even slow motion ja...

aku sua-sua mainan,sua tangan tepi tangan dia..tapi tinggi sikit..so aku tunggu dia punya respon...n memang dia capai.. ^__^ gembira hati mak nak..

2.boleh menjerit...hshaahahahaha..dia dah keluarkan suara dia dengan nada kuat..kadang macam menjerit..itu pun satu perkembangan yang penting.

4.dah tau geli...aku dengan husband dok geletek tapak kaki dia...geletekg perut...hihihi...memang dia macam geli.tapi dia xtau nak respon macamana...hihih..

5.dah boleh control kepala.ini paling aku suka! :)..dah tak henjut-henjut dah kepala...hihihihidah boleh duduk sebab dah boleh control kepala.jangan sesekali dudukan baby yang belum kuat tulang belakang kepala dia...

cuma adelia still tergagau-gagau lagi nak meniarap.dia xpandai nak tune tangan yang dia tindih tue..bontot dah boleh angkat dah..hihihih..

tata.

headband nur adelia yang comel,cantik dan MURAH.

assalamualaikum.. hye peeps.

bila ada anak perempuan...jadi meroyan la kan bila tengok headband semua...nanti besaq sikit gila tengok hairclip plak..huhuhhuu...

rambang mata-mata weiiii bila jumpa satu web/blog yang jual murah gila headband.sebelum nie aku tengok headband sebijik macam nie mahai nak mampos...sekali rezeki,jumpa yang bawah RM10.

so rembat la secara banyaknya..huhuhhuuh.. ;p

*perempuankan tak boleh lari dari boros..hewhewhew...sakgi ada lak yang petik kata dari beli headband baik ambik insuran dekat anak EH?.....KAHKAHKAHKAHKAH*

JOM TENGOK!

model :: nur adelia binti mohd noradli.

price :: RM6.90.




price :: RM5.90




price :: RM7.90(trio-3flowers)





price :: RM4.90/pcs




price :: RM6.90

FYI,semua headband nie just bayar pos RM6 sahaja.


cun-cun kan??
nie baru suku dari koleksi dekat ohbabyboutique.
ada belambak lagi..
berdarah hidung oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
T__T


DAH LA MURAH.
CANTIK
COMEL.
T_____________________T

anak relax ja..mak yang over..
ahaahha


so tunggu apa lagi...
jom shopping dekat 

Nur adelia dah pandai hisap jari.(23.6.2012)

Hihihi..aku rasa happy bila nur adelia dah pandai hisap jari tanpa perlu struggle..hihihi

Anak sulong nie..memang akan diberi perhatian lebih sebab semua benda mak ayah rasa n tengok secara kali pertama.

Now tengah tunggu nur adelia pandai meniarap. :)

Dah boleh angkat bontot dah,cuma xpandai nak tune tangan yang ditindih tu ja..

Xboleh nangis..hehe..bila tolong kaleh..muka memang senyum sokmo la..hikhikhik

Now nur adelia tidoq pun dah buas..=.='


P/s:tq pada yang sudi membeli dengan saya. :)


Tata.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Macamana nak train baby tidur malam.

Aku belajar cara nie dari mama irfan.mama irfan ada komen diblog aku xlama dulu. :)

So aku try praktikkan apa yang diajar oleh mama irfan,dan aku ada ambik sikit info di babycenter.com pasal cara-cara nak tidurkan baby waktu malam.

Adelia aku xajaq naik doi..atau bahasa Keyel naik buaian.hihi..

Masa dalam pantang haritu ja,buh adelia dalam doi..balik ja sepang terus simpan doi adelia.

Cara-caranya.

1.Aku akan biasakan 10-15min sebelum tidur aku akan tukar pampers adelia.sambil cakap lepas tukar pampers kna tidoq..

2.Aku akan susu dia depan ruang tv..bagi dia lali..

3.Tutup semua lampu,bukak lampu oren(lampu tidoq),bawa adelia masuk bilik dan sambung susu.

4.Susu.

5.Dia akan tertidur dengan sendirinya.

6.Letak atas tilam dia.


Mula-mula memang payah.tutup lampu pun celik ja mata dia.. T_T

Tapi lama-lama bila dok ulang cakap,dok ulang perbuatan yang sama tiap kali nak bagi dia tidur,syukur alhamdulillah.adelia now dah tidoq..

Memang dia tau dah..waktu mana dia patut tidoq. :)

Macam tu juga kalau balik kg,aku akan buat benda yang sama.

Memang xjadi masalah kalau balik kg,dia tetap akan lena..tapi kena makesure suasana gelap dan suram. :)

Try la train anak anda.insyallah lena la dia.

waktu siang,adelia tidoq,tapi sat-sat ja..kadang aku main dengan dia gila-gila..so dia akan mengantuk awal..

Tapi pada ibu yang anak dia nak menginjak masuk usia 2bulan..banyakkan bersabar ya..baby baru nak tune waktu tidoq..

Tapi usia2 macam tu memang elok untuk start train dia waktu tidoq malam.

Aku pun try masa umur adelia 2bulan++..

Dulu masa mula-mula memang macam berperang..hehehe..sekarang syukur. :D

Sharing is caring.

Tata


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Cara aku rancang keluarga. Ehem...

Aku masa tengah pregnant lagi aku dah search pasal family planning nie..pastu nurse dekat kk ada bagi info juga..

Bagus nurse dekat kk salak,banyak info aku dapat dari nurse-nurse dekat situ.nurse dekat kk salak ramai yang muda-muda..banyak info aku dapat.kira lepa macam kakak -kakak aku..xpayah tunggu aku tanya..

Mula tue,nurse kk tanya..awak dah planning ke?

Aku cakap aku xtau..hahaha..so nurse tu cakap..

"Nak planning ada banyak cara,better kita planning atleast 2tahun.sebab kita kena bagi badan kita relax..sebab masa bersalin kita hilang banyak darah.jangkamasa 2tahun tue adalah masa yang terbaik."

Nak planning banyak cara:-

1.Suntikan tiap 3bulan.
2.Pil perancang.
3.Iud
4.Alat masuk dekat lengan.lupa dah nama dia apa.
5.Guna kondom
6.Pandai-pandai sendiri.

6cara tu ja yang kita tau kan..sebenarnya ada lagi 2 ka 3 ntah..

Ada juga spray kot yang boleh matikan sperma..tapi itu xfemes..


1.Suntikkan tiap 3bulan..suntikkan nie akan membuatkan kita badan jadi gemuk.effect dia based pada badan kita la kan..ada yang mai period xhenti-henti...ada yang xmai langsung.bila kacau period,memang badan akan jadi berisi la kan..

2.Pil perancang.pil perancang ada banyak jenis tau..kalau perempuan yang menyusu kena betul-betul port pasal pil perancang,sebab ada beberapa jenis pil perancang yang ibu menyusu xboleh ambik,takut effect baby yang fully bf..

Kakak aku kata,kalau ambik pil perancang yang murah,yang gov bagi,badan jadi gemuk..kena ambik pil perancang mahai..baru ok..macam pil jasmin ka apa nama dia..hat tu insyallah xgemuk kot..hat pil pondan dok telan tu..tapi yang tu ibu menyusu xboleh makan kot..

Nak lagi sure,rujuk doktor ok.nie aku cakap based pada apa yang aku baca.

3.Pasang alat dekat lengan.dia besaq batang mancis ja..buh dekat lengan.terus boleh gap 3thun.kos untuk pasang RM350-RM500.pasang dket private sahaja.gov nan ado.

Aku memang plan nak pasang.effect dia sama macam suntikkan.badan jadi gemuk..tapi kalau badan style memang kurus,pakai pun badan maintain ja..period memang sat mai sat xmai..

Kakak ipar aku pakai..dia ok..tapi period gelong sikit.badan maintain kurus.

Aku batalkan hasrat.sebaaaaabbbb SAYANG DUIT.hahahha

4.Iud.ini pasang dirahim..tapi ada kes setengah tetap pregnant.ada kes jadi bleeding..tiap 3bulan ka tiap sebulan ntah kena p check iud tu ok ka dak..dok tempat dia ka dak..

Ngeri kan?..hehehe


5.Pancut luaq..last aku guna kaedah ini.. Sobsobsob..risiko la sikit..tapi boleh..kena sepakat laki bini la kan..kalau laki jeneh kalut nak anak..memang dia boleh pancut dalam secara rahsia ooooo..hahaha..

Aku memang tegah n cegah la..no baby selagi adelia xmasuk 6tahun.

Insyallah,aku nak usaha xmau baby sampai adelia umur 6tahun.


Itu saja la..bila pancut luaq nie..memang period ok..gemuk pun dak..selamat pun selamat.


Lain orang lain cara.ada duit p ja pasang alat dekat lengan tu..sebab setengah orang takut nak pasang iud tu..huhuhu..

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

anak mak.

assalamualaikum.. hye peeps.

mak sayang kamu.
mak harap,mak boleh jadi kawan baik kamu.
kawan masa kamu sedih.
kawan masa kamu gembira.




kita banyak masa bersama.
24/7..
mak minta maaf kadang-kadang mak marah kamu.
kamu kadang tu kamu  degil xmao tidoq..
hihihi




mak sayang kamu tau..
kamu nyawa mak.
^_^



mak doakan kamu jadi manusia yang baik.
rajin study.
haisshh..mak sayang sungguh-sungguh dekat kamu,adelia.




mak sentiasa doa kamu dilindungi allah s.w.t
mak dengan ayah akan cuba bagi kamu kehidupan yang sempurna.

sayang kamu sayang.
xoxo.

Husband.

Aku perasan yang start nur adelia lahir,husband dah kurang shopping untuk diri dia.asyik shopping untuk aku ja..dengan nur adelia.

Wallet dia pun aku tengok dah nak rabak. T_T

Rupanya husband sentap dengan aku..sebab sebelum nie aku suka tanya harga barang yang dia beli harga berapa..T_T

Aku xsengaja..aku xtau la pulak,benda tu sensitif..husband cakap ,aku dok tanya macam tu,macam husband ni xpenting family..so dia twist..biaq dia xbeli apa..janji aku dengan adelia ada barang or pakaian setiap bulan.

Rasa bersalah gila!.

Aku sebolehnya,aku xmau guna duit husband untuk pakaian aku..sebab aku boleh beli sendiri..guna duit untung aku berniaga kecik-kecik nie..

Lain la kalau aku nie surirumah yang xda duit..sekarangkan dah ada pendapatan sendiri even xbanyak mana.

Kesian aku tengok husband kerja..pukul7pagi sampai 7mlm..so aku nak dia reward diri dia..beli apa dia suka..xbeli dekat aku pun xpa..just beli untuk dia dengan nur adelia.

Dah 2kali aku shopping guna duit sendiri.aku selesa macam tu.aku kesian nak guna duit husband banyak-banyak.

Masa aku lepas pantang,husband bagi duit suruh shopping..dekat 700 gak la habeh aku shopping.bulan depan tu memang xmau dah..tapi x....husband on9 n tolong shopping untuk aku. -.-
Beli apa yang dia nak aku pakai.. Syok memang syok..tapi aku rasa xselesa sangat.aku KESIAN.

Husband kata "xpa la..I nk u cantik..style macam org lain..I dah rasa ok..u n adelia cukup makan pakai.."

"Jarang ayah shopping dkt diri sendiri..dia msti akan dahulukan anak n wife dia..."-husband.

Sayang dia sampai mati.

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

review :: Air revitalisor cosway yang maha murah dan nyah kau habuk!!

assalamualaikum.. hye peeps.

air revitalisor nie ada setengah orang panggil air purifier...aku beli yang cosway sajo.murah dan berbaloi.habuk memang kurang sangat. ^_^

ini adalah jalan terakhir aku setelah mop lantai dan vacuum hari-hari.kesian dekat adelia..habuk banyak sangat.nak pasang aircond xmampu..nak pasang apa tu plasma cluster ka apa nama dia..xmampu juga...jenuh google wei ..last jumpa juga..

ha macamnie la rupanya....
harga RM49 only untuk yang dah ada member card.
yang xada member xboleh beli amoi tue kata..
sebab dia just untuk redeem..

tapi try p la..
harga bukan member rm89..

akumasa nak beli tue xada member...
so buat member RM30..

sebulan dah pakai air purifier nie..
memang habuk atas meja tv kurang sangat.
^_^

so pada yang tak mampu nak pasang aircond..
boleh la beli benda alah nie..

dekat ogawa pun ada juai..
RM69.
tapi sapa yang dah ada member card cosway..
or adik beradik ka ada..
ambik ja no ahli lepa..
ok.
^_^


lepas jadi member cosway baru aku tau,banyak benefit dia..
dapat la 1fail yang macam-macam ada..
berbaloi jadi ahli.
^_^

kalau nak lebih lanjut baca dekat sini <klik saya>

review tempat makan :: steamboat antarabangsa bangi.

assalamualaikum.. hye peeps.


sedap,marveles,delicious!! dan yang paling best BERBALOI.

cerita pasal p makan steamboat nie dah berkurun..husband bawa makan sebab aku dah lama kepingin.

steamboat antarabangsa terletak di bandar baru bangi dekat oldtown...xpandai sangat nak bagitau secara detail..kedai dia sebelah wong solo ka apa ntah...

aku p 3orang,husband,aku dan anis..anis nie sepupu husband.study di UKM..1st time aku jumpa anis.husband ada 100++ sepupu kalau tak silap,sebab ada dua tok.tok sarah dengan tok pondok..

hye kawan anis!!! :)..hihih..nanti ada masa free kita keluar makan sama-sama okeh! ^_^

kami sampai dalam pukul9 malam kot...sampai-sampai anis p cari meja..aku dengan husband kalut dok setting nur adelia.

makanan dia memang best-best..tapi sayang..aku p lambat..kedai dah la ramai..dan steamboat nie tutup jam 11..so makanan yang dah habis memang lepa xrefill la kan..so sapa yang nak p better p petang..baru puas.

1kepala RM25.makan sampai muntah.dia ada daging,kambing,ketam,sotong,ayam,ikan...daging dengan kambing lepa marinate..sedap gila!

kambing,daging,ayam yang dimarinate..
ayam yang xdimarinate pun ada..




fokussssss...


kepah fresh lagik ok..
sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap



jaga anak..
mak nak makan macam naga..
hhahaha



anis pun kusyuk makan..



yumyumyumyum...






yummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....


sapa yang nak p..
p la..
sedap sangat...
tomyam dia sedap..
sos dia sedap...

^_^

tata.

video :: respon nur adelia bila dengar mommy dia zikir .

assalamualaikum.. hye peeps.

video
hari-hari dok zikir hasbirabbi nie dekat nur adelia..
dok sengeh-sengeh ja dia..
maybe dia ingat aku nie bersembang dengan dia..

sebab bila aku zikir,aku tengok mata dia..senyum selebar yang boleh sambil mulut berzikir...


^_^

xoxo

my wishlist ^_^

assalamualaikum.. hye peeps.

wishlist yang aku nak cuba dapatkan tahun ini juga.
sekarang time untuk kumpul duit.
^_^

- iphone 4s
- mop 6in1
-steam n blender for nur adelia
- bumbo baby seat untuk nur adelia
-oven
-slow cooker untuk nur adelia
-microwave
-high chair untuk nur adelia



wishlist nie akan dibeli insyallah separuh duit aku,separuh husband sponsor..kehkehkeh
tambah-tambah barang untuk nur adelia..
memang tong-tong la kan..

semoga wishlist nie boleh di realisasikan pada tahun ini jugeeeekkkkk.


tata.

Nur Adelia in the h0use!!! (1m-4m)

assalamualaikum.. hye peeps.











































last...


nur adelia adli..
akan jadi sahabat aku dunia dan akhirat.
love u sygku.


xoxo.

Persediaan makanan untuk bayi masuk 6BULAN.

assalamualaikum.. hye peeps.

now tengah dok google pasal solid food untuk baby...apa yang tak boleh..apa yang boleh...macamana nak start bagi baby makan....apa yang 1st solid food yang baby boleh makan dan try...so nanti xla gelabah...

apa yang aku tau,sebaiknya try dulu bagi baby puree buah.tapi ada juga yang start bagi moi mula2...tapi banyak yang aku baca suruh kita start bagi puree dulu..

feberet blog yang aku suka kalau bab baca pasal baby nie adalah blog madugoncang...blog little parlour...blog kak liana majid...banyak ilmu aku dapat..resepi...so aku dapat la juga nak bayang fruit apa yang aku nak kena try bagi....


1st time jadi mommy nie kadang-kadang blur...hikhikhik ...


ada cara suruh kita ajar 4day wait rule untuk baby...sebab dengan cara nie juga kita boleh detect baby kita ada alahan ke tak dengan makanan yang kita bagi tu... ^__^


sebelum nak bagi baby solid food ada beberapa tips :-



1) Tidak mendesak anak mengambil makan terlalu banyak. Berikan bayi masa untuk belajar makan makanan pejal
2) Makanan pertama yang disyorkan adalah puree epal, puree pisang, puree betik, puree pear, puri apricot (puri buah-buahan- namun elakkan buah-buahan citrus) yang dilecek dan dicampurkan bersama susu ibu. Pastikan teksturnya tidak terlalu pekat. Ianya mestilah sedikit cair (tips: ambil sudu dan cedok puree, jika puree mengalir jatuh, ya, itu yang sepatutnya)
-Puree Apple: Elakkan epal hijau. carilah apple besar yang manis dan boleh campurkan dgn sedikit susu ibu selepas dikisar.
-Puree Pisang: Carilah pisang yang masak ranum (lebih senang di lecek) dan campurkan dgn susu ibu untuk mengurangkan sifat likat dan melekitnya.
-Puree Betik: Betik adalah buah-buahan yang mempunyai rasa manis yang semulajadi. Ia tak perlu direbus, hanya lecek dan dicampurkan bersama susu ibu
** Jika anda telah bosan dan tidak tahu puree buah-buahan apa lagi untuk diperkenalkan, anda bolehlah mencampurkan perisa pisang dengan pear, atau apple dengan pear, untuk memberi kelainan rasa kepada bayi**
3) Pada umur bayi 6-7 bulan, makanan yang harus dijauhi oleh bayi adalah kekacang, keju, daging merah, makanan laut- ia akan meningkatkan risiko alergi. Garam dan gula juga tidak dibenarkan ketika bayi umur ini (ginjal bayi masih belum matang untuk memproses Natrium (garam)
4) Minggu kedua, mungkin ibu boleh cuba dengan sayur-sayuran pula. Pilihan sayur juga haruslah sayur yang sesuai, tidak pahit (peria, petola), tidak bergas (seperti kobis, brokoli). Pilihan sayuran yang paling baik adalah puree labu, puree kentang, puree lobak atau mungkin sayur-sayuran yang lain.
-Puree Kentang: sumber vitamin A yang baik. Anda boleh rebus kentang dan lecek kentang menggunakan chopper dan semestinya, di campur dengan susu ibu. (susu ibulah GULAnya)




-Puree Labu: Stim atau rebus labu sehingga empuk. dan lecekkan labu sehingga lumat. campurkan bersama susu ibu.
5) Ibu-ibu hendaklah berikan bayi mencuba setiap resepi yang anda buat. Jika anak menolak (mungkin tidak kena dgn tekaknya – tak suka mungkin), jgn dipaksa bayi untuk terima. Cuba tackle dengan resepi lain. Perlu diingat, bayi kita juga mempunyai deria rasa  – mungkin maknye juga tersalah masak (maklumlah anak pertama, hehehe)
6) Bubur nasi yang cair (untuk bayi yang baru mula menerima makanan, bubur nasi mestilah sedikit cair untuk mengelakkan sembelit- sebelum ini menyusu dgn susu ibu selama 6 bulan – mudah dihadam – jadi jgn terburu2 memberi bubur nasi yang pekat) – bubur bolehlah mula di perkenalkan semasa bayi sudah mula biasa dengan makanan. Maksud saya,bayi sudah boleh menerima makanan. Jangan juga paksa anak untuk habiskan bubur nasi kita. Perut bayi semasa ini adalah sebesar segenggam tangannya. so, tak boleh expect baby makan satu mangkuk besar.  apabila bayi sudah meningkat kepada 7-10 bulan, bubur nasi bersama susu ibu dan sayur serta ikan bilis atau ayam sudah boleh diberi kepada bayi.
7) Apabila memperkenalkan makanan kepada bayi 6 bulan, anda boleh aplikasikan “4 day rule” – iaitu memberi anak makanan yang sama (contoh jika puree epal, teruskan selama 4 hari) untuk melihat/spot jika ada masalah penghadaman mahupun allergi kepada bayi anda. Perhatikan keadaan bayi selama 4 hari samada bayi serasi dan boleh menerima makanan tersebut. Lain anak, lain makanannya. Jika bayi allergi kepada makanan, ianya akan mungkin muncul 1/2 jam, 2-3 hari selepas makanan diambil. Begitu juga dgn masalah penghadaman. Anda boleh pastikan najis bayi, samada keras ataupun cirit birit. Begitu juga dengan gas/colic yang dialami anak. Jika perkara di atas berlaku selama 4 hari, maknanya anda harus menghentikannya buat sementara waktu dan tunggu sehingga anak besar sedikit. Jika ok, teruskan! 

~ ~ ~ ~ ~
tips makanan apa yang harus dielakkan ketika mula memperkenalkan makanan kepada anak anda (1st solid food- 6-7 months). Ianya adalah:

Telur (terutamanya telur putih), – mengandungi bakteria salmonella
susu lembu/dairy products
makanan laut
kekacang
citrus food
yeast, cheese (keju)
MADU (dilarang sama sekali – ianya bertoksin)

** saya ingin kupas sedikit tentang MADU. mmg manis, sedap tetapi ketahuilah ianya berbahaya kepada bayi di bawah umur satu tahun. Madu kadangkala mempunyai spora botulism (clostridium botulinum) yang akan membiak dalam sistem bayi sekaligus menghasilkan toksin yang akan meragut nyawa bayi. **Jadi, saya minta ibu2 tidak memberi madu sebagai makanan ‘belah mulut’ bayi atau untuk apa2 majlis sebelum majlis hari jadi pertamanya. **

kredit to :: sarakids.com


tata


Kenduri di pahang.

1st time makan kenduri jauh-jauh,bawa cik nur adelia..sepanjang perjalanan p pahang,adelia ok..dok diam..menyusu pastu tidoq..maklum la..kereta pasang aircond..bukan main sedap dia lena..

Kami gerak pukul11.30 dari sg buloh.sampai rumah kenduri dalam pukul2 macam tu..1st time aku makan nasi kenduri lauk daging masak lemak..

Masyallah..sedap gilaaaaaaa wei.....aku pulak hantu perut lembu..memang sedap la..selamat rumah kenduri member laki den..kalau umah kawan aku,dah lama tanpa segan silu suh tapau..hahahaha

Sedap ar....sampai harini dok terasa2 lgi..makan pun kalut-kalut adelia menangis takut apa pun xtau..maybe sebab orang karok kuat sangat kot...dia jadi jakun sat..makcik-makcik dekat kenduri tu friendly..siap tolong pujuk n dukung adelia lagi...


Lepas makan,duk relax-relax sat..sembang dengan pengantin..susu nur adelia..*tq pada nursing cover ku..memang sangat berguna..*

Sapa yang tengah cari nursing cover,beli la nursing cover macam aku..aku pernah buat entry pasal tue..memang berbaloi2..


Gerak balik rumah dalam pukul4 kot..tapi tu la perut xkenyang..biasa la kan..anak kecik lagi..nak makan pun semua kena kalut2...


Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

video :: Nur Adelia bersembang penuh perasaan dengan mommynya.

assalamualaikum.. hye peeps.

video
13/jun/2012
lagi seminggu nur adelia masuk 4bulan.
^_^

mulut nur adelia memang start potpet time umur 2bulan++
semalam duk berdua ja sebab apak dia kerja 24jam.
nur adelia bila apak dia xada,behave ja..
macam tau-tau dok berdua dengan mak dia ja.
hihi

sayang nur adelia sampai mati.
dia jantung aku sekarang.
tanpa dia xbernyawa la aku.
^_^


tata.


Review :: clevafoam baby pillow nur adelia yang punya!

assalamualaikum.. hye peeps.


hello! ^__^

semalam sampai baby pillow yang aku beli untuk nur adelia.
tq pada nana ibu farish..sebab share pasal pillow nie.
1st time aku tau kata wujud bantal macam nie untuk baby.
tue pun tau lepas baca dekat blog nana.
kebetulan nana share barang yang farish dapat sebagai hadiah lahir atas dunia penuh pancaroba..
ayat gila kemaih!hehehe

ta nana
^_^

aku beli dekat nurisha babyshoppe di fb dengan harga RM92 sekali postage.
sekarang tengah promotion katanya.

memang puas hati sangat dengan bantal nie.
lembut gilosssss!
siap ada bagi sarung bantal lagi.
^_^

aku terus bagi nur adelia guna..
bantal kabu tue just buat bantal busuk jala alamatnya..


pada yang nak beli,memang aku rekemen gila-gila la.
baby nampak selesa bila kita letak dia tidur atas tue..


kelembutan dia tue memang best...
^__^
nampak adelia selesa.


nana pun ada buat review pasal bantal nie.






now adelia lagi seminggu akan masuk 4bulan.
sat ja anak ai besaq uoll..
^__^

start dari sehat itu hari,adelia dah ceria balik.
senyum sokmo.
orang acah ja sengih-sengih..
hihihi





tata.

Klinik perubatan homeopaty hasan di PKNS tingkat 2,bandar baru bangi.

Klinik homeopati nie la yang aku google dan ada sorang kakak nama elyana dekat fb bagitau nama klinik nie.

So aku terus telefon dr hasan tue ,0389267831.

Aku : salam doktor,saya nak tanya klinik doktor bukak sampai pukul berapa ya?

Dr hasan : wslm..klinik saya bukak sampai pukul 6petang saja setiap hari.

Aku : hari apa ya doktor tutup klinik?

Dr hasan : hari jumaat untuk pesakit y ada temujanji saja.sabtu bukak,ahad cuti.hari lain semua bukak.

Aku : kalau nak p klinik doktor kena buat temujanji ke?

Dr hasan : xpayah,kamu boleh terus datang.

Aku : terima kasih ya doktor.


Habis ja sembang,aku dah gelisah.sebab esok tu hari jumaat.macamana nie???..adelia batuk dah kongkongkong dah..siap ada bunyi kahak.


Nak dijadikan cerita,aku p juga terjah hari jumaat tue..pukul11.15pagi sampai dekat klinik dr hasan.

Masa sampai tu,ada seorang pesakit ja.memang rezeki nur adelia...dr hasan ada.

Daftar.pastu masuk check.

Dr hasan check guna jari dia ja.dia basuh jari dia..dia masukkan jari hujung sekali tu dalam mulut nur adelia.nur adelia relax ja..hahaha..siap nganga..

Dr hasan : air liur pekat..lidah putih...ada kahak..

Pastu dia pegang belakang kepala adelia dekat tengkuk tue..

Dr hasan : kelenjar xbengkak..xdemam...


Terus dia bagi ubat...sebelum tu dia tanya aku

Dr hasan : baby minum susu apa?tidur kipas ke aircond?

Aku : tidur guna kipas kaki tu..minum susu badan ja.


Dr hasan : ibu kena pantang nescafe,kopi,bawang ais batu,cuka,bawang mentah,air kelapa,bahan pengawet.


Pastu sambil ambik ubat sambil sembang dengan dr hasan tue.

Dr hasan : selamat harini saya ada..selalu jumaat saya xada.kalau xada temujanji jangan datang hari jumaat.


Aku : anak berkahak teruk tu yang mai gak..lepas ni buat temujanji la dengan doktor la.doktor,saya dok bawa anak saya p cucuk tiap2 bulan tu..bagus ka?ka makan hemeopati ja?

Dr hasan : ikut buat apa cara yahudi tue..anak saya ada 20 orang..bini pertama 9orang,bini kedua 11 orang..sorang pun anak saya xcucuk .sehat elok susah sakit..saya bagi hemeopati ja.anak perempuan saya baru ni beranak dekat rumah.


Aku : *muka kia*..

Dr hasan : anak demam bagi ubat homeopaty ni saja..sakit bagi..xsakit xpayah bagi...ubat doktor kerajaan bukan bagi lega..dia cuma hold saja..


Aku : baiklah....


Hhehehe..part kena setempek kata ikut yahudi tu memang aku muka habeh kia..hahaha..


Aku pun tengah search lagi pasal homeopati nie..ada jumpa 1forum..memang ramai yang cakap bagus..ada juga anak orang yang mak ayah memang pakar homeopati..


Aku nak try maintain bagi nur adelia makan ubat hemeopati ni bila xsehat.

Effect pada baby memang cepat..hari ke5 masa p jumpa dr hasan nie,nur adelia batuk ja..tapi xselesema..kira kahak tu dok keras la..tapi bila makan ja sebijik..terus bersin keluar hingus belambak-lambak.terus selesema..

Botol pertama tu kena 1/2jam sebiji..malam tu terus demam...mata sembab ja sebab selesema kan..tapi lega sebab xada bunyi kahak.sebab semua jadi hingus.

Taik nur adelia pun memang jadi lendiaq banyak gila.maybe sebab bila batuk,kahak tu nak keluar..tapi nur adelia kan xpandai nak ludah buang..so dia telan..kahak yang ditelan akan masuk dalam usus n diproses jadi taik.

Hari ke6 tu(hari ke2 makan ubat hemeopati) memang kurang banyak.demam pun dah kebah.tidoq xbunyi..tidoq lena..


Ubat homeopati nie jangan pegang dengan tangan ya.cara bagi baby dr hasan tu ajar kena bagi hancur dalam kertas bersih warna putih ..


3botol ubat+concltn kena RM18 sajo. :)
Ubat bagus no drug,cepat buat baby sehat...murah..

Apa lagi mau?...heheh


Cuba la ya...:)

Tata



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kebaikan homeopati pada bayi dan orang dewasa.

1. Ubat-ubat homeopati terdiri dari bahan-bahan asli yang lembut. Kandungan bahan aktif satu-satu ubat homeopati kurang dari 0.000000001mg ( 10-60)

2. Bahan utama ialah glukosa + susu kambing / susu lembu, sebab itu ubatnya terasa manis

3. Ubat yang selembut itu, jika ditelan, tidak memberi apa-apa kesan kerana bila masuk kedalam perut , ianya akan melalu proses penghadaman selama 4 jam. Dengan itu ubat-ubat homeopati akan hilang kuasa perubatan dan tidak memberi apa-apa kesan.

4. Jika dimakan secara gigit / kunyah / hisap, makan kuasa ubat homeopati akan hancur dibawah lidah dimana banyak terdapat salur saraf halus yang akan menyerapkan ubat-ubat tersebut serta merta dan memberi kesan penyembuhan yang segera kepada pesakit.

Kenapa Ubat Tidak Boleh Di Pegang ?

Ubat Homeopati tidak digalakan dipegang dengan tangan kerana dikhuatiri akan menjejaskan kebersihan ubat tersebut, kerana bahan aktif ubta homeopati begitu halus dan dynamik. Jika dipengang ubat-ubat tersebut dikhuatiri akan tercemar atau kontiminasi, sekali gus akan menghilangkan kuasa penyembuhan pada ubat tersebut.

Bolehkan Ubat Homeopati Di makan Bersama Ubat Hospital ?

Boleh, tetapi kenalah jarakkan satu hingga dua jam, sebelum atau selepas makan ubat lain. Tetapi sebaiknya makan ubat homeopati terlebih dahulu.

Bila Makan Ubat Homeopati, Penyakit Lagi Keluar, betul tak ?

Tidak benar. Biasanya bila ubat yang diberikan itu tepat, penyakit akan beransur-ansur sembuh. Tetapi dalam sesetangah kes , 1atau 2 kes dalam 100 kes, terdapat juga, gejala penyakit akan bertambah, ini mungkin disebabkan tindak-balas ubat homeopati terhadap individu tersebut masih belum menemui keserasian. Jika ini berlaku, jangan panik, bagi tahu doktor dan mereka akan bagi ubat homeopati yang lebih serasi lagi.

Apakah ubat Homeopati mengandungi steroid ?

Tidak ada satu ubat homeopati yang mengandungi steroid atau dadah. Semua 100 % ubat homeopati adalah berasal dari alam semulajadi seperti herba, bunga-bungaan, dedaunan dan sebagainya.

Ubat Homeopati Baik Untuk Wanita ?

Ya, ubat-ubat homeopati memang sesuai untuk penyakit wanita, kanak-kanak dan juga lelaki.

Apakah kebaikan ubat Homeopati

Homeopati sesuai untuk merawat: Senggugut, Haid tidak teratur, selalu keguguran, haid berpanjangan, mandul, gastrik, gout, rheumatism, stroke, parkinson, resdung, migrin dan sebagainya.

Kebaikan Untuk Kanak-Kanak

Rawatan angin pasang ( hernia atau sarat), lambat bercakap, lambat boleh berjalan, cergas minda, deman kuning, asma kanak-kanak, selalu menagis malam, kembung, tambah selera makan, dll.

Apakah Akupunktur itu sama dengan Homeopati ?

Tidak. Akupunktur adalah perubatan China yang digunakan sebagai rawatan pelengkap atau alternatif kepada homeopati dan lain-lain perubatan. Akupunktur amat baik digunakan untuk menghilangkan kesakitan tanpa ubat. 'Pain Relief Without Drugs' Amat baik untuk penyakit strok, migrin, sakit pinggang, darah tinggi, kencing manis, tersalah urat, sakit urat saraf, dll.


Sumber :: aku122.blogspot
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1st time nur adelia demam,dan beberapa tips aku nak share pasal penjagaan bayi semasa demam.

*ewah..title entry*..heee

1st time nur adelia demam sepanjang 3bulan aku jaga.perasaan aku xyah tanya la kan.


Harini hari ke-6 nur adelia batuk.start hari ke-5 tu,dah start dengaq bunyi kahak..macamana nak tau bunyi kahak?..dia nafas masa tidur bunyi macam kroh2..


3doktor aku jumpa..tapi semua menghampakan..nak tunggu jadi serius baru nak ambik tindakkan.


Maklum la ubat yang hosptal punya xsesuai untuk bayi..buntu aku..sampai la hari ke-5 nur adelia start ada kahak..aku terlintas nak bawa dia p klinik hemeopati.


Sebenarnya,ayah aku dari masa aku pantang,dia dok suh bawa adelia p hemeopati...ayah aku dengan mak sarimah xbagi aku suntik vaksin dekat nur adelia.sebab ayah aku kata najis..hehehe


Tapi aku kan ketegaq..aku kata apa yang ayah aku cakap tue xrelevan..hewhewhew..so aku bawa juga p cucuk.


Ayah aku kata,vaksin tu kuman-kuman yang dilemahkan..huhuhu..


Sampai la tarikh 7.6.2012,aku bawa nur adelia p klinik hemeopati.memang apa yang aku fikir..memang 100% berubah.


Dan lepas nie sorry lerrr nak suntikkan nur adelia dengan vaksin lagi.


Baru aku terpikir,bila lepas cucuk anak xdemam,itu tandanya antibodi anak langsung xbertindak pun fight dengan vaksin tu..sebab tu even di vaksin pun anak still akan kena penyakit..contoh batuk kokol.now vaksin batuk kokol memang disuntik dekat baby..


Haish..lari topik pulak..


Nur adelia start makan ubat hemeopati dekat klinik hemeopati tue..doktor tu yang bagi dan dia ajar cara nak bagi nur adelia makan.ubat hemeopati nie,ubat biji.


Aku dulu kecik-kecik sampai darjah 2,kalau demam memang ayah bagi makan ubat hemeopati nie..kadang tue xpuas makan 2biji..rasa macam nak telan 1botoi..hahahaha...sebab manis,rasa macam gula-gula.


Oleh sebab itu,aku susah demam..along pikah tat semua susah la demam.sebab for ur infomation,ubat hemeopati nie dia akan membantu membina antibodi badan kita.lagi best no drug dalam ubat hemeopati.


dah bagi nur adelia makan,ada 3jenis ubat semuanya..botol pertama makan 1/2jam sekali sampai habis,kalau xlega lagi,makan botol kedua..botol kedua makan sejam sekali sampai habis..xlega lagi,makan botol ketiga..3jam sekali sampai lega..


So now nur adelia baru botol pertama..memang besar perubahan dia..hingus kaw2 keluar sebab ubat tu cairkan kahak.dan nur adelia demam!!


Lega hati bila demam,maybe badan nur adelia tengan fight dengan kuman-kuman yang dilemahkan tue..a.k.a vaksin.


Nur adelia langsung xmau tidoq..merengek ja nak duduk atas aku,dekat apak dia pun dia xmau duduk.

Dari pukul 8malam sampai pukul4pagi,nur adelia merengek.pukul 4pagi baru perasan yang nur adelia demam.


Aku bukak baju dia sampai tinggai pamper ja,aku jelum dengan air.


Tips untuk jaga bayi demam.

1.Bukak/londeh semua pakaian,biar tinggal pampers ja.if orang tua suruh selimut sila jangan ikut ya..sebab akan mudaratkan bayi if kita selimut dia.panas xkeluar..n baby suhu dia cepat naik.takut nanti jadi sawan.


2.Jelum dengan air paip +ais ketui..itu untuk bayi yang panas melampau,sementara nak p hospital jelum dengan air paip+ais dlu..kalau panas biasa-biasa,jelum air paip ja..37.4 adalah demam yang mild..


3.Mandikan bayi.mula dari kaki naik ke atas.bahagian kaki tu bagi lama sikit baru naik ke atas.mula baby memang akan nangis,mandikan ja..sbb dia akan cool down sdiri.

4.Lap n jelum kepala..dan jangan pakaikan baju lagi.

5.Susukan.

6.Tunggu 30min,kalau rasa badan dia dah ok,tempek kool fever y baby punya dan pakaikan baju lubang-lubang ya..


**ini aku praktikkan dekat nur adelia,hasil dari apa yang aku baca,search di google dan paham.


Disaat aku tengah up entry nie,nur adelia tengah tidur,badan dah kembali seperti biasa. :)

Insyallah,2 3hari lagi ok la batuk nur adelia nie.


Tengahari sikit aku update detail pasal klinik hemeopati tu ya.


Dan aku sangat-sangat galakkan ibu-ibu bapak-bapak p bawa anak ke klinik hemeopati kalau anak sakit demam,asma..bayi pra matang y mudah sakit..anak ada kahak n batuk..bawa la..sebab ubat dia xterkandung sebarang jenis dadah.


Kita orang dewasa pun boleh. ^_^.kalau ada yang nak pregnant tapi ada problem pun boleh p klinik hemeopati yang ada di kawasan anda. :).


Tata.


Sharing is caring.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Checklist untuk nur adelia,persediaan untuk umur adelia 6BULAN.

assalamualaikum.. hye peeps.



1. Philip avent combined steamer and blender.


retail price :: RM459.

Steam, flip, blend and serve Nourishing kids with Philips AVENT Combined Steamer and Blender: first steam fruit, vegetables, fish or meat and then simply lift and flip the jar over to blend it, with no transfer of food required! Nutritious meals made easy • Compact design for easy storage • Easy water filling • Steam and flip jar over to blend • Few parts to clean Prepares baby food for every stage of weaning • Also blends meat, fish and pulses • Powerful blending performance • Suitable for sauces and finger food Helps preserve nutrients & texture • Retains cooking liquids • Efficient steam cycle Includes recipes & information on weaning • 12 age-appropriate recipes • Professional advice




 2.Bumbo baby seat.
retail price :: RM200 with tray

Why Bumbo?
The Bumbo is manufactured to the highest safety standards from low-density foam material, which makes it lightweight and portable. It is soft and comfortable for the baby, safe, hygienic and non-toxic. The integral outer skin of the material is durable and easy to clean.

The Bumbo Baby Sitter is versatile and can be used safely and conveniently anywhere on any level surface, and is definitely the extra set of hands you have always been looking for the perfect gift for that special occasion.

The seat does not require any uncomfortable straps or fasteners. It gives a wonderfully new way to ensure maximum interaction and enjoyable communication with your child. Depending upon the individual development of the child, some babies will be able to climb out of the bumbo, so never leave your child unattended. 


Multiple Award Winner:
- iParenting Media Awards 2003 in the USA
- Best New Product 2003 Awards UK
- A Winner of Design Institute Industrial Design Award 2002
- A Winner of Design Institute Engineering Award 2002
- Winner of South African Bureau of Standards (SABS) Chairman's Award for Excellence


Recommended Age: 3 months and up
NOTE: Prevent Falls; Never use on any elevated surface.



3. slow cooker for baby.

harga retail :: RM84
brand panasonic.
paling murah brand morgan.

yang nie untuk masak porigge untuk nur adelia.
bentuk dia pun kecik ja sebab 1.5L
senang nak bawa balik kampung or ke mana-mana.
^_^

4.naforye up up stairs dining chair.

retail price :: RM79


For little ones aged 6 months to 2 years.

The size of the cushion is compact and convenient to carry to anywhere. It is also easy for storage and space saving.
You can use it at any time and any place, without worrying about the availability and cleanliness of the kid’s high chairs outside. You can simply bring it along to anywhere and use it anytime you need.
Inside the cushion cover, it is finished with extra soft foam giving more comfort when your kid sits on it. The cover of the cushion is made of pure cotton; you can take it off for laundry at ease to maintain the cleanliness.
The 3D shape and the safety belt in front can hold your kid on the chair safely and comfortably. It can prevent your kid from slipping down and standing up, so it’s very convenient when feeding the kid. We strongly recommend you to dine with your kid at the dining table to let him/her learn good table manners from young, with the aid of up-up stair dining chair cushion, it makes things easier for you.
FORMALDEHYDE-FREE and AZO-FREE, safe for baby and the environment.




barang -barang dekat atas nie aku akan beli one by one..setiap bulan nak try beli satu barang.sebab husband setiap bulan ada baget untuk nur adelia.
setiap bulan RM100 untuk nur adelia.
tak termasuk pampers semua.

aku pun syukur a;hamdulillah,dah ada income sikit-sikit berniaga collect order nie kan.
duit yang aku dapat tue memang aku spend untuk nur adelia dengan barang rumah sikit-sikit.


bila buat list macamni aku tau mana nak salurkan duit yang ada...
^__^
beli sikit-sikit kan.
nanti adelia dah masuk 6bulan terus boleh guna.


^_^


bye.