14 December 2012

Orang yang fanatik susu badan ni kadang bodoh tak boleh nak agak.(Re-Post)




Poster ni tulis :- bila kita bagi anak kita minum susu formula,kita macam memberi ruang untuk anak kita dapat penyakit yang di senaraikan...

Macam tu juga kalau kita tak bf baby kita..kita akan dapat penyakit macam di senaraikan..


So motif poster ni adalah,kita mesti bf anak kita juga even susu badan xdak..even anak melalak xpuas susu...kita mesti bf juga2!!!!


Company susu formula ni sebenarnya nit jahat..lepa nak bagi anak kita dapat penyakit..kerajaan malaysia pun sekongkol sekali...macam tu juga pakar-pakar permakanan pun sekongkol....


Xgitu motif poster bodoh nie???wakakakakaa...tatutnyeeeeeewwwwwwwwww...kahkahkah


Even poster ni dibuat berdasarkan kajian sekali pun...kenapa xbuat ja poster yang support ibu-ibu yang terpaksa bagi susu formula ke anak????


Dah rasa hebat sangat kenapa x minta kerajaan mansuhkan saja susu formula???...


Ibu-ibu yang fanatik susu badan,pls la bercampur dengan ibu-ibu yang bagi anak susu formula...dengar apa lepa nak explain...bukan ikut kepala sendiri..



Aku memang marah kalau orang rendah-rendahkan susu formula.rendah-rendahkan ibu-ibu yang terpaksa bagi anak lepa susu formula...macam jijik sangat susu formula...sampai kan gelar anak orang yang minum susu formula anak lembu..




Kalau sapa yang join group KIM mesti pernah baca statement kurang ajar manusia yang fanatik susu badan ni tulis..

"Bagi anak susu lembu,nanti anak jadi anak lembu"


So bila aku panggil lepa bodo..memang lepa layak pun.

1.bodo sebab panggil anak orang,anak lembu.


2.bodo sebab riak.






Nak fanatik kata susu badan hampa tu meriah aku ok..tapi tolong jangan bodoh boleh???..jangan nak jahanamkan semangat orang lain boleh??



Semua orang tau yang susu badan tu yang paling baik.tapi ada setengah orang allah bagi nikmat tu sekejap saja.



Memang susu badan tak kering,cuma anak bila menyusu xpuas...menangis lapar..so nak sumbat apa???ayaq kosong????ayaq kopi???ka teh tarik mamak???



Kalau nak fanatik susu badan ampa,jadi cerdik sikit boleh????...cuba letakkan diri sendiri dekat mak bapak yang kena bagi susu formula dekat anak.


Hg ingat mak yang nak bagi susu fm ke anak,xberperang dengan diri sendiri ke????...




Dan tak payah nak jadi tuhan..xyah susah-susah ok????



Penyakit semua mai dengan kuasa dan izin allah...hg susu bdan anak hg sampai dia darjah 5 pun kalau allah dah kata anak hg akan kena cancer..dia kena kena juga....


Allah dah atur setiap orang tu berbeza rezeki dia...why so stupid???benda simple pun susah nak hadam????..sampai jadi bodo kondem ketentuan allah...


Sebab allah tu tau setiap hamba dia ada yang xmampu rasa nikmat susukan anak sampai dua tahun,dia bagi manusia akal untuk buat susu formula....dia bagi cara lain untuk ibu-ibu yang xdapat bf anak...


Otak ada kan???ke sebab fanatik sangat sampai buat otak untuk berjalan???kahkahkah..



So tak payah la buang masa buat poster....nak pro susu badan pun diam-diam sudah...jangan dok kondem orang.jangan dok takutkan orang..


Bodo meh???..susu formula adalah salah satu iktiar terbaik yang mak apak ada untuk bagi anak kenyang, dan bagi zat untuk anak.nak bagi anak cukup kalsium


Oh!Bodo patut xtau...kahkahkah..


Fyi,menyusu badan still boleh pregnant kalau hg tu bodo pasai family planning.


Kalau niat menyusu anak sebab nak kurus..pastu diet...wakakaka...nawaitu cik puan fanatik dah terpesong..hewhewhewhew..

So xyah nak jadi tuhan.
Xpayah kondem fm mum..


Semoga allah tak tarik nikmat yang ampa dok riak iteeewwwwwwwwwwww...doa banyak2 ok lepas solat...mohon allah tak bayar cash...takut pulak kalau kena bagi anak susu fm..sebab susu fm bahaya tau....nanti bagi anak minum kopi ye...kahkahkahkahkah




Oh satu lagi...ibu yang bagi susu formula ni bukan sebab terjebak dengan agenda yahudi..dan bukan juga sebab nak support ekonomi yahudi.lain kali guna otak k nak bagi fakta..jangan guna kepala lutut.


Serius lawak bila ada yang claim bagi susu formula sebab dah termakan apa yang yahudi buat..yahudi cipta susu formula sebab nak pesongkan anak kita..wakakakakaka...lawak..lawak...


Next time cuba buat poster yang cerdik sikit.



Tq.


Safiyyah osman.



P/s :: re-post sebab terdeleted maaaaa..hilang abeh komen.mihmih..

16 comments:

D Yatie said...

saya tengah-tengah malam tadi ada yang buat pasai macam ni jugak. memang angin. angin sangat! pastu pagi ni ada yang menyokong pulak orang tu kata betoi! mang pagi2 jumaat yang indah nih nak buat angin. huhuhu.

http://notadyatie.blogspot.com/2012/12/anak-anak-lembu.html

Anonymous said...

setujuuuuu... bgs2 post ni ptt d tuju pada mereka yg terlalu riak psl BF. kdng d'org sndr xsdr apa yg d'org ckp menyakitkan ati aje. xpyh tnjuk tp syukur dgn pemberian tuhan

Uni said...

Hai, Salam Perkenalan.

Setuju sangat dengan post awak ni, because saya adalah salah seorang ibu yang bagi anak fm. Hanya mampu bf anak sampai 2months je. Kadang2 terguris gak ati bile mommy yang fully bf anak kondem mommy yg bagi anak fm. Tapi lame2 saya jadi kesian kat diorg, hanya kerana terlalu fanatik dgn breast milk, cara diorg berfikir dan berkata2 pun boleh berubah pulak, kondem mommy lain sesuka hati (bukan semua lah perangai macam ni).

Uni recently posted... Anak Tak Makan Sayur, Boleh Ganti Dengan Susu Ke?

Btw, saya dah follow awak. :)

Mommy_Cha said...

ini paling best. dah lama kot carik entry gini, miahahhahahaha! mmg sgt geram okeh dekat some people yg tak paham nape kita bagi anak FM. pastu bila kita explian buat muka *Taik* hoi ko ingat aku kasi susu fm tu kasi najis ke hapa kat anak aku minum?

mmg manusia gini yg suka merendahkan orang lain, kena sepakkk sekali baru sedar diri. semua nih kurniaan allah swt. sekali kalo dia nak tarik nikmat kejap jer dah takde. pastu ko ingat org dulu2 pon kasi bf jer ke sentiasa. huh! non hadooo. sekarang ni jer org sibuk2 nak ber bf ni.

aku pon hangin kat org yg pandang "jijik" ngan FM ni. ko ingat aku nak sgt kasi fm ke anak aku? dah rezki dia utk bf sampai takat tu jer, aku nak buat cena eh?

kdg nyampah nengok ade blogger yg hui hebat giler dok tayang fully bf. tayah tayang-tayang der....
kang aku tayang susu FM aku kang melalak ko nengok kihkihkih!

dah lama cari org tulis post gini. sebab meluat nengok post org nayang susu jer. apa2 pon yang penting kita kasi anak kita makan dengan cara yang halal dari sumber makanan yang baik.

jgn kata lembu tak elok derrr, kalo gi kenuri org masak lembu, kalo aqiqah org buat daging lembu/kambing. takbleh terpisah lah lembu dgn kita yer tak?
pesanan untuk anti FM: pigidahhhhh ko ingat ko hebak??? pikir yang di ATAS lagi MAHA HEBAT!

pisnowar,
momycha

#sori ter emo# kihkihkih
;)

safiyyah osman said...

Mummy cha :: amboih pjg lebar hahahahaa..well said!!

Anonymous said...

Salam

Saya fully bf dan saya sendiri pon xsuka orang yg kondem mommies yg bg fm..bg segelintir yg kondem tu lbh baik kita anggap je mereka pon xcukup ilmu sebagai mana mereka anggap orang bg fm tu xcukup ilmu lg..kalau kita marah2 mereka..saya rasa sama je taraf je nanti..enko kata aku..aku kata enko..sama kan..biar je..and kat group tu mmg saya akui ramai org kondem fm..padahal there is nothing wrong with fm..rezeki masing2..

And pasal poster yg ditepek di atas tu saya rasa itu di tujukan untuk mommies yang SENGAJA bagi anak fm..bukan yg TERPAKSA bagi..poster tu untuk bagi kesedaran bg yg SENGAJA bagi bahawasanya terdapat banyak kebaikan dlm susu ibu yang mereka xtahu..

izwahasnan said...

izwa dah malas nak layan orang macam ni... sebab dia ingat semua orang sama ke... lain orang lain cara dan pemikiran...

Sama ada anak jadi lembu atau tak.. bergantung pada kite mendidik nya...

safiyyah osman said...

Anon :: len kali kna mint org y buat poster ni highlight kata poster ni utk y sja2 bg anak fm..

Tp zaman skang dh susah nk cri mak apak y saja2 bgi anak fm..ada mmg ada..tp susah nk cri...

Selalunya si fanatik susu tetek y slalu start kondem..so ibu2 fm ni ada hal nk bersuara.

Anonymous said...

sokong!sokong!sokong!!
dulu ms peknen, adala sorg blogger ni jd sumber inspirasi sy.infonya psl bf buat sy mmg bersemangat.
tp lepas deliver, takdir sy xmmpu bf baby wpun dah mcm2 berusaha,susu tetap sikit&xcukup.sy redha.
pastu terbaca entri blogger 'idola' ni pasal susu xcukup.rupanya dia ni sgtla anti dgn term 'susu x cukup'.pd dia semua tu alasan mengarut.takde alasan,anti terus2!
siap ckp mcm2 ayat yg mengguris hati ibu bermasalah nk produce susu.kononnya nk bagi info,nk share amal dgn org lain tapi kalau dah bahasa2kan org camtu apa maknanya?
nampak sgt dia lack of info.dia xtau mcm2 penyakit tak nampak dgn mata kasar yg boleh menyumbang punca susu gagal diproduce dan tak boleh dielakkan.eh,mengandung fitrah wanita tapi kenapa ada wanita x mengandung gak tnpa sebab?

yg lg best,bila ada org hentam entri dia,dia delete komen2 tu.

terus sy anti habis2an blogger tu.xsangka rupanya dia sesempit itu.kesian..

lastly,saya SUKA BANGAT ENTRY NI!!

safiyyah osman said...

Anon:: bleh email ke saya x link blog org fanatik tu..nak bca gak hehehe...email link na :).. Hehehe sharing is caring :D

IZXA ULFADH said...

hi saffiyah..
nih kak yg dok emel awk psl ketensionan akk bf ank akk tuh...
bru terbce entri nih dan akk SUKE SGT BACE!
for ur info...alhamdulillah ank akk dh boleh direct feed dr akk. dh sbulan bru pndai..apakah???hahahaha..berkat berperang dgn anak.
hmm..juz nk kongsi juga rasa hati ini...kite tahu apa yg terbaik utk anak kite kannnn.
akk pun kdg2 nyampah dgn org2 yg terlalu riak dgn susu yg diorang ade tuh.
pnh akk terbce komen sorg rakan grup di FB, die nye masalah tnye kengkawan lain nk pakai FM pe yg bgus..sat g ade org reply blk post die tuh..awat..hg xdak susu ka!mcm kurang hajar di situ..sia kak yg post persoalan die tuh.
even akk dh boleh direct feed akk still terpaksa menggunakan FM. anak kite smkin membesar..btol x???
akk mcm xboleh terima org ckp smkin kerap kite kosongkan breast smkin cepat susu terhasil dan banyak..
u noe whut..ank akk nyusu bdn mst lebih dr sjam.sian tgok die dan akk.kdg2 die terlepas dr mulut tuh, mulut die tercari2 lg nipple mcm gaya org xcukup mkn n then menangis xhenti2.bygkanlah dh 2jam netek xcukup mengenyangkan anak akk???maka bila kejadian serupa itu berlaku maka akk terpaksa top up FM juga.bile akk pump amaun nye still sama 3oz jek stelah dipam hmpir sjam..org len pum 15minit dh dpt 9oz...apakah teori kerap kosongkan breast itu menambah susu..oh tdak bg situasi akk....
jd akk bengang juga pd blogger yg sengal memperjuangkan keistimewaan mrk menyusukan anak dgn mudah. cuba mrk berad di tempat akk..masih bf ank tp xboleh mengenyangkan ank...so nk watpe???gilo ko buat poster cm gitu.


safiyyah osman said...

Kak ixza : syukur alhamdulillah kak. :)..hrap baby akak sehat bagai johan!!! Xpa ka campur pun..kita msti la nk y tbaik kan...

Take care akak.cium baby utk saya hehehe:)

Anonymous said...

Assalam safiyyah,

KIM-awal2 join dulu mmg rase byk info dpt tp lama2 rasa mcm..WTF??!
Rasenye kebanyakan yg join & tegar dlm group tu adalah yg fanatik bf kot.
Bukan byk share info abot bf tp byk share n mgumpat mak mentua/fil n ibu2 yg bg fm.haihhh.
Trs sy deactivated acc fb.wahahaha.
Tp awl2 1st month, terbagi jugak fm,skjp! Yes,mmg rase LOSER giler sbb x xclusive bf!
Mereka tak tahu & tak akn tahu betapa sakitnya perasaan utk pilih fm
Melainkan mereka berada di tempat ibu2 yg TERPAKSA bg fm utk ank.


suriati rahman said...

samala mcm sy..hati selalu je terguris ble org tnya tp sy simpan je dlm hati...sedihnya allah je yg tau..sape yg xnak bnda terbaik utk anak2 kan tp org laen x phm...ckp kita nih mcm2 huhu sabar jelah...

suriati rahman said...

sama la mcm sy..selama nih pendam perasaan je ble org2 tnya..tuhan je yg tau betapa sedihnya..sape yg xnak susukn baby dgn susu bdn kan..sabar jelah..sedih sgt..

Faezah Sazali said...

Nk share bole kt fb.bile kits tgk org dgn bangga tnjuk susu Pam.rase sedih pn ada.ntahla rasa cm riak pn ada.sapala x sedih bila bg fm kt ank.da mmg susu x cukup

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016