7 December 2012

Nasi daging vs nasi ayam.

Waaa..mampu nak puji masakan sendiri macam aku?kahkahkah..


Aku kalau husband keja shift malam,memang aku rajin nak masak untuk dia bawa bekal dan dapat jimat.


Bila jimat..boleh p jalan-jalan..boleh shopping..haha



Nasi daging ni resepi dari blog kak haslina a.k.a isteri en.khai.



Aku wasap sehari awal tanya pasal nasi daging ni...sapa nak resepi p ambik dekat blog kak haslina,blog beliau ada dekat sidebar.



Ni kira resepi kedua aku tiru..sebelum ni aku buat mee udang ka mee rebus ntah..sedap juga..



Nasi daging resepi kak ina memang sedap gila.tambah ayaq asam.cuma ayaq asam aku xpedas mana sebab eli gastrik.1st time aku makan ayaq asam buh kurma..sedap gila kot...


Resepi aku tiru sebijik-bijik..cuma nasi tu aku xbuh tomato puree pun...yang lain memang sejibik aku tiru.



Aku xsabaq nak balik kg nak makan kak haslina masak..masa hari raya ritu xdan nak singgah...




Aku rajin lebih,so aku buat sambal kari daging.sambal kari daging ni rekaan sendiri ..hehe..eli kata menjadi..kihkihkih..




Daging ni aku ikut macam kak ina buat,rebus dulu sebab nak ambik air rebusan daging,pastu masak pula sekali dengan nasi,pastu baru potong untuk cicah ayaq asam.





Ayaq asam yang sedap tapi kurang pedas.kalau pedas lagi terbaik aku rasa..tapi sedap.rasa xtau nak abaq sebab 1st time aku makan ayaq asam buh kurma.





Acar timun..simple mimple...pejam mata boleh buat..haaha..nak sedap,timun tu potong nipis-nipis.





Sambal kari daging.terjadi sebab aku buat pala..hahaa..buat macam sambal biasa...tapi bfore tumis cabai..tumis bawang sampai naik bau pastu tumis plak kari daging yang kita bancuh dengan air sikit..api kecik ja tunggu n kacau sampai serbuk kari tu pecah minyak...baru masuk cabai...minyak kena lebih ye...masak cabai dengan kari tadi n bawang tumis tu,masuk 2-3cawan air rebusan..masuk daging yang dah di potong tu..biaq ja sampai ayaq tinggai sikit...api sampai kesudah mesti kecik...dekat nak tutup api masuk tomato belah 4 or 8..siap!jangan lupa buh garam gula..kalau jeneh buh ajinamoto buh aji xyah buh gula dah.aku masak xbuh aji so ganti dengan gula..



Simple!..senang ja..itu cerita hari lain...


Esok tu pulak,aku buat nasi ayam.. :)..untuk husband bawa p tempat keja juga...


Nasi ayam memang selalu aku buat dah.resepi pun ada..xcaya try google "nasi ayam safiyyah osman"..mesti naik tempat 1st hahahaa..


Nasi ayam ni rasa macam qenyah kalau 1st time buat..tapi kalau 3 4 kali buat xrasa qenyah...hehe





Ayam nampak macam hitam bebeno..tapi rasa xhangit pun..effect ja lebih hahaha




Ayam lepas goreng,biaq sat pastu ketuk dengan lesung batu..ala-ala dekat kedai..





Sayur mayur...





Kuah kicap bekas perapan ayam.masak sat atas api bagi likat-likat..campur cabai blend..siap! Aku cabai merah kecik xda..tu yang campur cabai blend sekali kicap..




Nasi kuning.nak bagi kuning buh serbuk kunyit ja...hehe..maka akan kuning la nasi anda..





Selamat memasak!!!! :)


Safiyyah osman.

No comments:

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016