2 December 2012

Mommy,Tolong la beli toiletries yang PARABEN FREE pada bayi anda.PARABEN sangat bahaya pada bayi.

assalamualaikum..





Produk apa yang PARABEN FREE???...
Apa itu PARABEN???
Paraben adalah sejenis bahan sintetik pengawet yang digunakan dalam makanan, farmaseutikal, kosmetik dan produk penjagaan peribadi seperti deodorant, pembersih muka, gel mandian, pelembab dan syampu. Paraben membantu produk-produk tersebut tahan lama; tetapi, paraben boleh memasuki sistem badan kita melalui kulit apabila kita menggunakan produk tersebut.


Kesan pada bayi?
Baligh Lebih Awal. (Early Puberty)
Kebolehan paraben meniru hormon lain menyukarkan sistem endokrin berfungsi sempurna.


Maka akan menyebabkan kanak-kanak perempuan boleh baligh lebih awal contohnya seawal lapan tahun. Para pengkaji paraben mendapati bahawa, pembesaran buah zakar dan buah dada kepada kanak-kanak lelaki juga boleh berpunca daripada paraben.


Cuba check balik selamat ka dak produk mandian baby kita???


Aku sebetulnya baru sedar pasal bahaya paraben nie...yala baru anak satu,aku ni baru dok merangkak lagi nak bagi yang terbaik untuk anak.Bila ada yang bagitau,aku terus google lebih info.cari produk mana yang paraben free...tapi masyallah susah nak jumpa.nak beli yang organik pun payah mak cari..


Aku umur adelia masuk 3m,baru aku start guna sabun,syampoo,losyen...sebab apa..sebab aku xyakin nak guna.sebab tau ada bahan kimia.Now aku guna memang jarang sekali,memang adelia mandi kadang xbersabun...sebab aku rasa macam tu lagi selamat.


Aku rasa setiap bayi yang bawah 1tahun ni kulit pun agak sensitif sebab yala kulit muda..baru nak biasa dengan enviroment yang berhabuk,berdebu..Sat-sat naik ruam,sat-sat merah celah-celah pelipat..Sama macam adelia..ruam,merah-merah on off..


Tapi dah rezeki adelia,tetiba aku dapat email dari pihak PIGEON, Natalie offer untuk aku cuba produk terbaru pigeon.


PIGEON SAKURA BABY TOILETRIES.

Produk yang memang aku cari-cari.syukur alhamdulillah.


Pigeon sakura baby toiletries nie adalah produk yang PARABEN FREE!, dan sesuai untuk KULIT SENSITIF.
Produk berasaskan sakura ni memang direka khas untuk baby yang kulit sensitif.


Memang wajib beli.so ibu-ibu meh la kita tukar produk mandian baby kita...


Set yang natalie hantar ke aku,adalah set lengkap.

1. 1botol wash 2in1 (available 200ml,500ml,900ml-refill-,1L)
2. 1botol baby oil(available 200ml)
3. 1botol shampoo(available 200ml,500ml,900ml-refill-,1L)
4. 1botol milky lotion (available 200ml,500ml)
5. 1botol baby powder (available 200g,500g)




Botol wash 2in1 ni aku guna untuk mandikan adelia,dan produk yang aku guna tu memang ada paraben..


Wash 2in1 ni memang xpedih mata.bila tuang ja atas tangan memang tak rasa macam panas,perasan x setengah gel mandian baby bila tuang atas tangan ada rasa macam ada panas..ke xperasan??..Aku kan paranoid,so memang terlebih alert la..uhuhu


So far dekat 2minggu guna,aku puas hati..hari-hari adelia mandi bersabun sebab aku dah yakin.yakin yang produk mandian adelia paraben free..



Lepas mandi,aku lumur milky lotion,lotion ni yang best dia xmelekit-lekit..soft ja tekstur dia..so picit keluar sikit pun dah ok..wangggggggiiiiiiiiiii...Aku sekarang memang tengah ciwi,memang keja dok sapu loysen ja lepas bagi adelia mandi...

nampak perbezaan??
bila settle sapu dekat badan adelia,tangan kita dan-dan tue rasa kering n soft sekali..
kira xrasa macam melekit.
i like!
dah la wangi..
bau macam lovely lace..
hahaha
memang dia punya wangi tue wangi sedap..
nanti beli boleh try demo macam aku..
tengok betoi tak betoi apa aku cerita..
huhu


now memang rasa seronok sangat sebab dapat produk yang kita tau selamat.so boleh guna tanpa was-was.dan kita tau yang baby kita selamat.



Baby oil,aku akan sapu masa nak tidur,kalau lepas mandi aku jarang sapu sebab adelia kalut nak pusing badan nak main..


Baby oil ni pun kira akan jadi feberet aku..aku letak juga atas kepala adelia..kan rambut slow tumbuh..sapu gak la sikit.lagi pun minyak ni xpanas.dekat kepala aku titik setitik ja..pastu lumur satu tangan baru p pedap2 dekat kepala adelia.


Masa mula sapu aku asyik-asyik pegang kepala adelia..takut panas ka apa..tapi ok..kepala normal macam biasa.so 3hari sekali aku akan sapu atas rambut dia.


Sebelum ni aku guna minyak kelapa dara,sapu atas kepala..tapi semut gatai hat kecik-kecik tu dok mai hurung..baby oil ni so far xmenarik minat semut pun..



Shampoo aku guna seminggu sekali.shampoo dia nak kata wangi,wangi..tapi xkuat sangat..just nice.bau macam lovely lace..bau lembuttttttttttttttttttttttt gitu..


Bila shampoo kepala adelia yang aku perasan,rambut dia xnampak kering macam aku pakai produk yang ada paraben..Kira rambut jadi soft ja..tak nampak kering sangat.memang nampak beza produk yang ada paraben dengan produk yang paraben free..



Baby powder aku letak waktu siang dan malam.tapi letak ada la tahan sejam,adelia golek-golek dah hilang..hahahhahaa
Aku kalau bagi anak pakai baby powder,aku xbodo p ketuk keluar bedak depan muka anak.Sebab apa??..bila nama baby powder,zarah-zarah bedak tu..akan masuk dalam hidung anak..not good ok...



So caranya,aku masuk bilik ,ketuk atas tapak tangan,aku p dapur,letak ayaq sikit bagi jadi ala-ala bedak sejuk..Baru la aku tempek dekat muka adelia.so jadi la ala-ala bedak selepung.

Tapi i like!!bedak sakura ni bau wangi tapi xsemerbak..tapi still ada bau..bau yang xkuat..soft ja..sedap..memang aku suka.

memang semua produk sakura nie bau dia lembut..
memang bau ala-ala lovely lace.
style bau sedap dan lembut...


So pada aku memang aku bagi 10/10.


Dengan PARABEN FREE.
Dengan SULPHATES FREE.
Dengan formula yang direka khas untuk bayi yang kulit sensitif.
Dengan extrak dari pure sakura.
Dengan bebas dari bahan pewarna.
Dengan PH balance.
Dengan tidak memedihkan mata.
Dengan tekstur yang lembut pada kulit.



So apa tunggu lagi???cepat grab dan bertukarlah pada produk yang bebas PARABEN.Aku harap membantu sedikit sebanyak.Semoga kita sama-sama dapat manfaat dari produk ni..


Aku mohon ramai-ramai lah share entry ini,sebab aku tau still ramai lagi yang tak tau bahaya paraben pada anak lepa..Pada akak lia dan kak fairus terima kasih sebab bagitau pasal paraben.


Dan aku sure ramai yang masih tercari-cari produk mana yang bebas dari paraben.
Mohon share.sebab tak ada siapa yang rugi bila sebarkan ilmu.
Semoga anak -anak kita sentiasa dalam keadaan sehat.amin.

selamat mencuba!!!
Safiyyah osman.





Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016