19 December 2012

Bottle cleanser untuk anak yang PARABEN FREE..

Semenjak dah terdedah dengan bahaya paraben,aku sekarang memang port gila-gila pasal produk untuk adelia.



Memula dulu start adelia guna botol,aku guna brand pureen,kalau check ingredent pencuci botol pureen tu memang nampak terang-terang perkataan paraben.


Paraben ni fungsi dia untuk buat produk tu tahan lama...tapi kesan jangka panjang pada anak kita ,dia akan jejaskan hormon..lebih kurang gitu la..nak tau lebih laniut pasal bahaya paraben google ok..



Lepas aku tau produk pureen ada paraben,aku tukar ke produk pigeon.



Produk pigeon paraben free,extrak dari buah dan sayur kalau xsilap..100% selamat ok.


Tapi harga,agak mahal sikit.benda bagus memang mahal..kan?..dua botol dekat RM50,kalau sebotol dekat RM40 tak silap..tapi botol paling besar..





Aku guna dalam 6botol...ni la botol pigeon...produk ni best sebab bau dia xkuat..orang kata bau xtengik...kira bau ok la..xda perisa..aku xsure dia ada perasa ka apa..tapi aku pilih yang natural..



Bagi aku memang ok la..cuma harga la xtahan...dua botol kadang xsampai sebulan...



Pastu aku try pulak pencuci botol brand bumble bee..betoi ka eja?..cleanser ni pun jenis liquid..harga murah dalam rm25-28 xsilap..yang penting paraben free.guna cuka buah/ekstrak dari buah..


Tapi yang tak best,bau dia kuat..melekat dekat botol..bau kasaq...eli memang xberapa suka..dia suka brand pigeon lagi...





Tapi tu la murah...botoi besaq sama macam pigeon...aku baru guna satu botol..xhabis lagi pun..ni dah ada dekat kampung..memang xguna la..sebab xleh nak bawa balik haritu...


So dua produk ni ja yang aku pernah try dan paraben free..if dapat cari yang organic lagi bagus.



Brand organic yang aku tau harga berpatutan adalah brand BUDS...insyallah habis yang bumble bee ni aku nak try yang brand BUDS pulak..


Nanti aku share ok.


Mana yang mampu beli bottle cleanser yang mahal..beli..kalau xmampu kita beli yang sepadan dengan kita..yang penting kita tau selamat untuk anak.. :)



Harap membantu sedikit sebanyak..


Oh lagi satu,brand auturzm ka apa ntah ,xtau ejaan betui dia..paraben free juga..try tengok kot2 harga murah lagi dari pigeon dengan bumblee bee..



If tanya pendapat aku mana yang lagi ok dari pigeon or bumblee bee..aku vote pigeon.sebab dia xtinggalkan bau pada botol.kira bila siap basuh bau botoi memang xda bau langsung sabun..lagi menambahkan rasa lega..sebab bau- bauan ni kadang ada sangkut dengan alkohol..itu apa yang aku set dekat otak la..kalau salah gitau ye..


Bye.






Safiyyah osman.

11 comments:

luvDriGhtOne said...

sis,autumz pn paraben free.hrge 500ml=rm15..bau xkuat.aritu my sis bli yg pureen mmg bau kuat..thanx 4 d info..

safiyyah osman said...

Luv :: tq :D ...murah la...tq yeee... :)

che_puang hafiza said...

piyah try beli basic-H from shakelee.
organik.
boleh cuci sayoq, botoi, buah, baju adelia pun buleh.

kalau demam panas pun boleh pakai basic-H tu untuk kurangkan panas, sebab dia tarik heat tu, kalau tak salah.

boleh contact ejen shakelee berdekatan.
hehe =)

harga mahai sikit, tapi pada laa..
nak pakai setitik ja tiap kali guna.
gila jimat!

pet9 said...

Just nak share. Akak pakai Babylove- Bottle Organic Cleanser. Best sangat sebab takde bau and cuci bersih. dia macam air je tak likat. boleh basuh sayur dengan ni sekali...kalau beli botol besar refill tu dalam RM 30 something boleh tahan sebulan.

features:
100% Natural Organic Extracts

- 100% Baby Safe if Ingested

- 100% Eco Safe and Antibacterial

- 0% Petrolchemicals

- All Natural Ingredient Organic Cleanser totally Safe if ingested. Certified by USA National Food Laboratory (NFL/FDA)

- Anti-Bacteria and Anti-Toxin Deposits. Tested by SGS to kill E Coli and Staphylococcus in 1 minute

- Powerful Milk Fats and Stains Removal yet Gentle on Skin

- Eco safe, Non-Artificial Flavour, Fragrance and Colour Pigmentation

Mimy Hamid said...

akak baru tukar jenis cosway...yang eco save organic...mmmg mantop la..just drop 1 -2 titik hilang sisa...bye bye pureen

Uni said...

Saya guna Anakku Liquid Cleanser. Tak perasan pulak ada paraben ke tak. Balik nak kene cek ni.

Uni recently posted...

Ma Kasih Mama, Ma Kasih Abah

ctmah said...

alamak..tak tau pulak..huhu!last time memborong kt pureen warehouse sales, tp beli 2 aje.btw, thanks 4 the info

Mummy Damia said...

tq for the info... izwa dah terbeli 4 peket clencer pureen.. macam mane... tak pe ini mungkin izwa akan bagi kat mmber je lah sedekah kan... atau guna untuk basuh pinggan...

safiyyah osman said...

Tq kakak-kakak y share pasal produk pencuci botol yang organic...nak belllliiiiii..

amy said...

Sis, saya pakai yg ni

http://www.onebabyworld.com/baby-organix-baby-feeding-bottle-wash-800-ml-p-832.html

Anonymous said...

Selain paraben, sulphate based products pun x elok... Selalunya ada dlm shampoo and sabun mandi. Tujuannya utk bg byk buih. Sbb mind set kebykan org, xd buih x bersih. Sdgkn sbnrnya yg byk buih tu la x bagus...

Missjue

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016