7 November 2012

Perancang keluarga yang paling menakutkan adalah merancang secara natural a.k.a pancut luar.

Sapa setuju???
Bagi aku perancang secara semulajadi ni la paling menakutkan.


Dekat otak set xmau prenant,sekali terbabas...haaaa..mati!


So kena rancang betul-betul.aku pun gabra tiap kali tunggu period mai..takut terlekat.yala kadang2 kan terbabas juga..


Nak cucuk,nak pasang iud,nak buh implan..xsanggup sebab aku xmau gemuk.


Sebab apa gemuk?..sebab air jadi banyak dalam badan..sebab tu gemuk...


Aku sekarang memang betul-betul alert pasal date mana yang aku subur date mana yang aku xsubur...


Kalau xsubur tu kira on la..boleh nak buh dalam...tapi husband aku pun dah mind set sama macam aku..so dia rela lepas dekat luar ja.


Selamat.


Tapi taqa nak rela tu,aku ugut la sikit hehehhe...pastu bila p check up,nurse pun dok pesan suruh gap atleast 2tahun..nurse explain pasepa kena gap 2tahun..so sendiri hadam la kan..


Penting kena tunggu atleast dua tahun sebab masa bersalin kita hilang banyak darah..so 2tahun tu cycle darah kita tu dan la recover.so boleh la support baby baru kan.


Setengah orang kata,alaaaa..rezeki allah nak bagi...memang rezeki allah bagi..

Tapi kalau hg betui2 plan...macamana nak lekat????...mustahil la kan..melainkan hg plan men2...memang lekat la..

Sama macam konsep usaha la..hg usaha untuk jayakan planning hg..allah akan tolong la..kalau hg men2 ..xusaha untuk capai apa yang hg planning memang hg mendapat la..pastu menyesal kata xready la apa..macamano???


Kena set betui2...yala kalau lekat..pastu hati dok xmau dekat baby..kesian la..xadil la untuk bany dalam perut..


Nak planning cara natural memang kena struggle..kena tau date yang kita subur..date yang xsubur...


Pesan dekat husband,nak pancut..pancut luar..kalau rasa nak jaga anak pancut dalam..hahhahaa


Laki pun kena sehati sejiwa la dengan bini..jangan tau syok batang sediri...rasa macam xtau apa effect bini pregnant rapat-rapat..sila p google..baca n hadam..


Meh la sama-sama kita menjayakan planning kita innniieeewwww..haaahhaa..


Aku so far alhamdulillah.berjaya lagi. Setakat ni.kedepan-kedepan ni xtau lagi...tapi aku akan usaha sampai berjaya la..sampai betul-betul gap 2-3-5tahun..


Aku plan nak anak 2-3orang ja..pastu cukup korum..aku dah plan nk buat apa pada diri sendiri.


So semoga dipermudahkan.


Tips nak elak pregnant kalau amalkan cara natural.


1.lepas bersama,terus bangun dan p basuh.hold dulu sat cium2 kasih sayang or cium2 terima kasih.


2.sabun/ cuci dengan pembersih miss V.masa basuh tu sila bertinggung dan berdehem sedikit.bagi sisa keluar.


3.makan jamu maktok,pada yang beli.sebab jamu maktok ni dia akan kecutkan rahim.


4.sentiasa alert dengan tarikh subur anda.kalau period 28hari,hari ke 12-13,14 tu hari subur....so elakkan..


Itu saja.


Bye.

No comments:

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016