28 November 2012

Bandung hari ke-2

assalamualaikum..


hari kedua dekat bandung.aku bangun pagi semangat ja..hahhaha...bangun awal sebab nak breakfast n dah janji dengan pak supir pukul 8.30pagi.mandi segala,masak makanan adelia siap-siap terus keluar breakfast.


menu breakfast tak meriah mana.ada mee goreng,nasi lemak,ayam masak hitam dengan sayur.lepas tue ada buah sikit,roti bakar dengan telur yang di masak depan mata.hahaha


kami laki bini makan mee goreng dengan nasi lemak.

ni husband punya..



ni aku punya.


ini kopok free..



settle breakfast cab dah tunggu dekat luar.
kami hire cab semalam..
cab yang murah dan xcekik darah tue.
namanya pak wahid.
baik.
friendly gitu.

semalam masa balik dari rumah mode ke hotel 
pak wahid cas
20ribu ruppiah saja.
dalm RM6.7 gitu..


so nak p ke pasar baru dia ambik 40ribu ruppiah saja.
dia nak tunggu tapi kami xbagi..
sebab ingatkan nak habiskan masa lama dekat pasar baru..
padahal kami dok pasar baru dari pukul 9pagi sampai pukul 11pagi gitu ja..
rugi ok xsuruh pak wahid tunggu.
sebab kalau kira ikut jam jadi murah balik.


kami tawaf setiap lantai pasar baru.
pasar baru nie ala-ala kenanga dengan gm jala..
tempat borong barang.
bangunan pun lebih kurang.

harga????
harga lebih murah dari malaysia.
tapi masyallah nak tawaq sikit punya payah...
yang lepa tau dok ulang cakap
"orang malaysia kaya-kaya.."
-.-'

aku nie siap cakap kedah pun lepa leh tau kata malaysia..
kahkahkahkah

aku mai pasar baru nie cukup syarat ja.
aku xda baget pun sebenarnya..
tapi singgah juga la nak tengok..

zana ada pesan telekung.
so cari telekung.

aku beli 3pasang telekung.
satu untuk mama,satu untuk adik n satu untuk kak wani..
kak wani punya aku beli hat paling mahal..
sebab kak wani nak buat hantaran.

telekung ada macam-macam jenis,dari hat cotton,separa cotton,n kain silk kot tak silap..
bunga corak macam-macam jenis.
starting harga dari RM35-100++
dekat blog mana ntah aku baca kata telekung rm8..haram bohong!hahaha

telekung kak wani aku beli yang kain dia full bunga..
260ribu ruppiah.
lebih kurang RM87 duit malaysia.

telekung adik dengan mama harga dalam 120ribu ruppiah.
hat nie kain jenis sejuk n bunga merawang belambak juga.
aku xada beli cendarahati ke orang pun..sapa nak, bagi duit aku belli..kakakaka
xbagi nan ado..



dah settle telekung aku p cari kain ela hat ada bunga tabur atas kain tue..
hat nie murah.
4meter siap selendang RM30 sajo.
100ribu ruppiah.

aku beli 2pasang ja.
untuk aku satu.
untuk kakak aku satu.
habuan hadiah birthday dia.

pastu jalan-jalan la p tengok barang lain..
ada la yang aku berkenan.
seluar palazo tribal dua pasang aku rembat..
harga sama macam di malaysia.
tension tau dak..
ahahah
minta kurang xdapat..
dia bagi aku 130ribu ruppiah..
rm43 inggit selai..
rembat dua pasang..

pastu beli baju sekali skirt selai.
130ribu ruppiah juga..

pastu beli seluar skinny hat bunga-bunga tue..
sama juga harga 
130ribu ruppiah.

itu jala yang aku beli pun dekat pasar baru.
barang adelia nan ado.
sebab xberkenan.

beg hat fake-fake..
memang belambak..
tapi qualiti ayam jala..
50ribu ruppiah dah boleh dapat.
aku tak beli pun sebab qualiti xcantik.



dekat pasar baru nie yang tak bestnya ada budak-budak hat minta sedekah..
kesian..
ada yang tarik-tarik baju aku minta duit..
tarik baju eli minta duit..
kesiannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..

tapi tu la..
kalau kita bagi sakgi mudarat kita balik..
takut nak bagi...

macam dalam pasar baru,ada hat dok mai juai keychain la..
fridge magnet la..
paksa-paksa..
aku nie tak laqat nak sengih..
tolak cara baik..
kesian.
kadang sampai depan muka mai tunjuk barang lepa..
hahaha

nak kata rimas tue..rimas gak..
tapi buat cool jala..



pukul 11pagi dah settle dekat pasar baru.
call la pak wahid nie..
sekali dia xangkat!!!


depan pasar baru.


dah tu terpaksa la aku tahan teksi lain..
dekat pasar baru ni senang ja dapat teksi.
aku suruh eli tunggu dengan adelia dekat koridor pasar baru tue,
aku turun p tahan teksi.

dah dapat kalut ja panggil lepa turun..
hehehe..

teksi ni pun stock kapak.
padahai dekat ja pun jln riau tue..
dia cas 60ribu ruppiah...
siot betoi..
bagitau pak wahid dia gelak ja..
haahhaa

tu la sapa suruh xbagi dia tunggu...
maka kami pun ke jalan riau.


dekat jalan riau nie pun banyak FO.
kami singgah dekat FO secret dulu.



sampai secret terus serbu.
aku xbaget nak beli apa pun..

cuma mai nak cari baju untuk abg chik ja..
FO secret nie bagi aku baju dia lawa-lawa dari FO rumah mode.
tapi xuptodate sangat..
tapi bolehhhhh la..
cantik-cantik baju dia..
branded juga..
aku ada berkenan baju longsleeve..
lawaaaaaaaaaaaaaaaa sangat..
rasa menyesai tak ambik..

lagi satu,dekat sini handbag prada,guess semua uptodate n koleksi 2012 punya.
aku berkenan beg prada ..
harga 1juta 65ribu ruppiah..
duit kita lebih kurang RM400..
cantiiiiiikkkk wei..
ini lerrrr beg hat aku minat ittteeeewwwwww...menyesai betoi xmai FO secret nie awai-awai..
lawa wei..
memula ingat 165ribu ruppiah..
sekali tengok betoi-betoi 1juta 65ribu ruppiah..
demmmiiittt!
sapa nak p bandunghabaq kat cek na...
nak pesan beg nie...





snap gambar luuuu...
hehee

masa kami sampai tak ramai langsung orang dalam FO nie..
bestttt ja round-round tengok barang.


tengah tunggu adelia memerut..
hehehe
adelia lani berak busuk gila..
ahahahahaha
:p


tau dak apa yang best dekat jalan riau nie???
pada sapa yang minat kasut fitflop
ha dekat jalan riau nie la syurga kasut fitflop tak ori..
ahahahahaha
tapi gred ayam jala..
tapi still cantik..

tapi kasut fitflop untuk lelaki nan ado..
untuk perempuan sajo..
harga???
harga RM60+++
ikut pada design.


aku beli 2pasang.
tapi bukan untuk aku...
untuk hazana.
dia pesan.


nie baru suku kedai aku snap..
kedai dia besaq..
kiri kanan ada kasut dok gantung..
kedai nie betul-betul depan FO secret.
seberang jalan.
lintas jalan sampaiiiiiiiiiiii...


dah beli kasut fitflop,
terus cari kedai makan.
FO dekast jalan riau nie sebelah-sebelah ja..
dekat-dekat.
jalan kaki ja..


kami singgah makan dekat 
kedai masakan sunda.
banyak lauk terhidang depan mata.
tapi xsemua aku tengok,aku lalu nak makan..
ahaahha

sebab nampak macam pelik.
hahaha

kedai nie smart.
lain dari yang lain.

warung misbar.
masakkan sunda.
memula ingat masakan padang.



harga irit tue maksud dia harga murah kot..
memang hati bahagia..
sebab staff dia bagus-bagus.
tak kira lelaki perempuan.
sangat-sangat terbaik servis lepa.
layan kita macam raja.



nampak??
dia pasang movie ..
movie zaman dulu-dulu...
ala-ala panggung wayang dulu-dulu..



star-star lepa zaman dulu..
macam kita ada p.ramlee..
lepa pun ada..
hehehe



dalam kedai punya deco..
dia tampal poster-poster lama..
cantik n unik.


makanan yang aku ambil.
eli pun ambil yang sama.

hat nie ja yang aku tengok,aku lalu nak makan.
hat len nampak pelik-pelik..
ahahhaa

sambal belacan pelam tu paling terbaik!!!
sedap masyallah!!!
aku siap tambah-tambah nasi..
ahahahaha
habeh diet aku..


sambal ikan bilis kacang tue pun sedap.
ayam goreng tue biasa-biasa ja.

nak ambik sayuq..
tapi xada yang berkenan.
sebab lepa masak style pelik..
hehhe

makan memang murah gila..

aku siap tambah nasi sepinggan belambak..
sepiring sambal pelam pun belambak..
ayaq untuk dua orang..
nasi lauk hat sama dengan eli..
baru harga dalam RM12 gitu...


sedap pulak tue..


dah settle makan.
kami singgah FO summit.
before tue singgah FO tas dan sepatu ka apa nama ntah..
dalam tue handbag dengan kasut ja..
xada yang aku berkenan pun..

so terus ke summit.

dalam FO nie baju biasa -biasa ja..
harga pun so-so ja..
baju budak ja better sikit dekat sini..

lepa siap pasang laju spoon dengan siti nurhaliza tue..
siap pakat dok nyanyi ramai-ramai lagi..
kembang ai tau...

dekat FO ni aku rembat seluar dekat adelia sehelai..
harga dalam RM30 kot tak silap..
pastu beli romper chelsea..
RM5..kalau dekat malaysia mau RM20..


dah bayar,kami lepak luar tunggu pak wahid mai ambik..
dia boleh xangkat call aku masa aku kol suruh ambik dekat pasar baru tu..sebab dia terlena..
ahahaha
pak wahid..pak wahid..


sementara tunggu pak wahid,kami lepak dekat ruang menunggu dekat depan tue...
aku suka orang indon dekat sana..
sebab lepa friendly..
baik-baik...

adelia dok buat manja dengan guard FO SUMMIT ni..
hahahahaha
terlentok-lentok lagi..

aku sembang dengan pak guard dua orang nie..
walaupun masing-masing cuba nak paham cakap masing-masing..
ahahhaa
aku cakap kedah..
lepa cakap indon..
hewhewhewhew


lama aku sembang..
macam-macam aku tanya..

lepa pun ada tanya aku..

"main di jakarta sama main dibandung mana lagi nyaman.."

lebih kurang macam tue la soalan lepa..

aku buah mula dapat tangkap 

:ha??main??"

hahahahahaahahahhaahhahhaa...otak dan2 hijau biru..
ahahaha

lepa ulang soalan yang sama dekat 3kali..
wakakaka..

last baru aku paham..
maksud lepa ..
mana lagi seronok..
bandung ka jakarta...

so aku pun kata...
jakarta aku xpenah lagi p..
nie kira 1st time dekat bandung..

pastu terus mamat hat rambut pacak tue blah..
maybe dia tension kot nak cakap dengan aku..
ahahahaha

aku continue sembang dengan guard hat xdak rambut nie..
dah la muka dia iras lec poli aku..
en.najib..
ahahaha


aku tanya dia macam-macam..

anak berapa..
kampung dekat mana...
anak umuq berapa..
gaji berapa..
dekat indon ada perompak peragut ka dak...

hahahahahaha.. 
-.-"


dia pun layan...
dia ada anak 3orang..
2perempuan
1laki..
anak paling besaq umur 13tahun..
gaji dia sikit ja dia kata..
sebulan kerja 9am-9pm 1juta ruppiah ja..
sama dengan RM300 ringgit ja kalau duit malaysia.
sikit kan???


pasai peragut perompak..
dekat indon pun ada...
dia siap tunjuk dekat aku ATM dekat FO tue kena kopek..
hahaha..
siap pesan dekat aku..
kata kalau jalan,beg kena jaga..
kadang orang naik moto tu ragut..
kadang siap potong tali beg lagi..


pastu aku tanya pasai ayam...
pasepa ayam lepa kecik..
ahahahha
aku makan xpuas..
wakaka..

dia pun cerita la..
ayam kecik sebab lepa biasanya sembelih ayam muda remaja..
xtunggu besaq macam ayam kita..
sebab tue kecik n tak ada isi..
tapi bagi lepa ayam muda remaja tue la yang sedap...

dia pun dok kata orang malaysia kaya...
aku tak laqat nak abaq kata aku orang biasa-biasa..
nak mai bandung nie pun kena simpan duit..
hehehe
kalau tak simpan,xdapat la nak jejak kaki sampai bandung..


lama sembang..
pastu pak wahid pun sampai..


masa nak naik teksi pak wahid,ada orang buta lelaki tua umur dalam 70an dengan budak perempuan mai ketuk cermin minta sedekah.
hat nie aku dengan eli kalah...
kesssssssssssssssssiiiannnn...

kami bagi juga.
memang kalah habeh la..
sedih la bila ingat balik..
selamat kami bagi..
kalau tak..
dok teringat ja..
sebab kesian..


dari jalan riau p hotel pak wahid cas 30ribu ruppiah ja xsilap aku..
ka 40 tak tau..
lupa dah..
tapi murah la..


sampai hotel,niat nak rehat dulu..
lepas tue nak p jalan dago pulak..
kami sampai hotel dalam pukul 3petang..
ingat dalam pukul 7 gitu nak keluar balik..
dah pesan dekat pak wahid suruh tunggu kami kol..

sekali masa nak kol,pak wahid ada customer..
customer dia ajak dia p kampung mana ntah..
luar dari bandung..

xpa la,rezeki pak wahid..
last kami just round area hotel ja..
lagi pun hujan..
malas nak p jalan dago dah...

kami p beli ole-ole..
kerepek..
depan hotel ja kedai ole-ole tue..

pastu jalan kaki p gerai bakso yang orang ole-ole tue rekemen..
jauh la juga jalan kaki..
tapi gamble..
haahaha

kedai bakso semar.
ada dua kedai nama sama..
satu bakdo semar..
satu lagi bakso semar 2..

kedai memang ayam gila..
kedai bakso semar 2 tue ja yang better..

tapi kami dah sampai..
tak kan nak blah..
so duduk la juga...

kedai ayam ja..
tapi ramai orang sampai keluar..


eli punya...


aku punya..
seddddddddddddddddddaaaaaaaappp


aku makan air es melon..
sedap wei..
dia macam ais blended tembikai kuning ka putih tue..
sedap..

total makan dekat sini tak sampai RM10 pun..
punya murah.

masa kami tengah makan,ada mamat nie merokok..
eli sudah makan,eli terus ambik adelia bawa keluar..
sebab asap rokok kan..

pastu eli tengok mamat tu dah nak habis terus eli bawa masuk adelia..
n mamat tu nampak ja eli masuk terus padam rokok..
aku tak perasan pun..eli yang cerita..
pastu eli nak duduk,mamat tue minta maaf sebab merokok..
huhhuuhu

punya sopan la..
bagus tak bagus ..
kalau orang malaysia..
haraaammmm la nak minta maaf..
lagi dok sembuq ada..
huhuhuhu..


settle makan,kami jalan balik..
n
ZZZZzzzzzzz...


bye.



Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016