25 November 2012

9bulan umur nur adelia.




Tiap kali adelia masuk umur baru,tiap kali tu la aku rasa macam sat ja masa tu berlalu..


Rasa macam baru sakit nak beranak dekat dia..teringat-ringat masa tengah takut dia nak kena tukar darah..


Pejam celik dahhhhh 9bulan.lagi 3bulan ja nak masuk setahun.




Adelia so far makin cerdik.dah pandai main dengan mainan yang mak apak dia beli..


Suka menjerit-jerit.suka sembang sorang-sorang.sambil tangan tu dok kira apa xtau...hahaha



Adelia gigi dah ada 3batang,2batang gigi bawah,1batang gigi atas.tiga empat hari aku dok dengaq dia dok ketap gigi..heran gak..cek-cek tengok gigi atas tengah dok keluar..comeyyyyy ja..Nak kena start cuci gigi dia dah.





Adelia bab makan,bab minum air kosong memang tak mis..dia xmemilih..suap ja makan...bagi la apa pun..xpernah dia luah balik..


Aku masa mula nak ajar dia minum air masak,aku ajar dia minum air zamzam..sulam..sehari aku bagi dalam 2oz ja air kosong..yang lain air susu.




Berak pun ok,xsembelit.hari-hari berak..lega hati ai tau...


Baru-baru ni before gerak p bandung,adelia ada kahak balik sebab tidur bunyi..aku terus bawa jumpa doktor hassan,klinik homeopati dekat bangunan pkns tu..kebetulan memang nak ambik ubat adelia untuk bawa p bandung..

Doktor hassan check memang adelia berkahak...so balik sampai rumah aku bagi..dari pukul 5petang gitu start bagi sampai la ke pukul 11.30mlm..selang sejam aku bagi.


Esok pagi tu pun bagi lagi...selang sejam..sampai la dia tidoq malam kedua tu dah xada bunyi...esok hari ke-3 najis dia memang berlendir-lendir..





Selama 3 bulan adelia start solid food,alhamdulillah xpernah lagi masuk dalam perut dia instant food.kecuali susu formula.aku sehabis baik cuba nak hindarkan instant food masuk dalam perut dia..SEBAB aku nak bagi ubat homeopati betul-betul berkesan dekat badan dia..


Ubat homeopati ni kena pantang makanan instant,makanan yang banyak bahan pengawet..


Vaksin pun dah stop.maybe agak terlambat aku stop..tapi xapa la..aku cuba sehabis baik.



Masa dia kecik ni jala aku nak dapat control pemakanan dia..nanti dah besaq..dah pandai nak argue cakap aku dah susah..


Aku ni surirumah..FULLY HOUSEWIVE..agak memalukan kot bagi anak makan instant food..padahal aku ada banyak masa untuk masak dan bagi anak makan makanan yang homemade..


Malu dekat orang yang bekerjaya tapi dapat bagi anak makan makanan homemade...orang berkerjaya lain..masa terhad..so terpaksa pilih option lain..


Aku kalau mai mood malas,aku akan ingat mak fayel..terus aku jadi rajin sebab aku rasa macam aku ni terok kalau xdapat bagi adelia makan makanan homemade.


Padahal mak fayel kerja keluar pagi buta,balik dah petang gila.tapi fayel still dapat makan makanan homemade...


So harap-harap usaha aku kekal sampai adelia betul-betul jadi xbiasa dengan junk food segala.dan lebih sukakan makanan yang aku masak.amin.



Adelia still continue makan ubat minda homeopati.setiap hari sebijik dia kena telan..hehehe..



Adelia baru boleh merangkak dalam 2 3step...baru dok rasa berani...syukur.



Duduk pun baru tengah cuba jaya lagi...boleh duduk,tapi terduduk atas kaki sendiri..hahahaa..




Adelia tidur meniarap,jarang dia tidur terlentang.posisi mengiring dengan meniarap ja posisi feberet dia..bila dia penat meniarap kepala sebelah kiri,dia ubah sendiri p kanan..


Tiduq memang buaih la..merata alam dia p...sedaq-sedaq kaki dia dekat mula aku dah...hehehe..





Makin paham bila apak dia nak p keja..siap ikut p ke pintu..tengok kereta apak dia macam jauh ja kebelakang..nangis..huhuhu..


Berat adelia aku agak baru dalam 7kg lebih sikit..adelia jadi berat kurang dari rakan sebaya maybe sebab masa kuning dulu berat dia turun dekat 400gram...


Tapi xapa la..selagi graf dia ok..syukur alhamdulillah.



Oh!adelia belum sunaaaattttt...dok tagak-tagak nak bawa dia p sunat...aku dah bagitau sesiap dekat apak dia...masa adelia sunat nant dia yang kena pegang..huhu..aku takut..


Aku dok plan nk tunggu dia boleh duduk...tapi ntah la...macam xsanggup ja..kesian la dekat dia..sakit..sobs!


Apa lagi nak cerita..urmmm..adelia sekarang ni bab menniarap p ke dapuq pun dah jadi pakar..hahaha...bila aku teguq dia buat gaya macam nak terbang..hehehhee


Pastu kadang dia gedik-gedik kaki sambil buh tangan dalam mulut..


Selalu buat comey..kadang aku rasa macam nak gigit-gigit geram..huhuhu..


Lani kalau makan apa depan dia,memang dia pandang ja..teringin!..aku kalau makan buah pear..buat epal ka..aku bagi gak dia rasa..sua dekat mulut dia..dia gigit...tapi xdapat pun..hehe..


Itu jala kot buat masa sekarang.semoga adelia sehat dan membesar dengan baik.amin.


Bye..


Safiyyah osman.

1 comment:

Anonymous said...

salam...my doter pun sama kena kuning n dia punya berat bdn drop beberapa gram. start situ berat dia sikit je naik, smpi bwh line dah. Now dia nak masuk 2 yrs, last timbang x sampai 10kg huhuhu.... tp x risau da cam mula2 dlu, as long dia sihat-sihat sentiasa hee...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016