31 October 2012

Passport dah siap.

Yiiiihhhhhaaaaaaaa...sudah siap passport aku.


Aku buat pasport dekat sg.pelek.1st time aku tengok tempat buat passport bangunan cikai ja.TAPI! Bangunan cikai pun servis sangat bagus!!


Cepat.mudah.dan pekerja dia xkerek.dah la aku p sehelai sepinggang..hahaha..

Sampai sana dalam pukul 3.22ptg,p snap gambar aku dengan adelia dulu.kedai gambar sederet ja dengan e-meg-re-syen..fotostat ic dengan surat beranak nur adelia sekali.


Isi borang.kak yanti cakap zaman sekarang dah xyah isi borang..aku rasa maybe sg pelek ni ketinggalan lagi kot...tu yang kena isi borang.aku isi untuk adelia sekali.adelia bawah aku.


Dah settle submit form,dia panggil utk cap jari..lawak gila kot masa nak ambik cap jari adelia..dengan muka ketat..genggam tangan xmau-mau hahahaha..tapi dapat la ce-to-et cap jari dia.


Tunggu dalam 10min,nama kena panggil untuk confirm kot...pastu kena duduk balik...tunggu lagi dalam 10min juga...nama di panggil lagi sekali.buat payment!settle.


Aku kena datang semula esok tu.sebab esok baru siap.

Aku buat RM100 ja untuk 2tahun,rasa rugi gak kan..better buat yang 5tahun husband kata.

Dekat adelia aku buat 5tahun sebab separuh harga..RM150 ja..

Husband punya passport dia dah ada.sebab dia kan dah p merata alam.jimat dah duit.


Makanya,Settle sudah passport kami. Weeeeee....


Apa yang perlu di bawa masa nak buat passport???

1.snap gambar saiz passport diri sendiri,anak,suami sebanyak 2keping.

2.untuk kita orang dewasa ,copy ic 2keping.sekarang dah xpayah bawa surat beranak ka apa..

3.kalau anak infant or toddler juga copy surat beranak dua keping.


Settle!ada ja dokumen dekat atas ni.dah boleh buat passport.


Bye.

6 comments:

Mimy Hamid said...

buku merah sudah ada...weee fly fly..camana adelia tangkap gambar eh..steady je muka..bergerak tak

safiyyah osman said...

Kak mimy dia xbgerak lgsg..haahaha..dia mcm jakun tgk flash camera dgn camera dslr tu...pandang ja camera dok tegak heheheh

Siti Shuhadah said...

waaaa..nak gi mana ni wat passport.. nak jalan jauh la tu..bestnyeeee...hahaha..adelia muka ketat sgt... tp comel..

puan.mila said...

comel je adelia..gmbar cam org dewasa statik je..gud girl!

luvira said...

Masa nak buat passport utk alysa,fuhh,punye la ssh nak amik gamba sebab masa tu dia baru sebulan lebih...so kepala pon lembik2 lagi...

Ehh,tapi xde la plak kene cap cari seme tu...

deno said...

wah adelia kacik2 dah ada pasport tuuuu... cayalah... deno ni baru buat pasport tahun lepas... buat 2 tahun je.. emmm... tak la lama sgt tunggu dalam 2 jam... huhu )

wahh... nanti adelia bleh makan angin dengan mama dan papa tanpa was was! :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016