14 October 2012

Ikat perut suami.

Ikat perut suami dengan makanan,bukan dengan tali. Hehe

Semua orang dah tau katakalau kawen ni kena pandai masak.xsedap xpa tapi jangan la sampai nak bersiang ikan pun sengal.potong bawang pun xqeti...

Itu sia-sia la hidup.

Masak xsedap xpa..macam aku kadang masak memang haram xsedap..kadang ubi xempuk..

Tapi lama-lama dok masak,orang kata dah terer la juga..hehehe..

Aku tiap kali sudah masak mesti ketaq...ketaq nak bagi eli makan..hahahaa...malu semua cukup.

Hidang pun teketaq-ketaq...punya takut,segan...

Laki masa mula kawen memang dia akan banding masakkan kita dengan mak dia.

Aku pun kena macam tu...sakit hati..tapi cool jala..aku p mengadu dekat ayah.hehe

Tapi lama-lama lepa akan boleh terima yang kita ni bukan pakar masakan macam mak lepa..

Now aku still dalam tempoh dok belajaq bagi masak jadi sedap.

Sebenarnya aku nak cerita pasai lauk yang aku masak..tapi melalut lak..

Aku style kalau nak masak aku akan pikiaq macamni..

"Kalau aku masak lauk sambal ayam,lauk apa yang aku boleh masak lagi utk gu dengan sambal ayam tu utk rasa lagi menyelerakan nak makan nasi.."

Ha..paham dak?..

Aku ni memang suka kusutkan kepala.hehe padahai hentam ja masak apa pun...xyah kira gu ka xgu..

Gu tu bahasa kedah...kalau KL gu tu maksud dia combine..macam tu la lebih kurang.

Contoh macam masak sambal ayam..pastu xkan nak masak sambal ikan pulak...macam xkena ja kn..lebih kurang macam tu la aku pikiaq..

Hari jumaat malam tu aku masak utuk dinner..

Sambal udang,ayam goreng,sayur campur...yumyumyum....baru kena gu dia kan..

Pastu sabtu tu masak juga even eli xmakan pun sebab dah makan siap-siap dekat tempat kerja dia...

Aku kan kalau masak,pastu suami xmakan ..aku akan rasa terkilan sikit..xtau pasepa..rasa macam kesian dekat diri sendiri..yala masak dengan penuh kasih sayang tup2 orang yang kita sayang xmakan n jamah langsung..huhuhuhu..rasa macam kecik hati.Tapi sat jala rasa...dok sejam dah lupa...


Sabtu tu lunch aku panaskan sambal udang,ada udang extra dalam freezer masukkan sekali...aku hantu sambal..

Sambal udang,telur dadar dengan sayur hijau nak macam kobis xkobis..

Ada hari aku masak ayam kunyit,telur dadar,udang goreng tepung..

Itu semua hari semangat memasak.heeee..hari malas eli yang masak.

Malam ni pulak aku masak ikan cencaru belah belakang dengan sayur tauge goreng kucai..dapdapdap..hahaha puji masakan sendiri.. :p

Selamat memasak dan mengikat perut suami anda.

Bye.

8 comments:

laskar pelangi said...

wah!dapdap:)

deno said...

ya allah... sedapnyaaaa... terliur betul deno... dah la mlm ni kena puasa.... sabar.... huhu :)

menn said...

Akak still xreti siang ikan..muahaha..kedai siangkan or husband siangkan..ngeh ngeh ngeh

Rajin try resepi baru..tapi husband jenis suka makan lauk simple2 je..bg ikan goreng hari2 pun xjemu..bini dia yang bengang hari2 goreng ikan..hahah

YanaHime said...

oklaa tu, tau jugak husband piya rasa mana sedap & tak sedap...husband akak bedal apa saja janji makanan, jd susah sket nak improve kat situ...tp klu masak lemak siour sedut mmg dia suruh masak elok2 sbb feveret dia...

oh ya, yg sayur hijau mcm kobis tp bkn kobis tu namanya LETTUCE...mmg sedap klu mkn dgn mayonis...

safiyyah osman said...

Kak hat lettucevtu dia nk mcm kobis kn...hat ni dia mcm pjg sawi tp tekstur dia mcm kois hahahha saya menbeli ja goreng lak tu raa pelik hahaha

mun said...

wah rajin betul masak..tapi betul lah...nak ikat suami ikat dengan masakan heheee

♥ ROS ♥ said...

Uihh tgk pia masak, smngat nak memasak membuak.. Hahhah

Mimy Hamid said...

husben akak masak sedap..heheeh so air tangan dia penambat selera kasih sayang..blehhhh?? hahaha

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016