4 October 2012

1st time adelia makan ikan salmon.

Harini dah masuk hari kedua dah dia makan ikan salmon.

Kali ni aku memang betul-betul nak ikut 4day rules tu..sebab ikan kan boleh buat baby alergik.

So far ok la ..xada bintik merah.dia pun mula-mula makan buat muka pelik. Hahaha..

Masuk hari kedua dah ok dah.makan dengan jayanya.dah nak masuk seminggu apak dia suap makan.

Aku xsempat.so sesi suap mulut anak biaq apak dia ja yang buat.

Ikan baby umur 7m baru kita boleh bagi.macam aku tunggu dia 7m+++ gitu baru rasa konpiden nak bagi ikan.

Kira dalam 2minggu ni nak try bagi ikan dulu.

Menu yang aku buat hampir sama cuma tukar sikit-sikit.

Menu 1.

Ikan salmon
Carrot
Peas
Bayam
Moi/nasi lembik/bubur nasi

-aku steam semua sekali selama 30minit guna blender n steamer avent tue.

-tos sikit ayaq keluar dari steamer n blender tu.pastu baru aku blender sekali dengan nasi/moi sampai halus.

-renjis 2sudu kecik olive oil.

Siap!.dah boleh makan.


Menu 2.

Ikan salmon
Bayam
Kismis hitam( rasa manis dari kismis kuning/oren)
Peas
Moi/nasi lembik/bubur nasi

-steam sekali semua.tos buang air.

-masa nak blend buh nasi yang dah di masak jadi moi.serve.

Jangan lupa renjis olive oil 2sudu kecil.


2menu yang aku dah cuba.rasa best gak.rasa bayam.

Masa siang ikan tu make sure tulang dah xda...sebab aku ada juga buang tulang sikit.masa beli mati-mati ingat memang dah xda tulang.huhuhu

Peas tu aku beli yang dah siap frozen.peas tu rendam biar lama sikit.buang kulit n rendam lagi sekali.itu apa yang aku buat la.hehehe...

Kalau malas rendam buang kulit dah boleh ja terus steam or rebus.

Lepas ni nak try bagi ikan merah lak.

Bye.

P/s: siapa ada resepi yang best2 jangan lupa share tau!. :)

4 comments:

LiAnA said...

tip beli ikan salmon.. cari yg fillet.. mmg takder tulang.. kalau beli potongan biasa leceh kena bersihkan betul2..

izwahasnan said...

bagus tak blender ni... plan nak beli juga berapa awk beli..saya dpt pling murah RM356... ade tempat yang murah lagi tak?

Mimy Hamid said...

salmon grill or bakar..then lenyek ngan labu..pehh sedap..ok nnt akak sharing eh..

satu lagi salmon,manggo,cauliflower, brocoli tumis with bawang holland..owh yummy

safiyyah osman said...

Ok akak share tau!!!


Blender n steamer ni bbaloi.. Murah dh tu awk dpt

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016