6 September 2012

Susu murah ,susu mahal penentu kebijaksanaan bayi?

Aku sekarang dalam fasa "kekeliruan"...

Xtau nak bagi susu apa dekat adelia...peninggggggg...

Buat masa sekarang aku bagi adelia dumex dupro langkah 2..

Malam 1st adelia minum, dia berak pagi tur cantik...esok tu xberak lak,pastu semalam dia berak taik keras xkeras sangat la...boleh la...

Pastu pagi tadi berak macam biasa balik.pening weiiii..

Aku ajak juga husband aku p giant nak cari susu lain la kononnya...nak cari sample nan ado...

Niat hati nak bagi s26 atau enfa brand...sekali tengok harga...mak aiiii...

Kopak duit hahahahah..bukan la berkira...tapi bila pikir why not aku ambik susu yang harga masuk akal tapi Zat hampir sama dengan yang mahal.

Makanya aku terpikir,susu mahal anak cerdik lebih ka??????...

Tapi aku rembat lactogen..murah gila..balik rumah bancuh 4oz...licin adelia minum...

Aku pelik sebab kalau susu dupro adelia minum 2oz ja...tapi setiap 2jam+ dia akan minta lagi...

Pastu aku pun bancuh untuk aku rasa...masyallah! Manis gila!!!!!!!!!

Bila dah manis gila...apa tanda dia kawan-kawan???...

Pastu aku terus google...dapat la jawapannya....

Susu lactogen memang manis dan akan buat baby chubby a.k.a gemuk.

Aku xmau anak aku obes sebab lebih gula dalam badan...aku xmau bangga anak aku gemuk sebab gula belambak -lambak dalam badan.

*sigh*

susah rupanya nak beli susu untuk anak.

So sekarang aku stick pada dumex dupro langkah 2..susu tu rasa gak manis pelik.. Tapi manis yang xsampai tahap masyallah.

Aku google lagi...jumpa la satu forum yang cakap dumex mamil gold bagus...dan tak rasa manis...tapi harga dia kopak juga...

Tengok la macamana...kalau adelia serasi dengan susu dumex dupro langkah 2 ni maybe aku stick ja..

Dan aku nak bekalkan dia suppliment lain.

Dan andai kata dia xserasi,aku kena buat budget untuk beli susu mamil gold.


Hati tak tergerak nak try anmum...xtau kenapa...

Lagi satu..info yang aku nak share..

Sebaiknya cari susu yang kurang gula dan kalau boleh biar la datang dari NZ..

Macam s26 xtau susu dari mana...sebab aku google cari memang xada info pasal sumber susu dia datang dari mana..

New zealand adalah satu2 nya negara yang peraturan sangat ketat berhubung isu dan pengeluaran susu tepung.

Dan aku pun kurang setuju juga dengan isu pasal mahal murah tentukan anak bijak xbijak...huhuhu

Yang aku tau sekarang aku nak beli susu yang bulan-bulan aku xakan mengeluh untuk beli dekat adelia...


Aku xmau aku mengeluh nak bagi anak aku sehat...aku nak amalkan konsep "ukur baju dibadan sendiri.."

Apa guna beli susu mahal kalau tiap kali gaji mengeluh...

Kesian dekat anak...mak mengeluh nak belikan dia susu.hewhewhewhew..


Doa aku, semoga nur adelia serasi dengan susu dumex dupro.amin.

Tata.

17 comments:

azlizaASRI said...

ape ape pun adelia comel . hihi . besar nanti konpem cantik :)

YanaHime said...

faham sgt apa yg piya rasa sbb akak pun pernah pening pala pasal ni.

Susu murah ke mahal bukan isu tp kandungan susu tu. akak dh try 4 jenis susu utk ariff; Nan Pro, Annmum Essential, Frisolac gold & skrg start dutch lady sbb Ariff dah besar.

Akak try susu2 ni pun bersebab; Nan pro sbb akak dgr susu ni paling dekat dgn BM. Anmum akak try mmg bagus utk brain & dah pernah rasa, memang tak manis sgt.Tukar Frisolac sbb Ariff sembelit dgn Anmum ms dia 7-8 bln. Pun bagus utk development & skrg tukar dutch lady sbb dia dh besar & aktif sgt. kalau manis sikit pun gula dah tukar ke tenaga. So far, akak dh buat pilihan yg baik. Harap info akak ni boleh tolong serba sikit :)

PUAN SUE said...

aqilah sejak lahir minum dumex..sbb su kan problem susu bdn mase mula2 dulu..emm..hasben sebenar pi tya pihak hospital..susu ape dorg bg mase su xde susu kat hospital dulu..rupenye dorang pun pki dumex jugak..dumex ade tanda halal..kalau s26 n anmum tu halal dia bukan halal dari JAKIM..piya persan tak?

Ifah Ibrahim said...

sedapnya tgk adelia minum susu..trus g bancuh susu gk hehe..

fifi tiez said...

mamil rasanya mesti x manis sangat tau babe..sebab sy minum susu pregnancy mamil tu,memang x manis berbanding yg lain..rasanyalah.hehe..

ana liyana said...

semoga adelia membesar dengan sehat..

Mimy Hamid said...

secara jujur akak salah sorang yang kadang merungut bab susu anak..huhuhu..sgt berharap dulu dapat pam susu meriah berbotol botol tapi takdak...topup dengan FM...Susu formula jugak la penawar jaundice Fayel...jadi akak redha...dari start permulaan dah cuba Anmum sehingga kini..dia sangat sesuai...rasa nya tawar

Nadzshirah Nadzlan said...

ak bg ank minum susu anmum..klu ikutkan,mmg berat gak nkbli susu ni..mahal..
tp buat budget,tiap kali gaji,bnde 1st gi bli,susu ank..bli trus stok sbln..biar mak bpk berkorban utk kebaikan ank2..xpe..
asalkn ank dpt yg trbaik..
tepuk dada tnye selera..

QeenazShop said...

SUSU BADANLA TERBAIK..SISTEM IMUN KUAT, KEKUATAN TULANG,SIHAT JASMANI, ROHANI MALAH UTK OTAK JUGA.NAPE X BG SUSU BADAN..? MULA2 MMG SUSU SIKIT2 KELUAR, SUSU ADE SBNRNYE, CUMA MULA2 AKN KELUAR SIKIT2..SESUAILA DGN PERUT BABY SEBESAR GULI TU..RANSANGKN DGN MULUT BABY AJE SUSU AKAN KELUAR. BG JE DIA HISAP..LAYANKAN AJE...

mama akif said...

Ikutkn hati mmg nk bg bf je..tp bl bb nk msuk usua 3 months terpksa ajo jge fm..bekerja..skg my bb xnk bf..keliru puting..

Anonymous said...

Senangnyer anak korang bleh tukar2 susu ek... Untungler... Anak aku dr lahir sampai umur 3thn lebih ni xnak tukar langsung dia tetap nak isomil plus ni.. adesss rabak!

Anonymous said...

ank 1st twins mamil gold smpi skrg
2nd mamil gold
3rd isomil plus
4th bf

kopak juge tp duk pk 1 fine day dorg akan stop mnum susu. skrg kne sabar la skit..

Chienta Mia said...

bila ckp pasal susu anak saya mmg cerewet pasal susu.mula2 bg s26 dia x serasi,lepastu bagi friso pun sama jugak x berapa nak minum,then tuka pada snow bau dia x menyenangkan.beby x nak.tuka lactogen 2 hri minum x berak2.sekali berak keras gila.terus x bgi.skrg dia pstu sty dgn anmum dgn infapro A+ je.3 bulan je pastu berak keras minum anmum.lst2 skrg minum infapro A+ dgn Infralac A+ tu.sebulan susu dia saja 500 lbh.tp husbnd msh mampu lgi alhmdulillah la.akn dtg dpt lgi sorg rasa x thu la cm mna.tp kami seronok dgn perkembgn dia.sgt cerdik skrg 1 thun 2 bln dH bolh hrp tlg ambil brg,simpan brg,bercakap,berjln lju,main nyorok2 pling seronok dia dh blh belajar bila kita mintk dia tunjuk gmbr binatang2 dn nama.ap lgi lw menari.kami sntiasa bersyukur pd allah dan semoga allah murahkn lgi rezeki kami sekeluarga dan juga anda semua.aminn.

Anonymous said...

Salam..saya terbaca blog ni sbb tgh survey susu psl untuk anak..sekarang my baby almost 3months..gne susu snow..tp sbb susu ni ssah sgy nk cri kt penang ni trpksa try susu len kt baby..da try s26 tp bdn die jd pnas..ingt nk bg lactogen sbb mutah n sng kt mne2 mart pun ade..

kdg2 rse sakit hati sgt ble kte mnta pndapat susu fm msti ade yg mnympuk -..knape x bf? bf kn bgus bla..bla..bla.. hmm puan xpyh la bg tau kebaikan susu ibu..sume pakat tau..tp bkn sume ibu mmpu nk bg full bf..jge la ati ibu2 sperti kami ni sme..xsmstinya baby kami cmpur susu fm ni xelok n xpndai..

Anonymous said...

Assalamualaikum...sy salah seorg ibu spt puan yg x dpt bf anak scr esklusif..hnya dpt bf slma 1 bln lbh je. X pelah mngkn ini bkn rezeki kita. Yg pnting anak mmbesar dgn sihat. Fyi,anak sy dr umur 1 bln hingga skrg 8 bln mnum dutch baby. Alhamdulilah serasi sgt. X mntah & perut x meragam..dan hrga pn murah. Pd sy mahal @ murah bkn ukuran kepandaian anak kita. Yg pnting susu tu serasi dgn anak kita.

Anonymous said...

Btol...bukan sume ibu mampu nk bg full bf..mcm sy ni..anak usia 2mggu xpsl2 msk nicu sbb xcukup susu..padahal sy dh bg tau nurse n doc yg susu xcukup, tp diorg suh bg bf jer..lahir 3.4kg mse 2 mggu turun 2.8kg..at last terpakse bg fm jgk..xkan nk biar anak lapar..

sy bg anak sy enfalac A+ n then skang ni dh 5bulan nk tukar susu..nk try nan pro pulak..br 3hr tgk ok ke x..hehe..

MAT NOR said...

Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016