13 September 2012

Panggilan pada anak.kenapa perlu gelar anak dengan panggilan yang buruk???

Pelik.

Sesetengah orang suka bagi or gelar anak sendiri dengan panggilan yang xsepatutnya...

Sungguh aku pelik.kadang panggil dengan panggilan yang pada aku sensitive..

Pelik bila aku jumpa mak apak yang gelar or panggil anak dengan panggilan yang akan buat anak rasa down.

Panggilan yang sensitive pada aku :-

Jongang
Jendul
Hitam
Jongos

Apa ke bijaksana letak caption dekat gambar anak "si jongang.."

Tak pun "si budak hitam.."

Xpun " si jendul.."

Aku xtau la kalau orang lain rasa ok benda nie...maybe aku terlebih sensitive..

Apa guna bagi anak nama cantik..nama maksud elok... Tapi gelar or bagi gelaran dekat anak gelaran yang macam taik.

Aku xtau la kalau ada budak or manusia yang suka mak apak dia panggil dia jendul...jongang...hitam...

Melawak?...wtf melawak persenda fizikal anak sediri..

Jangan bohong la kalau panggilan or gelaran yang kita dah start panggil ke anak nanti bila besaq kita akan stop..

Benda yang biasa kita cakap or buat,ingat senang nak buang??..

Kalau bukan kita yang panggil punnanti anak buah..mak menakan pulak yang akan continue panggil gelaran tu..

Kalau kita sendiri xrespek anak,jangan mimpi la orang luar akan respek anak kita.

Kalau selalu kita panggil anak kita

" si jongang Mama tengah tidor.."

"si jendul tengah makan.."


Nanti bila ada orang yang cakap " jendul makan apa tu...nak sikit.."

"jongang-jongang pun comel.."

Hg jangan mengelupur marah...sebab ingat orang nak heran bila mak apak budak tu sendiri yang mula.

Ini aku punya pendapat.orang lain aku tak tau la..

Setakat nak panggil ir gelar anak dengan gelaran yang "comel" ok la lagi..sebab atleast gelaran tu xmenghina..

"pipi bom"
"pipi labuh"
"sepet"
"bulat"

Itu bagi aku ok la lagi dari jongang,jendul,jongos,hitam,gempal..or panggilan lain.


Tapi kalau ada yang suka orang panggilan dia hitam..jongang.. Ok la.. Hewhewhewhew..


Bye.







10 comments:

CikNaa said...

ada jugak eh mak mak camni.. pheww. sabo jelah..

PUAN SUE said...

jiran su..dia pggil anak momok..kesian budak tu..abg kakak budak tu pggil momok..dah lekat dah

Basyirah Abd Rahman said...

Sensitip jugak. Kadang2 org panggil anak kite botak, sbb baru lepas cukur kepala, kalau dh tumbuh rambut pulak, panggil jambul. huhu. I totally dislike with those who likes to call other person with the name. Tolong hormati perasaan ibu ayah anak itu.

menn said...

Haa..nak share citer

Mak akak org jawa,aritu bila anak buah dia dtg bwk newborn dia ckp la budak tu "anak ketek" maksud dia anak monyet..

So me xpuas hati dia gelar anak org tu mcm tu..and sound terus " ish..jgn la panggil mcm tu..ape panggil org mcm tu, xbaik la"

Tetibe nenek budak tu back up..dia cakap " owh..cakap mcm tu biar "benda jahat " (xingat the exact word) x kacau"

(- -") sungguh la zzz perasaan tu..

-maybe diaorang saje ckp mcm tu kot..in a way mintak puji..haha..mcm budak skang..letak gambar bajet hot pastu caption "saya x comel"

Mcm tu la kot..agaknya lah..haha

Mimy Hamid said...

Fayel poshek !!!!!!hehe

Mimy Hamid said...

Fayel poshek !!!!!!hehe

Nory Zoulkefle said...

mcm anak abg nory, die gelar "kudut"...terus lekat nama tu smpai skrg...hehehe..

Wawa said...

Situasi klu blk kmpg, "mane ank kamu..?? Alaaa buruknye die........"
Tp dah biase n tak kecik ati sbb dlu mse kecik2 pun pernah kne cenggitu....haha...dorg taknak budak2 perasan cantek kot...ntah la...tp klu budak da besar cket, mmg meraung la kne panggil budak buruk...hihi..*dah besar Mcm ni automatik tkde gelaran tu lg..:)*

YanaHime said...

kt org2 tua, panggil buruk sebab nakkan yg sebaliknya, kira kalau panggil huduh tu maknanya nak bagi cantiklaa....huhu, tak paham motip iteww! direct to the point kan senang

Riana said...

jiran yana plak,sbb cucu dia mulut cam berteh jagung,dipanggil mak enon..alahai..budak comel2 dpt nama mcm tu..kesian..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016