12 September 2012

Macamana aku handle nur adelia dalam bab makan??

Dah seminggu bagi adelia makan nasi.sebab bila bagi puree saja dia buat muka pelik.. Tapi tetap ngap masuk mulut.Hehe..

Tapi adelia suka labu,sweet potato,kurma,kismis,carrot,avocado...

Yang dia xberapa gemar epal,pear..tapi kalau aku suap,tetap makan cuma muka pelik.

Air dia suka air zamzam... Kadang air zamzam habis aku bagi juga air masak suam...air mineral yang di masak.

Bagi aku, makanan anak ni ikut lidah kita... If kita rasa pahit... Dia pun akan rasa pahit...kalau kta rasa sedap, insyallah dia pun akan rasa sedap.

So kita kena jadi kreatif.

Macam aku menu adelia olive oil memang tak tinggal sebab olive oil ni la penyedap makanan.

Olive oil,kurma memang aku tak tinggal.

Breakfast biasanya aku bagi adelia puree buah campur dengan susu ibu.

Kadang carrot...tapi selalunya aku bagi kurma+kismis+olive oil+air zamzam.

Mula adelia memang xmau langsung...tapi aku paksa juga bagi dia rasa..macam-macam bunyi aku buat...punya nak bagi dia makan juga-juga..

Aku buat jadi juice..masuk dalam botol minum dia...hari pertama dia minum memang dia xmau sungguh-sungguh.. Tapi aku pujuk-pujuk...dia minum juga dalam 1oz...esok aku cuba lagi... So now dia macam dah biasa...tapi limit memang takat 1oz ja dia minum..

Tapi better la dari xminumkan...kurma dengan kismis tu aku steam dulu dalam 5minit.lepas tu aku blend sampai halus...

Kalau sapa guna avent,aku sukat air untuk steam 5minit...50ml kot xsilap..


Lepas dah siap blend,perah susu sikit pastu tambah air zamzam sikit..siap!!

Lemak-lemak manis gitu.

Sekarang adelia makan 3kali sehari.breakfast,lunch n dinner.

Kalau bagi 2kali dia macam akan lapar gila bila malam.dia jadi tidoq xlena even minum susu.

Breakfast dalam pukul 11 gitu...sebab adelia bangun tidoq pun pukul10...mandi semua baru suap makan..

Lunch dalam pukul 2 or 3 gitu...kadang awal.

Dinner pukul 7..lepas tu baru bagi dia mandi...

So far so good..adelia memang jenis senang bela.

Pas makan, aku akan tunggu dalam 15minit untuk sulam dengan air kosong..40minit lepas tu baru bagi susu..xpun aku tunggu dia minta sendiri susu.

Dah kenyang dia main sendiri..pastu dia akan lena sendiri.. Dia payah nak merengek..

Kadang-kadang ja merengek...ikut mood. :)

Meh layan gmbar meh..

7 comments:

ana liyana said...

syoknye tengok adelia tergolek2.. isap jari ye...

fifi tiez said...

eh.dah pandai pegang buku?bijaknya dia..

PUAN SUE said...

aqilah pulak nasi cam kureng sikit..dia suke puri..aqilah tak pandai minum air dalam botol tu..dia suke dlm cawan..tapi baju habis basah..aissshhh

puan.mila said...

geramnya tgk adelia..comel!!

afiDa.ZainuDin said...

hehe.. comel btol dak kecik ni! ayra xmau makan bubur nasi... huwaaaaa kalau makan pun mcm kena paksa je. hukhuk

honey bedazzled said...

dear just nak inform, air mineral is actually not god fr babies although u masak it the mineral is still there and the kidney cant actually tapis it yet. drinking water ok to be masak and fed to the baby.

safiyyah osman said...

Akak honey :: tq bgtau psal ni.. Lepas ni ssaya beli drinking water la camgitu.. Thanks alot :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016