1 September 2012

Apa feberet solid food nur adelia?

Aku baru nk dekat seminggu bagi adelia makan.hari pertama sampai hari ke3,aku bagi makn sekali ja sehari...tapi bila mai petang nur adelia macam merengek ja...so start hari ke4 aku dah bagi 2hari sekali.

Pukul12,1 tu waktu makan tgh hari, pukul 5,6 tu dinner.

Bila makan 2kali sehari malam pun dia tidoq lena.


Permulaan ni aku bagi buah dengan sayur ja...adelia dah merasa epal,avocado,carrot,kentang,betik,kurma..


Next week nak kenalkan dia sayur lain pulak.

Yang aku perasan dia suka epal+mommy's milk.memang licin dia makan.kentang dia suka light2 ja...


Haritu adelia sembelit.3hari xberak.so aku gelabah gak la...aku google...

Baru tau bila sembelit kita boleh bagi pisang,prune,betik atau air oren yang fresh dari buah oren.

Dekat rumah time tu ada buah oren,aku perah sikit xsampai 1oz pun,bagi adelia minum.dok sejam lebih tu dia berak.tapi xbanyak...


Malam tu husband ajak p giant,niat nak cari buah prune tapi xjumpa..so sku beli betik.


Balik tu bagi adelia makan betik sikit dalam 3suap.esok pagi terus berak.belambak!hahaha stock 3hari punya. T_T


Ada yang tanya kenapa aku x intro bubur nasi dekat adelia lagi...oh aku nak tunggu adelia umur 7m++ baru nak bagi...tunggu perut dia jadi lagi matang.


Dan ada yang tanya aku,apa persiapan untuk anak yang nak masuk 6m..

Jangan pening kepala...sebenarnya xada apa pun sangat..cuma lengkapkan diri dengan ilmu pasal solid food.apa yang xboleh baby makan..apa yang boleh...

Ada yang tanya berbaloi ke beli avebt steamer n blender tu?..bagi aku berbaloi...aku xrasa rugi pun beli..tspi atas kemampuan masing-masing.

Kalau ada avent steamer and blender tu kira macam mudah la kerja kita.kalau xada pun xapa... :)

Itu ja yang aku nak bebel...semua dalam satu hehehe..


Take care peeps..
Selamat hari raya!

Tata.

3 comments:

YanaHime said...

hmmm...bila dh start solid food, inilaa yg paling gerun; SEMBELIT. kena terus menerus monitor poo2 baby,piya...sb dr situ boleh tau mcm mana perut anak...selamat memasak!

Halimaton Hanafee said...

Helena pun dah mkn puree...paling suka pear...kentang liat cket nak abiskan....sy pun mcm nak introduce bubur bila umur dia 7 month...awal2 ni biar puree je dulu

ana liyana said...

bila bace post2 piya terasa tak sabar nak bersalin.. walhal due tahun dpn bulan januari.. insyallah lepas deliver ana nk retire.. nak fokus kat anak.. gebu betol adelia.. geram tgk!!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016