16 August 2012

idea tentang macamana nak "didik" suami tentang kebaikkan susu ibu dan keburukan bagi baby makan sebelum umur 6bulan.

Ramai mengeluh ada fmi,sil,mil yang sibuk nak bagi anak kita makan...nak suruh kita bagi fm,suap segala mak nenek makanan dekat baby kita...

Macam aku,aku bersyukur mil dan sil aku ok...xjenis busy body...xjenis pandai-pandai nak atuq hidup kami suami isteri.mil dan sil aku sporting.

Kita nak cakap lebih kurang dekat fmi pun xboleh sebab kita orang luar,apa yang penting kita kena bagi "pendidikan" husband kita dulu.

Orang lelaki dia xport sangat hal-hal bf...hal baby umur berapa nak kena bagi mkan...dekat otak dia,apa yang mak dia kata,mak dia suruh semua betul.dia xmembaca...lepa bukan macam ibu...ibu nie feel dia lain macam.dia punya risau tue melebihi segalanya..


So kita sebagai ibu yang sayang anak,kena take action....

Bagi "pendidikan" dekat husband.so nanti dia xjadi bodo sangat ikut kata-kata yang xbetul.kata-kata yang zaman batu.Dan kita pun xjadi gaduh dengan husband.dan husband pun insyallah akan buka mata,buka hati sanubari.

Aku apa-apa info memang aku akan share dengan husband.kadang aku hantar link yang aku baca pasal penyusuan,pasal solid food..aku cakap dekat husband kalau nak tau apa-apa pasal baby rajin-rajin la p buka website babycenter.

kalau ada kes-kes baby kena operate sebab intro solid food terlalu awal,aku akan share dengan husband.aku akan bercerita.aku akan sedaya upaya bagi husband paham.bagi husband tau kebaikkan susu ibu.

aku cerita kebaikkan susu ibu...aku cakap susu ibu bagus untuk buat baby sehat dan antibodi kuat...aku akan ulang-ulang cerita sampai husband port dan hadam dalam otak dia.

so aku lega,sebab aku tau bila ada ja yang kondem aku sebab fully bf,husband akan bersuara...bila ada ja yang kondem aku sebab xajar adelia botol,husband akan bersuara ...

bukan xada yang suruh aku ajar adelia botol,suruh aku kerja...dan aku sendiri pun tergedik-gedik nak kerja...kadang tension bila jumpa orang -orang terdekat lepa tanya kenapa xkerja....

aku explain baik-baik dekat husband..aku cakap ulang-ulang...aku nie susah nak percaya babysitter...aku tak harap orang jaga anak aku.sebab aku tau dan pasti 100% yang babysitter jaga anak kita semata-mata duit ringgit.

so biar la aku jaga sendiri adelia.aku cari idea macamana nak jana duit even duduk rumah.so sekarang bila ada orang tanya aku kenapa xkerja..kenapa xsambung stdy...aku dah xsegan nak jawab..yang aku sekarang bisnes...syukur income aku dapat macam orang p ulang alik kerja sebulan.


so sangat penting untuk kita bagi pendidikan pada husband.kadang tue bukan husband xpaham...tapi apa salahnya kita cakap...kan..

dulu masa pregnant,pasal bf aku berkali-kali kata nak fully bf adelia...xmau bagi susu formula...aku cerita pasal susu 1st yang keluar tue bagus...

aku cerita pasal baby cukup dengan susu ibu...xpayah air kosong...aku cerita...cerita..cerita..ulang..ulang..ulang...


kalau anda kerja,boleh print artikel apa-apa pasal kebaikkan susu ibu...print bawa balik bagi husband baca.selit dekat poket seluar kerja ka...

tulis la note dekat kertas tue...tulis note yang ayat sweet-sweet.so husband pun insyallah akan baca.kalau artikel tue panjang,kita highlight mana isi yang kita nak husband take note.

macam-macam cara.

ada sorang kakak nie sms aku tanya pasal macamana nak bagi husband dia paham yang masa mula bersalin susu xada..tapi just susukan ja baby...sebab dia cakap husband dia nak suruh standby susu fm..so dia tanya aku macamana cara aku nak bagi husband aku paham.

so aku cakap la macam apa yang aku tulis nie.lelaki dia akan cair dengan isteri kalau kena cara.dia akan follow cakap kita kalau kena cara.

aku time-time nak tidur,kadang akan bercerita..

aku : "u..u tau tak..i nanti dah masuk trimester ke 3 dah xleh banyak makan mcd..kfc...u pun xleh makan depan i kalau u nak makan..nanti kesian dekat i..klu u nak makan..u mkn belakang i tau.."

itu contoh perbualan aku masa tengah pregnant dulu...dan memang husband control la bab pemakanan aku masa dah nak beranak.sebab fast food nie xbagus kalau kita perut dah besar..masa perut kecik pun xbagus juga...

aku : 'b..u tak dak...nanti susu wana kuning akan keluar dulu...kalau orang dulu-dulu dia suruh buang..padahai susu tue la yang akan buat antibodi baby kuat...i xmau buang..."


aku : "b..nanti u cerita la dekat mak u yang baby menangis bagus...jantung dia kuat..."

aku : "b...bagitau la mak u kalau mak u tanya pasaipa kita xbedung adelia..u bagitau yang bedung xbagus untuk tumbesaran baby...bedung atleast sampai umur sebulan ja ...lepas tue dah xleh bedung..nanti otak bantut...u cakap tau kat mak u.."


ha macam tue la...cakap-cakap kosong yang orang kata bermakna.dekat mak aku,aku sendiri yyang akan cakap..akan bagitau...

kita isteri kekuatan kita suami la kan...kalau suami xsupport...kita rasa macam down kan...so jom kita share ilmu yang kita ada dengan suami.

kalau cakap mulut xjalan,print out artikel macam aku cakap tue...buat sweet-sweet...buat kad ka...tulis "kad semperna baby kita nak 6bulan.." atau kad persediaan untuk kita terima 1st baby...

ha buh info-info pasal bila solid food boleh start bagi..info-info kebaikkan susu ibu..banyak cara sebenarnya kalau cara cakap mulut xjalan.buat comey-comey....dekat kad tue boleh buh gambar scan baby...jangan buat kad saiz kecik...buat saiz A3..A4 ka...mesti husband akan rasa best..itu salah satu idea la nak bagi "pendidikan" dekat husband.hihihih


try la.. ^___^


nye.

2 comments:

fifi tiez said...

sukaaaaa sangat entri ni!!! betul tau awak..sy memang pening nak yakinkan suami pasal breastfeeding ni.dia asik cakap..nanti kalau baby keluar,kalau i takde susu macam mana?

taktik i sekarang cuma i akan cakap, i dah beli pam susu mahal2,sayang kalau tak guna..

nanti nak try cara awak ni.cakap sampai dia rimas tak sanggup nak dengar

('',)pzAEdy~ said...

goooood idea !!! thnkz momma adelia yg gebusssssssss!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016