8 August 2012

Anak saya koma 10hari disebabkan bagi makan nestum awal dari usia 6bulan.ibu muda sekelian,ambik la kisah ini jadikan pengajaran.

assalamualaikum.. hye peeps.





sila jadikan peristiwa ini 1pengajaran.


ada yang bangga cerita kata bagi baby umur 4bulan makan kentang putar kfc..
ada yang bagi baby makan kek coklat sebab saja-saja nak bagi baby rasa..
ada yang ikut cakap orang tua suruh bagi baby makan biskut marrie rendam dalam air..

salah ke aku panggil orang-orang nie BODOH?
layak la kan...
biar muka buruk tapi jangan bodoh.

malu kat orang asli...
orang asli tak pa la xada internet..
xada kedai buku..

nie hidup di dunia yang serba maju..
banyak kedai buku..
ada internet..
tapi otak dan akal sama macam orang asli..
malu oi!

aku sembang dengan doktor pakar kanak-kanak,baby melayu paling ramai kes baby usus tersumbat.
ada kes yang meninggal if usus kena ganti lain.

kenapa orang melayu yang ramai???
sebabbbbbbbbbb
orang melayu terlalu takut nak lawan cakap orang tua...
even benda tue lepa tau kata salah.
dan mudarat pada baby..

kemon la...
benda nie kait dengan nyawa anak..
anak memang boleh beranak ramai..
tapi nak ganti dengan yang dah wujud xsama.

bukan la aku suruh lawan cakp pongpangpongpang.
cuma tolong la berkeras.
orang tua lepa tak pandai sebab tak belajar..
xada ilmu..
kita yang ada ilmu..
yang belajar tak payah ikut sama jadi xpandai

kalau lepa hujah kata lepa bela anak bagi makan umur 2bulan tak mati pun...
cakap kata nasib manusia tue berbeza..
maybe nasib dia anak semua hidup..
tapi besaq ada sakit n sensitif macam-macam.
dan bagitau dia..
zaman dulu dengan sekarang jauh beza..
tv pun berubah..
dari xada kaler ke ada kaler..


kalau kebulur nak bagi anak makan pun,
sila minta nasihat doktor,sebab itu yang paling terbaik.
itu baru mak ayah yang cerdik..yang betul sayang anak.


aku?
aku pun ada ja yang suruh bagi makan adelia..
konon xcukup zat nanti..

aku tobat la fight....
hahahahaha
xzat ke kalau tiap kali checkup graf dia cantik?
tinggi bertambah..
berak kencing ok..
tak mati pun anak aku xminum air kosong..

aku nak jaga hati orang ka?
aku nak tengok anak aku terlantar sakit??
kena cucuk sana sini..
kena operate sebab salah aku...
pilihan di tangan kita....

sangat bodoh kalau kematian atau kesakitan anak berpunca dari kecuaian mak apak..
itu bukan takdir..
itu bahana mak apak bodoh.

dan aku akan cerita dekat mak aku,mak tiri aku pasal kes baby mati sebab makan awal..
mati sebab usus tersumbat...

ada kes yang aku baca,
baby usus jadi bertingkat.

sedihkan anak jadi mangsa sebab mak apak ikut cakap orang yang xada ilmu...
yang jadi mangsa anak...


kita ni dah dizaman belian,bukan zaman batu yang ilmu hanya boleh dapat dari buku..
sekarang ilmu dihujung jari..
so tolong la....
jangan jadi mak bapak yang lembam...


marilah kita jadikan kisah kakak nie pengajaran.
aku salute dia berani cerita pengalaman dia...
aku sure dia mesti sangat fobia...
dan dia nak kita belajar something dari pengalaman dia.
so tolong la ambik serius.

print benda nie besar-besar..
bagi dekat mak,mak mentua dan babysitter.


sama-sama la kita cari ilmu demi kesihatan anak kita.
biar kita sakit jangan anak yang sakit.

bye.

10 comments:

aTy _faRed~ said...

sokong sangat2...!! kawan baik saye sendiri bagi anak die makan nestum sebulan..!!! jangan memain sebulan tau...saye istigfar dengar..paling rase nak marah..die leh cakap..-anak aku hidup jer sampai sekarang- anak die sekarang 9 bulan dah...tapi kurus macam tak de zat..die tak kasi susu badan dari awal..die dah bagi fm sejak lahir..lepas tu die kate anak die macam tak kenyang..so die bagi nestum...teringin nak buat cerite die tu kat blog..tapi sebab bulan pose ni malas ar nak bikin panas..haaa...die ar yg i cerite kat blog kate susukan anak orang kampung...gggrrrr...

safiyyah osman said...

Aty..sepupu I lgi truk...anak bru umur 2minggu dh bgi mkn nestum...bodo gila...tp mmg kna sound tempek la...anak sepupu pun semua kurus kering sbb dia pun xbg mnum susu ibu...kesian dkt anak kan?...

Dia xtau orang y bf baby la urban..hahahha..

veesakura said...

sokong! ntah pape ntah. x sabar2 nak bagi anak makan. pastu budak tu sakit, baru ada akai. kat opis ni pon, dorang tak fully bf baby. bagi susu tin. dengan bangganya cakap plak tu. anak depa, sukati depa la nak jaga camna kan. cuma kesian budak tu, x dapat hak dia. kita dulu, mak2 takda kesedaran. la ni, bukan takdak kesedaran, cuma sengaja takmo sedaq

Mimy Hamid said...

citer aty tu sebijik perangai akak ipar akak...dari lahir tak bg susu badan bg FM..baby 4 bulan dah bagi cerelac...tak kose akak nk ckp lelebih..degil dia ..dia kata dah 3 anak...okay fine...zmn sekarang zaman internet...tak rugi explore...google je nah semua benda ada...sayangkan la anak sikit yer...anugerah tu..akak pun sebelum nk bg Fayel makan 5 bulan..berdebar tau...nasib la consult doktor..lg pun dia tak makan sebarang pejal di pasaran..dia makan buah /sayur fresh...adelia jgn makan lg...kalau tak konfiden...apappun consult doktor yer

Cik Puan Rara said...

fuhhhh marah sgt ni.tapi rara pon terkejut.takkan 2 minggu dh bg nestum.agak agak lah kalau ye pon.hadoooiiii.moga kita ibu ibu muda ni leh lah amik pengalaman kan.kalau nk bg anak mkn pon beragak lah.

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Masa akak kt UK dulu, xpnh jmpa baby food yg allowed for baby less than 5 months; sume utk baby 5 bulan dan ke atas. Which means, mmg bayi bawah 5 bulan xperlu diberi nestum ke kfc kentang ke whatsoever. BF dah mencukupi utk menampung zat pemakanan bayi yg bwh 5 bulan.

Sbb tu Allah kata "Adakah sama org yg berilmu dgn yang tak berilmu?" Jwpannya kita semua tahu..

Tak tahu, bertanya. Jgn berlagak pandai bijak segala benda. Yg mnjadi mangsa, anak kita sndiri.

Honey_Dear said...

tengs piyah...*sambil save dlm lappy*
boleh wat preparation nak balik raya ni..hoihhh.. takut mak!

mRs mysarah said...

akak nasib baik dpt mak mertua yg memang marah kalo kita nak bagi makan anak if belum masuk 6 bulan. mak mertua akak memang sangat understanding. if kita cerita apa2 ilmu yg kita tau, dia akan paham n ikut. bukan macam org tua lain yg nak menang jer.

macam sekarang ni, kak ipar akak bagi anak dia makan biskut (tapi dicairkan) sejak umur 4 bulan++ lagi. b4 makan anak dia badan sehat masyaAllah tapi dibaginya jugak makan sebab dia kata anak dia macam tak cukup susu (dia fully bf jugak). pelik kan, badan anak dah montel kemain, tapi tak cukup susu katanya.

n now anak dia dah buat perangai bila berak. dulu tiap2 hari konpem berak, kadang lebih dari sekali. tapi lepas bagi makan berak dh kacau. kadang 4 hari baru berak. tu lah, sistem pencernaan dia dah kacau.

now dorang dah stop dulu bagi makan (baby baru nak masuk 6bulan), tapi sistem dia akak rasa dah terganggu. susah dah nak ok balik.

akak pelik la sebab kami selalu kongsi pasal baby2 ni sama2. tapi bila dia bg makan tu memang akak tak berani tegur. dia kakak, anak dah 3. dia patut tau lebih dari kita.

sekian. panjang la pulak hehehe :)

jasmin said...

baby Jasmin pon baru jer masuk 6 bulan..teruja sangat bagi solid food tadi...tapi yang tak besh nurse sendiri soh bagi biskut marry...boleh ker? bukan ker biskut marry tue manis...cian lak kat perut baby..

hana sue said...

mintak permission share yer.tQ :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016