11 July 2012

Berbaloi atau tidak beli bumboo baby seat?

assalamualaikum.. hye peeps.


"bestnya ibu...................tq ayah sebab belikan adelia bumboo seat.."



Pada aku,berbaloi.gila nak riba all the time..bila baby dah masuk 4bulan++,dia dah xmau baring sangat dah.


Adelia sekarang umur 4bulan++..memang dah xmau baring,bagi baring atas badan aku relax-relax pun dia nak usaha duduk.. -.-"

bila letak ja atas bumboo seat,adelia nampak selesa.
^_^


Letak atas tilam mengamuk..ayoooo..tapi bila letak atas bumboo baby seat,waaah!bukan main lagi...
Tapi bumboo baby seat nie baby umur 4blan gitu baru boleh.sebab masa umur 4bulan++ dia dah boleh control kepala dia.


Xtau la kalau ada yang rasa rugi..sebab baby boleh pakai sat.tapi.. bagi aku nak rugi celah mana,nanti jual la..barang baby bukan guna lasak-lasak pun..even barang preloved..condition still tiptop.
Bumboo baby seat nie mudah nak bawak kemana-mana.kalau p picnic,boleh usung..nak bagi makan..boleh letak dalam tu..mak nak on9,boleh letak anak dalam tu..hehhehe..


Tapi macam aku,letak dalam 5-10minit..pastu angkat..main2 atas tilam dalam 20 or 15minit..aku letak balik dalam bumboo seat.


So far,adelia memang ok duduk dalam tu..nanti bila dia dah 100% kuat boleh duduk dengan lebih relax,memang aku akan bagi dia duduk lama la..


Kalau yang surirumah rasa macam nak beli,tapi nan ado duit..apa kata duit yang husband bagi bulan-bulan..simpan sikit niat untuk beli dekat anak bumboo baby seat.


Simpan sehari 20 ka..10 ka..boleh simpan 20inggit,simpan RM20..xleh..RM20..RM10 pun xpa..cuba set date untuk make sure bila sampai date tu,mesti beli bumboo seat..if sampai date tu,duit still husband kena tambah..minta la husband tambah..
Macam aku selalu buat..



"B..I ada duit RM120..I nak beli tilam kabu satu lagi untuk adelia..harga RM150..u tambah duit bagi cukup boleh?".. -contoh


Xkan la husband nak kerek xmau tambah duitkan..masa abaq tu..sambil-sambil la cerita pasal kebaikan bumboo baby seat tu..


Bumboo baby seat ni,dia bagus untuk ajar anak postur duduk yang betul..pastu abaq la..untuk mudah kita settle kerja rumah..hehehe..

Ayat mau maneh.. ^_^


Yang preloved pun ada..aku baru tau satu laman web yang jual barang baby preloved..
Starting price untuk bumboo seat preloved RM150..ada yang RM80..
Nie laman web dia >> mybabysell.com




Mana yang dah beli,nanti baby kita dah besar,kita let go ja..bukan rugi pun..xpun simpan untuk anak ke dua..
So siapa yang ada niat nak beli..beli ja..mahal pun bukan untuk orang lain..untuk anak..


(^_^.)
Tata.
Sharing is caring.



11 comments:

Honey_dear said...

nak beli..nak beli..
tapi anak tecit lagi..ahahaha..

*sabarlah wahai hati*

Siti Shuhadah said...

bertuah adelia... eh nanti anak shu nak beli gak la camni..hehe...berangan ada anak jap..

fifi tiez said...

comel giler!! rasa nak beli pulak.nanti kalau awak nak let go, cakap tau!

ujee said...

Pada saya depends on berat baby...
Kalo bb semangat agak menyusahkan & senak perut dia duduk dlm bumbo seat tu..(dr pengalaman la)Lg satu kalo dia biasa duduk situ bagus lah..tp ada jenis baby x biasa...mmg payah skit lah...dan ada plak bb yg cepat pandai jenis x nak duduk tp nak berdiri memapah2 kat wall, cabinet...kan? bebudak..mcm2 lah nak di explore..
apa pun bg para ibu yg baru mempunyai anak pertama amat berbaloi nak invest utk bumbo seat tu..sbb di kemudian hari adik2 nya leh pakai pulak..x lah ralat sgt kan?

Pink Lavender said...

comelnyer lah baby nihh

makneng follow sini
jom follow makneng

Mila Ahmad said...

hei budak kenapa cumel sgt eh..gerammmlah...

Riana said...

suka tgok adelia duk atas tu...senang hati sungguh gayanya =)

aTy _faRed~ said...

nak gak beli bumboo seat ni biler anak dah boleh duduk nanti...

Halimaton Hanafee said...

nak beli..nak beli..nak beli..wajib ada senang nak bg anak mkn..hehe

nanakimie said...

comelnya adelia^-^

Anonymous said...

salam akk
akak pakai lg ke bumbo ni? saya tgh cari preloved punya
bley contact saya 0122897741 terima kasih :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016