29 June 2012

Wajarkah beri kemewahan pada anak?

Wajarkah?..bagi aku..wajar.anak kita memang memerlukan kemewahan dari kita,sekadar yang kita mampu.

Bagi aku xsalah.xtau la orang lain.

Kalau anak dah besar sikit,dia minta sesuatu yang luar kemampuan kita,itu kita kena cakap baik-baik..explain kenapa kita xboleh bagi..

Aku kalau boleh xmau anak jadi teringin..tapi takut nak abaq..so pendam sampai ke besaq...

Aku xmau anak aku set dekat minded dia yang aku nie mak yang selalu mengecewakan dia.

Macam aku.aku memang dah set dekat kepala,yang aku malas nak minta apa-apa or teringin apa-apa..sebab nanti jadi kecewa.

So apa aku rasa bawa ke besar.teringin apa-apa pendam..pastu struggle cari duit nak beli benda yang aku teringin tu.

Masa aku form3,aku ada bekenan baju warna hijau lumut ada gambar skull..baju tu dalam the store cs,tiap kali aku p cs,aku akan p tengok baju tu..sebab aku takut baju tu sold out.

Kumpui duit belanja sekolah sehari 2ringgit,p beli..bila dapat beli syooookkkk ya amat.p mana aku keja dok pakai baju tu ja..ahhaha..

Sebab tau..kalau minta duit xkan dapat,ikut nasib..banyak xdapat dari dapat.hihi..dekat ayah memang xminta,sebab ayah orang susah.kesian nak minta.

Habis spm,keluar result spm,sementara nak tunggu sambung stdy,aku p cari keja..sebab tau..kalau dok kangkang dekat rumah xda dit.

Keja,memang lagi 100% xminta dekat mak ayah dah..bleh bayaq moto sendiri,beli almari..beli keperluan diri tanpa minta sesen pun pada mak ayah masa aku kerja..bagi duit lagi ada la dekat mak ayah..

Benti keja,masuk poli,Masa poli sem1,dok asrama,mak ayah xbagi duit belanja..ptptn xminta masa tu..buat kerja partime jaga kedai kosmetik..khamis,jumaat..

Pastu aku suruh mak buat laksa,buat mee kari,aku bawa balik asrama tiap petang sabtu..aku juai..mak or ayah mmg xbagi duit belanja dah.kira duit belanja dapat kalau orang beli mee kari tu dgn laksa.

Ketuk setiap pintu bilik asrama perempuan..lepas 1blok,ke 1blok.aku xmalu..janji aku ada duit nak makan..nak print assigment.

"Kak..saya ada juai mee kari..laksa..sebungkus RM2.00"

Aku sedih dalam hati..kenapa aku perlu buat sampai macam tu?..sebab mak mampu nk sara..huhuhuh..tapi aku positive..maybe dengan cara tu aku boleh berdikari.

Sampai kela aku boleh terbayang,macamana aku dgn kiah and tiyah angkat bekas yang ada mee kari naik tingkat by tingkat.

So aku memang berazam,aku xakan bagi nur adelia rasa susah dan payah.

Selagi aku mampu nak sediakan,nak bagi apa yang dia perlu,memang aku akan bagi.

Anak,xsepatutnya rasa susah tahap melampau.kalau anak rasa susah tahap melampau tu tandanya mak ayah dah gagal.

Lainla kalau xmampu.itu cerita lain.kalau mampu,tapi buat anak hidup susah melampau dari sepatutnya..memang anak akan dendam la.

Tipu la xdendam.aku tau la aku rasa.

So aku xmau adelia rasa apa aku rasa.

Xmau anak aku rasa "eh mak ayah aku mampu..tapi kenapa aku perlu hidup macamni.."..

Aku xmau dia rasa macam tu.siapa manusia dalam dunia ni yang nak hidup payah..hidup susah.orang gila pun nak hidup senang.

Aku nak bagi yang terbaik untuk nur adelia.aku akan cuba buat dan cuba jadi yang terbaik.insyallah.

Tata.


P/s: part cerita dkt asrama semua,aku dh pernah story..tapi aku memang manusia yang suka bercerita benda yang sama byk kali.sebab benda tu bawa maksud y gila babas punya touching dlm hidup aku.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

7 comments:

Honey_dear said...

sedihnya..
Sebab tu kalau sebolehnya, kita nak provide yang terbaik untuk anak kita.
Hope adelia dilimpahi dengan kemewahan kasih sayang dari mak ayah dia =)

~zuera~ said...

to me,being a mom,bukan nak jadi supermak,hot mama or the best mom in the world.i just want provide the best for our anak yang terbaik setakat termampu.

Cheyan said...

Mmg toucingggg..sedih sampai bole mengalir air mata..tak

Cheyan said...

Haha, dah tersubmit plak comment tak siap..mm toucing cerita tu. kalau kita mampu dan bole beri apa yang anak nak tak salah..tp jgn berlebih pulak..bila besar kena ajar sikit..tp jgn melampau sgt..hehehe

hayati hashim said...

Wakar n sgt wajar jika kta mmpu..
Based on ur experience.. InsyaAllah adelia akn mmbesar sprti yg u harapkn...
Tabah sungguh!!!

aku eyfaa said...

samalah kte saffiyah..saya pun kes ibu bpk bercerai ne.. hmm..

Anonymous said...

Sekadar pandangan.Puan, mewahkan anak berpada2. Mereka juga perlu tahu apa yang dimaksudkan "yang pipih tak dtg melayang, dan yang bulat tak datang bergolek'. Win win situation. anak boleh dpt apa yg mereka mahukan selepas mereka beri apa yg kita mahukan. Contohnya dpt hadiah selepas cemerlang dlm peperiksaan. Set target berdasarkan kemampuan anak. Jika range tahap nya setakat no 15 jangan la minta top 5. Kita yang mencorakkan minds mereka. Let them think..think n think...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016