26 June 2012

Macamana nak train baby tidur malam.

Aku belajar cara nie dari mama irfan.mama irfan ada komen diblog aku xlama dulu. :)

So aku try praktikkan apa yang diajar oleh mama irfan,dan aku ada ambik sikit info di babycenter.com pasal cara-cara nak tidurkan baby waktu malam.

Adelia aku xajaq naik doi..atau bahasa Keyel naik buaian.hihi..

Masa dalam pantang haritu ja,buh adelia dalam doi..balik ja sepang terus simpan doi adelia.

Cara-caranya.

1.Aku akan biasakan 10-15min sebelum tidur aku akan tukar pampers adelia.sambil cakap lepas tukar pampers kna tidoq..

2.Aku akan susu dia depan ruang tv..bagi dia lali..

3.Tutup semua lampu,bukak lampu oren(lampu tidoq),bawa adelia masuk bilik dan sambung susu.

4.Susu.

5.Dia akan tertidur dengan sendirinya.

6.Letak atas tilam dia.


Mula-mula memang payah.tutup lampu pun celik ja mata dia.. T_T

Tapi lama-lama bila dok ulang cakap,dok ulang perbuatan yang sama tiap kali nak bagi dia tidur,syukur alhamdulillah.adelia now dah tidoq..

Memang dia tau dah..waktu mana dia patut tidoq. :)

Macam tu juga kalau balik kg,aku akan buat benda yang sama.

Memang xjadi masalah kalau balik kg,dia tetap akan lena..tapi kena makesure suasana gelap dan suram. :)

Try la train anak anda.insyallah lena la dia.

waktu siang,adelia tidoq,tapi sat-sat ja..kadang aku main dengan dia gila-gila..so dia akan mengantuk awal..

Tapi pada ibu yang anak dia nak menginjak masuk usia 2bulan..banyakkan bersabar ya..baby baru nak tune waktu tidoq..

Tapi usia2 macam tu memang elok untuk start train dia waktu tidoq malam.

Aku pun try masa umur adelia 2bulan++..

Dulu masa mula-mula memang macam berperang..hehehe..sekarang syukur. :D

Sharing is caring.

Tata


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5 comments:

Honey_dear said...

huhuhu..tengah duk berperang la ni..
malam pertama, lulus cemerlang!
malam kedua, 50%
malam ketiga (tadi) fail teruihhh..

huwaaaa..

sha said...

btul 2 piya...sis slalu ckp lps susu tdo ye...mmg kalo lps susu xyah tepuk or pe2...trus dia akan tdo sendri...siang mmg akn bg dia main smpai puas...smpai dia da pnt xyah kaco bia dia main...pas2 dia akn dtg sendri kt sis mintak susu n tdo....cm ank sis da 8 bln jd siang ssh skit dia nk tdo...ye la asik nk memnjat n meneroka kwasan umh...jd mlm mmg dia akn pegsan...hehehehe...sis mmg xajar tdo buai sbb pengasuh dia xbg...jd mmg xde tdo buai..tp ank sis mmg dr lahir dlu mlm xpnh ragam...dia akn tdo mlm2...just bgun nk susu je...dia tau kot mak dia kne kje kn...

Cheyan said...

Sama la kita..i pun train benda yang sama.pujuk2 dia suruh tidur lepas tukar pampers..kasi susu..depan tv, pastu lalok dah dia..naik bilik pulak..bukak lampu tidu..then dgn sendiri dia tidur..

Tapi siang dia nak tidur dalam doi la..tp kejap2 ja..plaing lama pun 2 jam..kadang2 stgh jam..yg lain dia nak main n tgk tv..hehehe

mama irfan said...

hehe... bangga mak...^_^
(alhamdullillah berhasil)

Ros Anis Rusli said...

anak saya si airiell tu pun sama..xmo tido mlm...spnjg dlm pntg ni pukul 1 smpai 6 pg dia dok bjaga....

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016