25 June 2012

Cara aku rancang keluarga. Ehem...

Aku masa tengah pregnant lagi aku dah search pasal family planning nie..pastu nurse dekat kk ada bagi info juga..

Bagus nurse dekat kk salak,banyak info aku dapat dari nurse-nurse dekat situ.nurse dekat kk salak ramai yang muda-muda..banyak info aku dapat.kira lepa macam kakak -kakak aku..xpayah tunggu aku tanya..

Mula tue,nurse kk tanya..awak dah planning ke?

Aku cakap aku xtau..hahaha..so nurse tu cakap..

"Nak planning ada banyak cara,better kita planning atleast 2tahun.sebab kita kena bagi badan kita relax..sebab masa bersalin kita hilang banyak darah.jangkamasa 2tahun tue adalah masa yang terbaik."

Nak planning banyak cara:-

1.Suntikan tiap 3bulan.
2.Pil perancang.
3.Iud
4.Alat masuk dekat lengan.lupa dah nama dia apa.
5.Guna kondom
6.Pandai-pandai sendiri.

6cara tu ja yang kita tau kan..sebenarnya ada lagi 2 ka 3 ntah..

Ada juga spray kot yang boleh matikan sperma..tapi itu xfemes..


1.Suntikkan tiap 3bulan..suntikkan nie akan membuatkan kita badan jadi gemuk.effect dia based pada badan kita la kan..ada yang mai period xhenti-henti...ada yang xmai langsung.bila kacau period,memang badan akan jadi berisi la kan..

2.Pil perancang.pil perancang ada banyak jenis tau..kalau perempuan yang menyusu kena betul-betul port pasal pil perancang,sebab ada beberapa jenis pil perancang yang ibu menyusu xboleh ambik,takut effect baby yang fully bf..

Kakak aku kata,kalau ambik pil perancang yang murah,yang gov bagi,badan jadi gemuk..kena ambik pil perancang mahai..baru ok..macam pil jasmin ka apa nama dia..hat tu insyallah xgemuk kot..hat pil pondan dok telan tu..tapi yang tu ibu menyusu xboleh makan kot..

Nak lagi sure,rujuk doktor ok.nie aku cakap based pada apa yang aku baca.

3.Pasang alat dekat lengan.dia besaq batang mancis ja..buh dekat lengan.terus boleh gap 3thun.kos untuk pasang RM350-RM500.pasang dket private sahaja.gov nan ado.

Aku memang plan nak pasang.effect dia sama macam suntikkan.badan jadi gemuk..tapi kalau badan style memang kurus,pakai pun badan maintain ja..period memang sat mai sat xmai..

Kakak ipar aku pakai..dia ok..tapi period gelong sikit.badan maintain kurus.

Aku batalkan hasrat.sebaaaaabbbb SAYANG DUIT.hahahha

4.Iud.ini pasang dirahim..tapi ada kes setengah tetap pregnant.ada kes jadi bleeding..tiap 3bulan ka tiap sebulan ntah kena p check iud tu ok ka dak..dok tempat dia ka dak..

Ngeri kan?..hehehe


5.Pancut luaq..last aku guna kaedah ini.. Sobsobsob..risiko la sikit..tapi boleh..kena sepakat laki bini la kan..kalau laki jeneh kalut nak anak..memang dia boleh pancut dalam secara rahsia ooooo..hahaha..

Aku memang tegah n cegah la..no baby selagi adelia xmasuk 6tahun.

Insyallah,aku nak usaha xmau baby sampai adelia umur 6tahun.


Itu saja la..bila pancut luaq nie..memang period ok..gemuk pun dak..selamat pun selamat.


Lain orang lain cara.ada duit p ja pasang alat dekat lengan tu..sebab setengah orang takut nak pasang iud tu..huhuhu..

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

14 comments:

Cheyan said...

Safiyyah..pakai kondom ja la..hehe..pancut luaq tu kadang ada gak yanh tinggal..kang tak sampai 6 tahun adelia dah ada adik..hehehe..

mama irfan said...

saya amik suntikan 3 bulan... memang badan nek.... uwaaa....

Hati Berbicara said...

Sama la kak pya.. saya pun guna kaedah cam akak.. pancut lua :)

fifi tiez said...

husband sy pun x kasi makan ubat ke,suntik ke..dia ckp buat yg macam awk tu la (eceh,segan pulak nak ckp.hehe...)

alyna ali said...

just for sharing, akak ipar alin dia guna iud. masa lps bersalin anak pertama dia buat ok je. tp lps anak kedua dia wat, doc tu buat kasar sakit gila.then bleeding, otot selalu kejang pastu dpt jangkitan. nasib dia xbaik kot.

buang luar bahaya woo. setitik pon leh jadi budak tau. jaga2 alin dh kena.hihi

pil utk yg bf mom noriday paling sesuai. plus, boleh cegah kanser ovari.

kdg2 xsemua method sesuai dgn bdn kita. mcm masokkan implan tu. buat mahal2, in case xsesuai dgn tubuh(contoh gemok mendadak),nak keluarkan balik pulak.

**kami~nak~tawen** said...

xtaw nk guna cara apa lg...anis czer..kna jarakkn gak kandungan..tkt kalo TERmengandung masa terdekat..bahaya..hhmmm

::puan ungu:: said...

ade yang suggestekan planning secara semulajadi=)elakkan bersama time subur...tapi kalau tak period lagi susah la pulak agak bila time suburnye tu...hohoho

Nurul Aziz said...

Hehe kita pun rancang dalam 3-4 tahun pasni baru mengandung lagi.. sebab nak habiskan study, and macam kesian pulak kat baby kalau dapat adik.. hehe.. :) since husband kerja hospital, kondem memang bersepah je kat rumah ni, ;p

PUAN SUE said...

tenkiu2 share pasal ni ye

farah keifli said...

my SIL suggest tak boleh 'bersama' time subur..masalahnya,boleh ke tahan mata?hehe..

i pun ikut kaedah pancut luaq..hrp2 tak terbabas..

sha said...

kite guna kondom je...mmg xcaya sgt kalo pancut luar ni...tp my sis guna kaedah pancut luar bley plak...tp sy sgt2 takut...sbb jenis2 subur ni lain mcm skit kn...pling save n clean guna kondom...ade gak lelaki yg xsuka pncut luar...huhuh

NuRuL wHaTeVeR said...

hye..

sy pas pantang dh start amik pil..
syukur period ok.. sebenarnya nak naikkan badan sbb bdn sy sgt kurus.. hmpir underweight awal preggy n pas bersalin.. sbb sy figura kecik:P
tp stakat ni dh dekat 4ke 5bln amik pil.. berat x naik n x gemuk lagi..
mgkin semua effect perancang ni ikut badan jugak kot heheh..

pancut luaq ni hehe.. husband sndiri takot.. takot terbabas haha.. so dia yg suh amik perancang lain:P

tp salu pikir.. napa la kita yg kena makan or amik semua ni.. laki yg buat kita lak kena elak.. suh la laki makan ubat kan best hahahaha

Halimaton Hanafee said...

sy pun pancut luar..tapi tak taulah kan kalau dlm diam suami amik kesempatan pancut dlm..haha..anak bru nak masuk 4 bulan..takmaulah dulu

Arsad mekanik said...

sebagai lelaki pancut luaq ni mmg tak sronok,lma-lma bdn bleh sakit,tpi nak wat camana rancang kna rancang,mcmna guna perkiraan subor mungkin satu kaedah juga tu,tak lah sakit bdn lelaki asyik tang luar je!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016