6 June 2012

Adelia batuk-batuk..ya allah susahnya hati..HELP ME..

Masuk hari nie dah hari ke empat nur adelia batuk. Susah hati xtau nak cakap macamana.

Hari ke2 nur adelia batuk,aku dengan husband bawa p klinik biasa sebab dah lewat.dekat sepang nie xada klinik pakar kanak-kanak.

Bawa p klinik biasa ni tau saja la..macam harom!dr tu check simple gila..sedih la aku. :( .dia check tekap-tekap dada dengan benda yang tgantung dkt leher tue ja..tekap xsampai seminit..

Pastu dia bagi ubat titik dekat hidung dengan multivitamin..aku xtau apa motif dia bagi multivitamin.


Cas RM50 buta-buta kare ja..


Masuk hari ke3,malam tu dalam pukul9 bawa nur adelia ke wad kecemasan,masuk dulu check dekat bilik 'triage'..


Dr tu check dada nur adelia,check heartbeat nur adelia (98-94),dr tu cakap heartbeat dia bagus sebab dekat dengan seratus.

Dr cakap xada bunyi nafas..nur adelia pun aktif..dr tue cakap batuk biasa..sebab lagi pun xkerap.

Aku pun cakap la,aku takut nur adelia batuk kokol..risau. :(

Tapi nur adelia xada demam,selesema pun..cuma batuk ja..nur adelia batuk xkerap.waktu malam batuk ada la 2kali..siang dalam 3 4kali..dia batuk banyak kali dalam sekali batuk..paham x?..xtau nk cerita macamana..tiap kali batuk,dia akan ambik nafas pastu batuk..ambik nafas. Pastu batuk..


Bila dia tidoq waktu siang dengan malam,aku memang p dekat dia untuk dengar dia nafas..tpi xada bunyi pun..


Susah hati pikiaq...google segala mak nenek dah..boleh x sapa-sapa ajaq macamana nak tau baby ada kahak dalam badan?..


Aku sangat risau.... :(
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5 comments:

mama irfan said...

selalu kalu irfan nak start batuk, anis akan sapu bam kat dada dia... pastikan bam tu jangan terlalu panas... sedang2 ja... sapu nipis ja... anis akan sapu tiap kali dia batuk, malam pon camtu... lama2 batuk dia hilang sendiri...try la...

e k i n ♥ y u s r i said...

risaukan?
sbb ade abg kat opis ekin nie
anak die batuk2...
bawak gi klinik, doktor kate batuk biase
tp lame x baik2
rupenye ade paru2 kuman
kesian kat anak abg tue

Mimy Hamid said...

Fayel pun kekadang batuk...check macam adelia jugak..doc cakp normal..check pakar kanak kanak dia suh kurang kan kipas..takut sejuk...tiap kali mandi akak sapu vicks blossom kanak kanak dan minyak jerslin..Alhamdulillah ok..kurang la bunyi berdengih tu

A lady with 2 Putra's In Life... said...

salam perkenalan..

saya terbaca blog awak dan kebetulan terbaca kisah ni.. just nak share experience je.. baby saya pernah kena batuk kokol semuda 3 bulan umurnya. Masa tu mmg kami berdua demam+selsema+batuk.. tapi saya xde jangkitan kokol tu cuma my baby girl je yg ada.. wallahualam dari mana dia dpt. Batuk kokol tu cuma bole confirm diagnosed dgn hasil ujian dr hingus dia, lagi satu tiap kali batuk bunyi dia sgt teruk.. mcm x lepas.. mmg masa tu ALLAH je tahu perasaan saya.. tp alhamdulillah bb girl saya mmg exclusive breastfeeding.. saya continue breastfeeding as doctor advise at the same time ubat n antibiotics saya habiskan dan alhamdulillah my bb sihat n sembuh sepenuhnye.. even paed & klinik kesihatan siap monitor diaorg nak standby perimeter katanye.. any info just email me.. putralady03@yahoo.com.. dont worry.. continue je breastfeeding.. at the same time u mkn byk makanan vit c such as apple, kiwi, strawberry..

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal batuk… sharing is caring :) - Peranan dan Komplikasi Batuk

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016