27 May 2012

Tips untuk kurus dan kecikkan paha dan lengan selepas bersalin.

Apa yang kita takut bila tengah pregnant?..kita takut berat badan naik gila-gila kan..tapi rela demi baby dalam perut.


Sama macam aku.aku dari berat 53.5kg naik jadi 71.6kg(last timbang sebelum bersalin).adelia berat 3kg masa lahir.pastu nurse cakap air ketumban aku banyak..maybe sebab tu aku badan aku gemuk+berat.


Sebulan pantang last timbang 60kg.la aku rasa dah dapat balik berat aku 53kg..


Husband aku cerewet bab badan.dia nak badan aku kurus gitu.bila dlu pikiaq ish dapat ka aku kurus..memang semak gak la kepala.


Tapi sekarang lega gila la juga..hihihi..cuma part perut la..buncit..tapi xsebuncit dulu.


Now aku tengah nak cari krim untuk bagi hilang strechmark tue..krim apa yang ok?bio oil ok ka?ingat nak try bio oil.kakak aku cakap,nanti hilang sendiri..ni dah 3blan xhilang pun.


Aku ada google juga..dan bertanya ramai cakap susah hilang,tapi sepanjang pregnant,aku xpernah garu pun..


So sapa yang pregnant sila sapu krim start dari perut 3bulan macam tue,kalau x..jadi macam aku. Sob sob sob..

Aku dah bagitaukan aku makan jamu yang tok bff aku buat,jamu nie dia xeffect susu badan kita..n berak pun ok..xdan lagi nak share..lagi pun bff aku tengah bz nk kenduri.

Now masalah aku perut ja..lengan,paha,badan semua dah back to normal.paha dah kecik balik..lengan pun kecik sedang-sedang..macamana boleh kecik?..sebab aku sapu minyak urut.dia panas suam-suam sedap gitu.


Nak lagi best,sapu minyak tue dekat paha,lengan..pastu wrap guna plastik wrapping makanan tue..dekat giant ada..


Xkisah la nak pakai minyak brand apa pun..tapi makesure panas..pastu dah wrap kan..p buat keja umah tanpa bukak kipas..kalau wrap dekat perut sure peluh macam air terjun..hehehe


Try la. :)..insyallah..boleh kecik part-part tue..kot yang berkerja,boleh juga buat..wrap lengan dengan paha..bawa p keja..balik nanti or kot dah pakai 4 5jam boleh bukak..


Tapi jangan la wrap sampai biru kulit-kulit.wrap agak2 selesa la.


Aku guna minyak yang tok bff aku juga buat..bagus gila kot..sebab herba..dah buat nk masuk 90thun dah..sebab turun kemurun..


Itu jala nak share.. :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

17 comments:

veesakura said...

piya, nnt pm akk kt fb detail pasal jamu n minyak tu. nk kecikkan paha ni. n, skang sush nk berak. amek julap, bru leh berak.takmo la asyik mkn pil ja kan..

xila riston said...

weeee tips lain ade??? even xmengandung ngeeee

AyuE SurihanyOt said...

salam piya...


dh lama tak mai jenguk sini dah bersalin rupanya..comel sgt anak piya..hehe hopefully tak trlambat kot nk wish congratz dpt baby girl..comel mcm ibu dia jgk..=D

*ok komen mmg sgt lari topik dr entry..=P

YanaHime said...

*baca nentry ni sambil tengok lengan kiri n kanan*

errr...

ana liyana said...

ana pakai lotion dan cream stretch mark brand cocoabutter.. bau x best.. tpi result die best.. ana pakai sbb dlu pregnant 2bulan dh ade selulit..

amal said...

saya pakai cocoa butter dr palmer tu masa baru tau mengandung lagi. sampaila dah nak besalin. memang takde stretchmark. bio oil pun ok gak kot. org kata leh hilangkan parut n stretchmark. tryla

mama irfan said...

wawawa... bestnya... thanks 4 da info...

mama irfan said...

wawawa... bestnya... thanks 4 da info...

mama irfan said...

tolong pm saya sal minyak tuh.... minyak len da x berkesan ngan ini badan... x rasa panas pon....huhu.... nurulhanis87@gmail.com

*please* ^_^

Aziz Yusof said...

cara mudah kurus tanpa perlu berlapar

Noor Azreen Ben Abon said...

waa terbaiklah

Kuruskan Badan Dengan Cepat Tanpa Guna Produk!

rentunglizard said...

assalamualaikum... kalau org xkawen lg nk mkn jamu nie boleh x? tolong email details dekat rentunglizard@gmail.com boleh? thanx!

karipapsayur said...

Nak tahu mana nk beli myk tuhh. Br bersalin 24 hari. Beli felinna tohok je sbb ada paraben tuh. Katanya Methyl paraben tu bole msk susu bdn. Psl stretch mark tu, ada goggle. Dia terjd sbb jaringan kolagen pd kulit tu terkoyak semasa perut membesar. Jd klo kita counterback semula, gantikan kolagen kt perut semula kot? Menda kolagen rumpai laut sapu perut kot

karipapsayur said...

Oh ye. Email to karipapsayur@gmail.com. tq

salina yusof said...

saya ada penyelesaian untuk anda kurus selepas bersalin. cepat mudah dan tidak menggunakan sebarang produk.siap blh mkn kfc tau!
http://weighttrainer.blogspot.com
tq

Bazlia Amoza said...

same goes to me..part lain dah mengecut suma tang pert tu je..tapi taklah sebuncit masa baru bersalin tu..my husband pun alergik sgt pasal berat badan ni..utk strech mark dekat perut i amalkan ESP soy protein dear..memang berkesan..hilang bersih..alhamdulullah..tip yg sapu minyak panas n wrap tu tak pernah buat nanti nak cuba..great sharing.. :)

Fatimah Bt Tony said...


Perkongsian yang sangat menarik. Sebenarnya, untuk kurus yang lebih berkesan, kena ikut tiga langkah yang sangat penting di samping pengamalan senaman yang sesuai. Tiga langkah yang penting itu adalah: Singkir toksin dari badan, Bakar lemak yang tak perlu & Keperluan otot untuk percepatkan proses metabolisme.

Nak tahu lebih lanjut & banyak lagi tips kurus, boleh hubungi saya. 😊

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016