12 May 2012

Boleh ke bayi umur bawah 6bulan makan ubat batuk dan selesema??

assalamualaikum.. hye peeps.

aku pun baru tau benda nie bila ke klinik pakar kanak-kanak banting tue.nama klinik tue klinik pakar kanak-kanak S.M Selvakumar. no fon klinik tue 03-3187 0932.

doktor tue doktor india.doktor yang friendly,yang bagi aku bagus untuk ibu bapa macam aku yang 1st time ada baby nie..yang kadang bab pengetahuan sesuatu benda pasal baby memang zero.


adelia haritu aku bawa jumpa doktor nie sebab selesema.so masuk checkup..aku dalam kepala otak memang nak ubat la kan.sebab aku takut nanti selesema tue teruk adelia tak boleh menyusu.

tapi doktor tue advise lain dekat aku.dia cakap baby umur bawah 1tahun atau bawah 6bulan tidak boleh diberikan ubat batuk dan selesema.badan babyi dia xleh nak terima lagi..sebab even dos ciput pun kita bagi dia akan buat baby tue tidoq lena.so xelok untuk badan dan otak.

doktor tue cuma bagi aku ubat titik dalam hidung sahaja.tapi kalau demam xapa,ubat demam baby boleh terima.sebab tak kuat macam ubat batuk dan selesema.

disebabkan itu aku akan jumpa pakar kanak-kanai,sebab dia xmain harung..tapi ada juga main harung kan..so aku google serba sikit kenapa xboleh bagi ubat batuk dan selesema.meh la kita baca sama-sama.nanti kalau p mana-mana klinik kalau doktor tue bagi ubat selesema n batuk or antibiotik try bangkang tengok..HAHAHAHA..so dia tau kita xbodoh..dan dia pun xboleh nak bodohkan kita..ye dak..



nak tau lebih lanjut pasal ubat selesema dan batuk boleh klik dekat sini >>>klik saya


tata.

4 comments:

Mimy Hamid said...

Mmg pun xelok makan ubat..akak amalkan minyak jerslin je sapu dada dn belakang..lg pn minyak tu dari habatusauda..madu akak serik pasal madu tu la Fayel jaundice x baik

armouris said...

terjumpa info ni, pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

Anonymous said...

Baru semalam g klinik pakar 2..ank da 1thn selsema n batuk dokte 2 bg jgak ubt batuk n selsema..xde plak bg ubt titik. .

Anonymous said...

Masa bb saye selsema pn klinik pakar kanak2 tu..doctor bg ubat titik,kalo xbk jugak kna stop xbole pakai byk2..tp still xbk saye bwk pegi sdmc,paed beri ubt spray,better dr ubat titikmtu sbb kandungan air grm je xde ubat.pki tiada had..sterimar xsilap saye botol warna pth ade gmbar dolphin..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016