27 April 2012

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking.

Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja.

Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??..

Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking.

So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham.

Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari.

Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan..

Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hidung la..cucuk mata la..hehehe..tapi xpernah give up..now dah dapat isap ibu jari dia..tapi kena cuba banyak kali la..hehe..

Sambung...

Otak baby pun akan digunakan..akan dijana la kan..so sangat bagus untuk bayi..pergerakan kita kan datangnya dari otak..


Dan doktor tu pun tanya aku,still bedung baby ke tak..aku cakap tak..dia pun cakap yang bedung ni effect dia akan bantutkan pergerakan bayi dan otak..So boleh nampakkan kenapa amalan berbedung pun xbagus untuk baby atas umur 1bulan.

Macam adelia,dalam tidur pun dia akan cuba-cuba nak hisap jari dia..try dan try sampai terlena..

Cuba bayang kalau kita bedung dan pakaikan stoking,pakaikan sarung tangan?..otak dia jadi lembap sebab pergerakan terbatas.jadi tegak ja..xboleh nak mengeliat..so pity ok.Baby nak membesar,dia akan mengeliat sakan..

Dia rasa nak mengeliat..rasa nak isap jari..tapi xboleh..agak2 terbantut x?terbantut la kan..sepatutnya badan dia mengeliat..tapi xboleh mengeliat..kesian.



Aku pun ada baca dekat blog puan sue,yang nurse pun advise benda yang sama untuk aqilah.

Aku tanya juga dekat nurse,masa p kk..terkejut-terkejut ni akan hilang x?nurse tu kata akan hilang..akan slow bila baby memang betul2 dah boleh ngam dengan keadaan sekeliling dia..


P/S: aku cuma share info y aku dpt,terpulang pada diri masing2..
Sharing is caring.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12 comments:

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sy bg pakai sampai 3month..tp on/off tgk keadaan..hehehe

as ♥ Leenda said...

ntah ekk..
anak saya 2 bulan lebih dh tak pakai sarung tangan..tapi kaki sampai sekarang mmg still pakaikan lagi stokin..:)

('',)pzAEdy~ said...

mama adelia...thnkz ya for sharing knowledge ! i loikeeee,,,

farah keifli said...

umar pakai sampai sebulan je. bila tangan dah togel,mula la dok isap jari..tapi kena pantau kuku dia..suka nau cakar muka :)

amal said...

nice info!sy pon slalu wonder smpai bilala shaheem nk pkai sarung tgn n kaki.. sian dia cam kepanasan hehe.. tp mcm farah ckp kena pntau kuku la. tkt tercalar muka. bab bedung sy mmg x bedung shaheem sbb kesian dgn dia. klo bedung pn sekejap je berthn. tgn dia kuat btul hehe

PUAN SUE said...

aqilah pakai stokin lg..sbb takut kembung perut..bedung pun pakai lg time tido...tenkiu tau bg info ni

YanaHime said...

Ariff pakai sarung tangan smpi 2 bln. pastu akak sendiri rimas tgk dia asyik isap sarung tangan dia, terus buangkan...bedung mmg dah stop lepas 1 bln. Ariff kuat peluh, jd bl bedung abis merah2 badan dia.

Anonymous said...

Baby sye umr 10 hr sye da x bg pki srung tgn da.....ta slsa pla tgk asyik hisp srung tgn je.....

Anonymous said...

Thanks for sharing d info :-)

Siti Kairuni said...

Nurse ad ckp kt sy psl ni n trs sy X pkai kn srung tgn kt bby..bby pon start hisap jari. Tp mslh org skeliling yg bleter sy plk ckp ank sjuk la pe la..grm btol

Anonymous said...

thanks to u kak.. saya tercari cari info ni.. saya xbg pkai sarung tgan dah cuma sarung kaki baby pakai lg. tertanya tanya la jugak sampai bila nk bg pkai stokin kan? bab bedung ,saya xbedung kn dah baby masa 2bln sbb dia nangis ,xselesa xdpt mngeliat.. tp ibu dan mak mertua saya bising. saya biarkn je..hehe bkn pe,kesian kat baby la...

Shima said...

Takpe ke kalau tak pakai stokin..? Babh saya da 2 bulan lebih.. saya takut sejuk..nanti selsema... lagi 1.. barut nak pakai sampai berapa bulan ya kak...?

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016