20 April 2012

Posisi tidur bayi secara terlentang lebih baik dari posisi tidur meniarap.

assalamualaikum.. hye peeps.


harini aku saja google pasal posisi tidur bayi.saja nak tambah pengetahuan.^__^.


adelia tidur dari lahir sampai sekarang dalam posisi tidur terlentang.cuma masa di hospital saja aku tidurkan dia secara meniarap.sebab dia tidur nyenyak bila meniarap.


bila terlentang,adelia banyak terkejut dan tidur tak jeqap (tak nyenyak).tapi aku rasa ok bila aku tau yang habit terkejut-terkejut tue xbahaya dan tak mudaratkan bayi pun.


kenapa posisi terlentang lebih baik dari meniarap?


bila bayi tidur terlentang,risiko untuk SIDS 100% DAPAT DIELAKKAN.


apa itu SIDS??..suddent infant death syndrom.


apa kaitan SIDS dengan meniarap??


Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring




kebaikan tidur meniarap yang aku baca dalam beberapa link kebanyakkan ada 2saja..keburukan baby tidur meniarap banyak..hewhewhewhew..


kebaikan baby tidur meniarap ::


1. Tengkorak bayi bulat dan tidak kemek di belakangnya.. Bagi saya bentuk ini cantik, muka juga tidak melebar ke tepi..tetapi mukanya tirus dan kecil apabila dibandingkan dengan bayi-bayi lain yang tidur secara terletentang.. - tak pernah lagi aku tengok kepala bayi senget kalau tidur terlentang..hewhewhewhew..kalau gen mak ayah muka bulat..sampai kiamat pun muka anak tak akan tirus..tak akan bujur sirih..hewhewhewhew ;p

2. Leher, bahu dan dada bayi kuat dengan lebih cepat, sekaligus membantu bayi belajar merangkak dengan lebih mudah.

keburukan tidur meniarap :
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..
Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...
  2. Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..
  3. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini..
  4. Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  5. Mitos: Elak perut kembung..
  6. Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...

kalau tidurkan anak secara meniarap,kena lebih peka la..setiap 3ominit kena kalih-kalih kepala dia..kalau kanan,kena ke kiri pulak..sebab xmau bagi tengkuk dia sakit.kan susah tue..kalau anak tidur meniarap jangan sesekali p buat keja dekat dapur...kalau waktu malam jangan sesekali tidur nyenyak sebab takut baby dia nak kaleh kepala sendiri xleh pastu stuck dengan keadaan hidung tertindih.

marilah kita mencegah dari benda yang xdi ingini terjadi.


dan xsalah nak tidurkan baby meniarap..atas pilihan masing-masing cuma kena lebih peka pada anak yang tidur meniarap.^__^

sharing is caring.



tata


3 comments:

Mimy Hamid said...

org tua mmg galak tido meniarap sbb tak tau sindrom SIDS..dulu memula tak google akak ajar Fayel tido meniarap pastu dah baca takuttt...terlentang bedungkan ..nyenyak diaaaaaaa

Lady of Leisure said...

Tq for sharing.. Akak pun tidokan anak terlentang.. So far dia selesa gitu alhamdulillah..

YanaHime said...

akak pun selesa lentangkan ariff ms dia 2-3 bln sbb takut dgr kes sesak nafas ni...Ms tu guna bantal untuk sendal dia & telengkan sikit kepala dia supaya x tertelan muak in case klu dia termuak ms tido

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016