14 April 2012

Apa yang perlu di baca semasa menunggu untuk masuk ke labour room.

assalamualaikum.. hye peeps.

nak baca surah panjang-panjang masa tengah dok tahan contraction macam tak fokuskan...xpun mesti baca kalut-kalut entah ke mana...

nak baca al fatihah pun kadang sampai tersasul-sasul...sebab sakit contraction tue masyallah...sakit tak tau nak habaq macamana..

macam aku,xsampai sejam laluan dah bukak 8cm,kak sebelah aku tue,dari pukul2 sampai ke pukul5pagi still bukak 3cm..dia siap muntah lagi.

masa aku tengah tahan contraction tue,aku cuma ulang baca ya fattah,ya rahman,ya rohim...aku ulang dari start sakit sampai la masuk labourroom.


maksud ya fattah = yang maha pembuka

maksud ya rahman = maha pemurah

maksud ya rahim = maha penyayang


baca sambil sebut dan ingat maksud dia..

insyallah allah permudah.selalu minta maaf dengan suami.itu penting.


selamat bersalin pada yang dah sampai waktunya.

tata

3 comments:

YanaHime said...

akak sempat baca doa nabi yunus...bidan yg tolong ms deliver pun baca sama, dlm akak duk lalok kena pelali tambah dgn sakit contraction...

Stefa IsLe said...

Salam.saya pon masa tgh contraction,tgh tggu jalan buka,duk ulang2 ya fattah..rasanya beratus2 kli..smpai la 5cm buka,tak sakit lnsung pon.bla da dpecahkn air ketuban oleh doktor baru start sakit.saya tak mnum air selusuh pon..sy cuma keep on recite YA FATTAH.ternyata sgt hebat penangan nama Allah ni...subhanallah..

Stefa IsLe said...

Salam.saya pon masa tgh contraction,tgh tggu jalan buka,duk ulang2 ya fattah..rasanya beratus2 kli..smpai la 5cm buka,tak sakit lnsung pon.bla da dpecahkn air ketuban oleh doktor baru start sakit.saya tak mnum air selusuh pon..sy cuma keep on recite YA FATTAH.ternyata sgt hebat penangan nama Allah ni...subhanallah..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016