16 March 2012

Cara Cuci Tali Pusat Baby Untuk Elak Jaundis Tinggi.

Adelia kena jaundis tinggi disebabkan tali pusat dia dah busuk.kesilapan aku.
Aku discaj kalut-kalut pukul10 lebih malam hari jumaat tue,so nurse ajar aku cincai cara cuci tali pusat baby.
Dia cakap guna cotton bud..






Hari ke3,jaundis adelia naik jadi sampai 403,dan dr cakap jaundis tinggi disebabkan tali pusat adelia dah busuk dan ada jankitan kuman.
Sedih xyah cerita la..air mata keluar macam ampangan pecah.sebab kesalahan yang aku buat,adelia kena tanggung.


Sampai sekarang aku rasa bersalah dekat adelia.benda yang penting aku ambik mudah.Selamat la xkena tukar darah.tapi kena duduk bawah lampu yang voltan dia tinggi..sampai suara adelia xda masa hari kedua tu sebab menangis.Ada kakak dekat situ cakap "la anak kamu ke,semalam dr n nurse bgi dia telanjang bulat duduk bawah lampu..menangis dari pukul6 lebih sampai dekat pukul8.."



So mommy-mommy yang xlama lagi nak bersalin,ingat..
Bila baby keluar nanti,cuci pusat betul-betul..jangan takut.lepas mandi lap kering-kering pusat baby sapu air putih yang nurse bagi tue..
Cuci menggunakan kapas yang bulat-bulat tu.jangan guna cotton bud.setiap satu kapas bulat tu just sekali guna..cuci semua bahagian.jangan miss 1bahagian pun.

Dekat klip pusat tu,cuci dari atas turun bawah,buat 6kali dan guna 6kapas bulat.
Dekat bulatan pusat tue,buat 6kali juga dengan guna 6kapas bulat.
Bawah klip pusat tu pun buat 6kali juga.

Cuci betul-betul.kalau baby menangis masa cuci pusat tu maybe sebab dia sejuk kena air tue..
Jaundis berpunca salah satunya dari tali pusat juga selain hati yang masih tak mampu nak berfungsi dengan baik..Doktor kata salah satu sebab Jaundis Adelia tinggi adalah sebab tali pusat dia dah ada kuman. Jaga betul-betul bahagian pusat tu ok.
Kalau nak lagi detail,try google or tengok dekat youtube cara nak cuci pusat baby..
Dah tau,nanti xda la gelabahkan.


Jaundis sangat bahaya pada bayi yang umur dibawah 14hari,sebab time tu otak baby xkuat..so jaundis boleh attack otak dia.
Sapa yang perut baru 4 5bulan,amal makan air zamzam,kurma hari-hari.makan kacang bendi banyak-banyak..
Try amal minum susu kambing seminggu sekali.minum susu kambing fresh..dekat kedai mamak ada jual.
Dr cakap,pemakanan ibu masa pregnant sangat penting.kekurangan vit D boleh menyebabkan anak jaundis.


Sharing is caring.
Tata.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.





















13 comments:

cik alin gedik ! said...

kesiannye Adelia ..huhu .. =.=
nver mind kak ..
ank sulong mmg r ..x de pnglam lagi ..
semoga Allah permudah kan segalanya ..amin......

('',)pzAEdy~ said...

thnkz sis, am really appreciated it.

puansazusarin said...

bagus info ni =)

Wawa said...

thanx utk info...baru berangan nak cuci pusat die gune cotton bud je...ni kne cari kapas bulat2 plak la pasni...huhu...

Cik Puan Hafiza said...

macam akak, confirm anak akan jaundis, sebab darah akak O. Risk nak kena kunin tu lagi tinggi T_T

Hopefully, tak dak apa-apa lah..

veesakura said...

kena print entry yg nih ni. info yg sangat berguna piya. thanks sangat2 tau. sbb anak 1st, mmg blur gila kot. me pon darah O, risiko nak kena jaundis tu memang tinggi la..

izzah said...

thanks 4 da good info...xpenah tau pn..

ReYNa said...

oh.info yg sgt berguna ni..x tau pon,thank uu..sbb sy ni darah O.jd possibility mmg tggi jaundis.

Eliyana said...

info yg bagus...sama2 kita belajar ye...yg penting tak malu untuk bertanya...akak pun masih belajar & bertanya, bila lapang jer google apa yg patut pasal baby...tya org2 yg dah ada pengalaman

matahari said...

piah,kawan aku ckp...kalau selalu makan jeruk pun salah satu sebab...jeruk buah tu mngandungi asid makanan yang banyak...

ZYASH said...

alahai..sebak jap bace....

Daleela said...

bukan jaundice berpunca dari kegagalan hati baby yg belum matang berfungsi selepas die dilahirkan ke?

mama irfan said...

thanks 4 sharing... pasni kalu ngandung second time leh la praktis....

dulu irfan lahir saya lagi mengong... mak mentua soh boh minyak butbut ja kat pusat dia... ubat pusat yg misi bg time discharge langsung x guna... malah x tau pon apa fungsi ubat tu sbb terlebih kalot... x tanya misi ubat tu utk apa.... sbb tu kot kuning irfan pon tinggi...grrrrr

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016