9 March 2012

Nur Adelia dah berusia 15hari.

Sekejap ja dah masuk 15hari.tapi kuning adelia still ada.

Nurse cakap,prolong jaundics..isnin ni aku kena jumpa pakar kanak-kanak untuk checkup adelia.

Adelia kencing berak semua ok,aktif..semalam last ambik darah dekat kk,bacaan turun jadi 198..

Masa hari ke13 naik skit..masa hari ke12 trun banyak..turun naik kuning adelia.

Tapi dr cakap,kalau baby dah masuk 15hari,jaundis dah xboleh attack otak baby..

Tapi bila dah jadi mak ni..risau tu tetap ada.

Doa memang tak putus.adelia pulak kuat sungguh. ^__^

Aku setiap 2jam memang akan makesure adelia hisap susu.adelia pulak,suka sungguh hisap main-main..

Kadang tue 5 6kali dia dok gentel,lali..last baru hisap betul-betul sampai lena nganga..hehehe

Xsabar nk tunggu adelia cukup sebulan ++..xsabar nak tunggu adelia baik sepenuhnya dari jaundis.

Pada ibu-ibu yang tengah pregnant,banyakkan makan sayur bendi.

P/s: nanti aku share pasal bf pulak.


Tata.

10 comments:

Dylla Fadzil said...

petua org tua tua, beli sengkuang cina, perah amek air dia, bg baby minum sikit sikit. boleh kurang kuning depa kata.

Shu Shinju said...

comelnya adelia....

Suria said...

comey nya nur adelia..
ish geram!
adelia cpt sembuh nah.. ;)

alyna ali said...

comelnya...ikot muka sape ni?

Hana Soffelia said...

Comelnya Adelia. Hope everything was fine.

Mrs Azhar said...

insyaAllah adelia comel ni akan sembuh dr jaundis.. yg penting ibu dia kuat semangat, rajin bf adelia.. =)

farhana shamsuddin said...

comelnyer adelia

Eliyana said...

alhamdulillah, tgk adelia steady jer dia...biasalaa klu mommy risau, naluri ibu kan? kalau pusat dia tanggal nnt lg cepat kuning dia hilang....adelia, cepat2 sembuh so boleh main2 dgn mommy daddy, ok! :)

Haslinda said...

Comei adelia mcm mak dia tgk.cer try.mandi ayaq daun kucai tgk lagu mana.sb dulu 2 2 anak saya kunin lama jgk.bg mandi tiap pg..pastu cium baby rasa mcm cium bihun goreng :-P

Apa2 pun adelia kuat..mak dia lg kuat smgt

LynN LoLa~~ said...

hai kak safiyyah. sy belom lg jd ibu. tp suke bace ur story. pasal kate kene susukan baby setiap 2 jam tu, klau tak silap lynn penah bace/denga time lecture, bagi baby minum susu waktu die nanges je. if die tidur within 2 jam ke ape, tak perlu kejotkan die semate2 nk bagi die susu :)

lame tak singgah sini. congratz on ur newborn ^__^

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016