13 March 2012

Macamana aku berpantang dan cerita sepanjang adelia jenguk dunia.

Aku pantang dah nak masuk 19hari,7hari pertama husband jaga.

Start 24.2-1.3 husband jaga.makan minum,mandi,berurut semua husband yang handle.aku serah badan ja.

Baby sama-sama jaga.gilir-gilir tukar dan cuci adelia,cuma part mandi memang aku bangun mandikan adelia sendiri,aku belajar dari youtube.

Mak mentua aku stay sehari lepas tu balik kampung semula.

Hari ke-3,adelia masuk NICU..aku macam orang saiko dah.husband la yang pujuk-pujuk..bagi semangat time pump susu untuk adelia.

Pagi-pagi semangat bangun kejut aku,jeqang air nak bagi aku mandi..sebab pukul7.30 nak terpacak dah depan NICU nak susukan adelia.

Aku mandi,husband pilih baju apa nak pakai,pakai stoking,pakai kain batik,siap untuk ke hospital.

Ada sekali tu,terlepas nak susukan adelia pukul8 sebab parking penuh,sampai tahap kena turun kereta rayu dekat guard yang jaga parking tue.

Maybe sebab kesian tengok muka husband,dia bagi kami parking juga.sampai sekarang aku ingat muka guard tue.tq adik.

Aku pantang hari ke4 dah jalan naik merata,time tu memang xpikiaq apa,nak adelia sehat ja.

Jaundis sangat bahaya untuk baby yang umur bawah 14hari.sapa yang ambik lewa memang bodo. -pesanan penaja.

3hari ulang alik ke hospital,masa adelia discaj pun xsedap hati juga sebab bacaan still tinggi.

Duduk rumah pantang macam biasa,tapi dah rasa kuat dah time hari ke4 tue.husband still layan aku macam puteri.hehe..

Hari-hari kena repeat ambik darah adelia dekat kk salak.buat masa sekarang,xpernah lagi la kena tunggu lama time dekat kk salak.terima kasih banyak-banyak pada nurse dan doktor kk salak.

Bila dah seminggu dekat sepang,3.3 aku otw balik sungai petani untuk masuk wad sebab kuning adelia tinggi balik.

Gerak dari sepang,pukul3,sampai sungai petani pukul10,terus ke hospital dan malam tu juga admit.

Duduk di wad,dua hari..dua hari husband tunggu..

Keluar wad,aku balik rumah mak untuk berpantang.

Tapi adelia aku still bagi mandi sendiri sebab mak aku xpandai nak mandikan baby..

Dua hari dekat rumah mak,aku balik rumah ayah pulak.

Mak tiri aku jaga aku sekarang nie.aku cuma relax ja,mandikan adelia semua mak tiri aku yang buat.Makan minum aku pun mak tiri aku yang sediakan.

Aku pantang,badan still cergas.aku rasa macam aku pantang xsungguh-sungguh.teringin nak pantang sungguh-sungguh,tapi aku xleh nak kechup la dengan mood pantang ni..

Ubat jamu aku belum sentuh pun,cuma tungku tu aku buat juga.pakai stoking pun dah on off dah.

Jahitan dah xsakit..tapi takut juga sebab macam ada rasa gatal-gatal.tapi sat ja rasa gatal tue..

Aku xsabar nak balik sepang.. :(

Xsabar nak cepat-cepat habis pantang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

3 comments:

ZYASH said...

Mak saya pesan kene pantang betul2... memang tak nampak luar..tapi dalam lum tentu elok..pastu mak saya kata jgn tinggal pantang...hehehe..mak saya bace blog kegemaran ne gak...huhuhu

('',)pzAEdy~ said...

sis sgt strong! patotla adelia pun strong. org ckp kalo nk berpantang, pantang dr segi makan jek. itu yg pnting. agreed wif u, jaundis mmg sgt bhaya utk baby, like my frens, mgkin dia x tau tang jaundis nih, baby dia "sakit"til now. ksian baby... nauzubillah....

alyna ali said...

mmg seriau bila ingat blk pasal jaundis. tp 60% setiap newborn mmg kena jaundis sbb sel darah merah diorang nak pecah.

pasal berpantang ni, jamu rasanyanya mmg bkn priority. lg elok amek supplement lps bsalin, tambah zat & darah yg dh byk ilang.

mknla ikan haruan,vitamin A berganda2 pastu elok utk luka dalaman.nak senang beli je pati ikan haruan.rapat pon rapat kembali.hihihi..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016